Liečivý zeler. Upokojuje, podporí trávenie, pomôže reumatikom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pre niekoho je to len zelenina, ktorá sa občas pridáva do polievky. V balkánskej, stredomorskej, ale aj americkej a anglickej kuchyni je to výrazná korenina. No mali by ste vedieť, že stonkový zeler je tiež mimoriadne liečivý – pôsobí močopudne, je vhodný pre reumatikov, diabetikov a upokojuje. Má mnoho benefitov – prečítajte si o nich. Pridáme aj pár dobrých tipov a recept na sladkú zelerovú šťavu, ktorá vás ráno nakopne.

Zeler je jedna z najsilnejších protizápalových potravín, pretože dokáže vyhladovať neproduktívne baktérie, kvasinky, plesne, huby a vírusy, ktoré sa nachádzajú v tele. Následne vyplavuje ich toxíny a iný odpad z tráviacej sústavy a pečene. „Takéto patogénne látky sú často skrytou príčinou zápalov – ak sa ich zbavíte, vaše telo bude oveľa ľahšie zvládať všetky prekážky, ktoré vám život prinesie do cesty,“ tvrdí Anthony William vo svojej knihe Liečivá sila potravín.

 

Stonkový zeler

Stonkový zeler tiež podporuje výskyt dobrých baktérií v tele. Obsahuje veľa bioaktívneho sodíka aj spolupôsobiace faktory mikrostopových minerálnych solí, ktoré doposiaľ neboli vedecky potvrdené. Ide o druhy sodíka a iných stopových prvkov, ktoré vedia zvýšiť pH tela a zbaviť ho toxických kyselín. Takže tento proces ideálne čistí a obnovuje výstelku čriev.

Stonkový zeler zároveň zvyšuje obsah kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku, čím sa uľahčuje trávenie potravy a predchádza sa jej hnitiu. Takto sa dá vyhnúť mnohým gastrointestinálnym ochoreniam.
Pridanie zelerovej šťavy do stravy je najlepší spôsob, ako vyriešiť priepustnosť amoniaku. Ide o neodhalené ochorenie, pri ktorom amoniak preniká do výstelky čreva a spôsobuje zdravotné problémy ako hnitie zubov alebo mozgovú hmlu.

Zeler ďalej napomáha fungovanie obličiek, obnovu nadobličiek, a dokonca prináša úľavu mysli a jej myšlienkovým modelom. Ako vysvetľuje A.William, deje sa to prostredníctvom minerálnych solí, ktoré sú potrebné na činnosť elektrických impulzov a podporu funkcie neurónov, čo je kľúčové pri ADHD, mozgovej hmle alebo strate pamäti.

Stonkový zeler dokáže hydratovať na hlbokej bunkovej úrovni, čím sa znižuje pravdepodobnosť, že dostaneme migrénu. Pomáha pri strese a opravuje DNA.

surový zeler

 

Mám teda piť zelerovú šťavu?

Prečo nie? Pitie zelerovej šťavy je najjednoduchším možným opatrením a ideálne v čistej forme. Netreba pridávať žiadne iné prísady, je v nej už dostatok živín.
Zelerová šťava je nesmierne liečivá, má veľký potenciál na zmenu zdravia i života – a za to vďačíme komplexnému výživovému zloženiu stonkového zeleru, ktoré nesmie byť ničím narušené, aby mohla účinkovať jeho mágia.

Často máme vo svojom vnútri veľa strachu. Nervozita zapríčiňuje pocity ako dvíhanie žalúdka alebo nevoľnosť. Úzkosť zas dokáže preniknúť hlboko do nervovej sústavy a doslova nám zauzliť črevá. Stonkový zeler obnovuje celý tráviaci systém. Šťavu môžete piť aj preventívne, ale pokojne si ju dajte vtedy, keď cítite strach, paniku, nepokoj, nervozitu, neistotu.

zelerová šťava pre zdravie

 

Užitočné „zelerové“ tipy

ikona zdvihnutý palecZeler je dostupný počas celého roka – vyberajte taký, ktorý je čistý, pevný na dotyk a bledozelený. Nemal by mať iné sfarbenie a ak má listy, musia byť zelené. Uchovávajte ho v chladničke voľne zabalený v papierovom alebo plastovom vrecúšku. Spotrebujte do týždňa.

ikona zdvihnutý palecZeler môžete jesť surový, nakrájaný na plátky. Alebo ho nastrúhajte a pridajte do šalátu. Môžete ho tiež povariť v polievke, dokonca vyprážať alebo piecť.

ikona zdvihnutý palecZelerovú šťavu pite na prázdny žalúdok, čím sa efektívnejšie zvýši hladina kyseliny chlorovodíkovej. Denne to môže byť pár deci až pol litra.

ikona zdvihnutý palecAk chcete očistiť svoje telo od ťažkých toxických kovov, ako sú napríklad ortuť, hliník, olovo, meď, kadmium, nikel či arzén, pridajte k zeleru pol hrnčeka čerstvého koriandra a zmixujte.

ikona zdvihnutý palecAk si pestujete zeler, v októbri prvého roka sa zbierajú buľvy. Listy môžete použiť čerstvé alebo ich vysušte pri teplote do 40 stupňov Celzia.

ikona zdvihnutý palecZeler je dobré viac konzumovať na jeseň, pretože podporuje imunitu a udrží chrípku aj nachladnutie ďalej od tela. Má antibakteriálne vlastnosti, pomáha dezinfikovať sliznicu dýchacích ciest a odstraňuje hlien.

zelerová šťavaPrečítajte si tiež
Zelerová šťava uzdravila milióny ľudí na svete.

 

Recept na jednoduchú zelerovú šťavu

Táto zelená šťava je čistá a sladká. Jej konzumáciou jednoduchým spôsobom dostaneme do tela extra porciu zelenej stravy. Môžete ňou začať ráno.

  • 1 zväzok stonkového zeleru
  • jedno pokrájané veľké jablko
  • 1 citrón
  • ½ zväzku petržlenovej vňate alebo koriandra
  • 4 vetvičky čerstvej mäty

Všetky ingredience zmixujeme vo vysokorýchlostnom odšťavovači. Nalejeme do vysokých pohárov a hneď pijeme.

Zdroj: knihy Ovocie a zelenina ako liek, Liečivá sila potravín,
Organicfacts.net, Wikipedia
Foto: Pexels.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.