Zelerová šťava uzdravila milióny ľudí na svete. Prečo a ako ju využiť?

LinkedIn

Prekvapila vás informácia z titulku? Nuž, je to pravda – obyčajná zelerová šťava má nesmierne zdravotné benefity a pomohla už miliónom ľudí. Dokonca ju s obľubou vychvaľujú celebrity ako Sylvester Stalonne, Novak Djokovič, Robert De Niro, Gwyneth Paltrowová či Naomi Campbellová.
Treba si priznať, že stonkový zeler (pozor, nie buľvový zeler) nebol nikdy veľmi obľúbenou potravinou na odšťavovanie. Často sa šťavy robievajú z cvikly, mrkvy a jabĺk, z uhorky ap. Mnohým sa nepozdáva čistá zelerová šťava a nie každému napadne, že sa dá naozaj piť a je taká liečivá.
Takže prečo má táto obyčajná zelenina, stonkový zeler, také zdravotné účinky? Ako je možné, že je zatiaľ taký prehliadaný? A v čom nám teda môže pomôcť?
Pozrieme sa na to, ako ho najlepšie odšťaviť a dávkovať si ho.

 

Zelerová šťava pomáha pri chorobách

zelerová šťavaO tom, že je zelerová šťava jedinečná liečivá zbraň, sa naozaj už presvedčili milióny ľudí. Nejde o dohady, predpoklady, či zbožné želania. Uznávaný odborník v oblasti zdravia a liečby Anthony William sa výskumu zelerovej šťavy venuje dlhé roky a sleduje jej vplyv na tých, ktorým ju odporúča a predpisuje. Vo svojej naozaj komplexnej príručke Zelerová šťava rozoberá mnohé aspekty – od toho, prečo je taká zdravá, čo lieči, ako si urobiť očistu a pridáva mnohé užitočné rady. A samozrejme, nechýbajú konkrétne prípady a skúsenosti.
Tu je aspoň pár ochorení a zdravotných problémov, pri ktorých zelerová šťava výrazne pomáha:

  • akné
  • alzheimer a demencia
  • autoimunitné ochorenia
  • nadúvanie a zápcha
  • rakovina
  • dermatitída
  • diabetes
  • ekzém
  • bolesti hlavy a migréna
  • skleróza multiplex
  • psoriáza
  • ochorenia štítnej žľazy
  • závraty
  • problémy s hmotnosťou

stonkový zeler

 

Zelerová šťava odstraňuje toxické soli

Áno, odstraňuje kryštalizované toxické soli, ktoré máte v orgánoch uložené už celé roky. Ak budete piť zelerovú šťavu a dáte si urobiť krvné testy, výsledky môžu potvrdiť zvýšenú hladinu sodíka. Tieto testy však zaznamenajú tie staré toxické soli, ktoré zelerová šťava hromadí a vyplavuje z tela von.

 

Zázračné rastlinné hormóny

Zelerová šťava obsahuje špecifické neobjavené rastlinné hormóny, ktoré poskytujú živiny a dopĺňajú zásoby každej jednej žľaze endokrinného systému, napríklad pankreasu, hypotalamu, hypofýze, epifýze, štítnej žľaze a nadobličkám. Je to jeden z dôvodov, prečo zelerová šťava tak zázračne nastoľuje rovnováhu v celom tele. Aj preto sa ľudia uzdravujú po konzumácii zelerovej šťavy.
A je to takisto jeden z dôvodov, prečo je zelerová šťava niečo ako zázračné liečivé tlačidlo pre ľudí s autoimunitnými ochoreniami.

 

Oživuje a obnovuje

anthony williamTráviace enzýmy v zelerovej šťave nemajú za úlohu rozkladať potravu v žalúdku. „Ich funkcia je omnoho prekvapivejšia a unikátnejšia. Sú ako malé kapsuly, ktoré aktivuje zmena pH pri vstupe do tenkého čreva. Podobné enzýmy neobsahuje žiadna iná potravina na svete,” vysvetľuje Anthony William v knihe Zelerová šťava.
Enzýmy zelerovej šťavy prirovnáva ku komediantovi na pódiu v zábavnom klube, ktorý povie vtip a rozosmeje celý dav. Podobne dokáže jeden enzým zelerovej šťavy naštartovať, oživiť a obnoviť množstvo oslabených tráviacich enzýmov z iných zdrojov, ktoré sa  nachádzajú v tenkom čreve.

 

Zázračné antioxidanty

Jednou z funkcií antioxidantov zo zelerovej šťavy je odstraňovanie tukových nánosov na usadeninách toxických ťažkých kovov v tele. Tieto usadeniny sa zvyčajne nachádzajú v mozgu a v pečeni. Tukové nánosy sa lepia na usadeniny toxických ťažkých kovov ako prísavky, a keď sa tukové nánosy a toxické ťažké kovy takto spoja, spôsobuje to oxidáciu kovov. Toxické ťažké kovy majú deštruktívny náboj, kvôli čomu reagujú na tukové nánosy a iné toxické ťažké kovy veľmi agresívne a zároveň oxidujú.

 

Jedinečný vitamín C

Možno sa pýtate – môže byť malé množstvo vitamínu C v stonkovom zeleri nejako podstatné?
Áno, môže. Vitamín C v stonkovom zeleri je pozoruhodnejší než ten v paradajkách, brokolici, či v pomarančoch. Je to preto, že unikátny druh vitamínu C obsiahnutý v zeleri si nevyžaduje metyláciu v pečeni, aby ho telo dokázalo využiť. Znamená to, že vitamín C zo zelerovej šťavy môže naštartovať imunitný systém tak ako žiadny iný druh, pretože je biologicky dostupný a predmetylovaný.

 

Prebiotická nálož

Isto viete, že prebiotické potraviny dokážu vyhladovať škodlivé baktérie a potláčajú ich schopnosť dopĺňať si palivo, vďaka čomu sa darí kolóniám dobrých baktérií. Prebiotický faktor zelerovej šťavy je o úroveň vyššie ako u iných prebiotík, tvrdí Anthony William.
Nielenže dokáže vyhladovať škodlivé baktérie, on ich aktívne rozkladá, oslabuje a ničí. Zelerová šťava takisto odstraňuje zdroje potravy týchto mikróbov v črevách. Zelerová šťava je ako granát hodený do týchto vakov, ktorý zničí staré nahromadenia dehydrovaných tukov a proteínov. Škodlivé baktérie, ktoré prežijú prvotný skazonosný útok zelerovej šťavy, zostanú bez zdroja potravy.

ovocné a zeleninové šťavyPrečítajte si tiež
Ako treba piť ovocné a zeleninové šťavy?

 

Príprava zelerovej šťavy

zelerová šťavaV prvom rade treba piť čistú, neriedenú a neochutenú zelerovú šťavu. Prvý raz chutí každému inak, niekto si hneď zvykne, iný nebude nadšený. Vytrvajte. Odborník tvrdí, že ak máte v tele veľa toxínov, zelerová šťava vám môže spôsobiť takmer šok. Časom to prejde a môže to trvať len pár dní.
Nepridávajte to zelerovej šťavy citrón, pretože narušíte tým liečivé účinky. Radšej menej šťavy ako veľa zriedenej s citrónom, aby ste dosiahli „inú, prijateľnejšiu chuť“.

Anthony William odporúča pol litra zelerovej šťavy denne. Na prvý raz stačí 100 ml, potom 200 a postupne sa k pol litru dopracujete.
A prečo pol litra? „Pretože väčšina ľudí má v sebe viac ako jednu prekážku, ktorú treba prekonať. A zelerovú šťavu čaká skutočne dlhá cesta. Prvou prekážkou sú často ústa – s baktériami a zvyškami zubnej pasty alebo ústnej vody. Potom tu máme pažerák, kde zelerová šťava naráža na ďalšie baktérie a zvyšky amoniaku či škodlivé a nebezpečné kyseliny. Ďalšia prekážka ju čaká v spodnej časti žalúdka, tesne pred dvanástnikom, atď.” popisuje v knihe Zelerová šťava.  

recept postupRecept na odšťavenie/mixovanie

mixér a zelerová šťavaPotrebujete 1 zväzok stonkového zeleru

  1. Odrežte asi 0,5 cm spodnej časti zelerového zväzku, aby ste mohli oddeliť jednotlivé stonky.
  2. Zeler opláchnite.
  3. Odšťavte zeler v odšťavovači podľa vlastného výberu. Ak nemáte odšťavovač, nakrájajte zeler na malé kúsky, dajte do o vysokorýchlostného mixéra a mixujte dohladka. Nepridávajte žiadnu vodu.
  4. Preceďte šťavu, ak sú v nej malé zablúdené kúsky dužiny. Rozmixovaný zeler dobre vytlačte. Výborne na to poslúži vrecko na výrobu orechového mlieka.
  5. Ihneď ju vypite a najlepšie účinky dosiahnete, ak ju vypijete nalačno.
  6. Počkajte aspoň 15 až 30 minút, kým niečo zjete.

Foto: Tatran, medicalmedium.com. Pixabay, Unsplash


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Milan

Vyše 20 rokov píšem texty a články. Vymýšľam slogany a pripravujem zadania na webstránky. Robil som moderátora v Slovenskom rozhlase, Twiste a Rádiu Okey. Redaktora v Slovenskej televízii. Písal som pre SME, Hospodárske noviny a časopisy ako Markíza, Zdravie, Život ai.