Upiecť rýchly, lacný a navyše chutný koláč je občas výzvou pre nejednu kuchárku. Navyše, ak chce zužitkovať prezreté ovocie či inú surovinu pred dátumom spotreby – nemusí to byť až také jednoduché. Môžete však vyskúšať náš tip na hruškovo-jablkový koláčik, ktorý ak dozdobíte šľahačkou alebo zmrzlinou, môžete určite podávať aj narodeninovému či meninovému oslávencovi.
Je víkend. Obed síce máte hotový, ale zrazu sa ohlási návšteva. Čo teraz? Môžete im upiecť jednoduchý koláč z pár surovín, pričom ovocie v recepte môžete vymeniť za to, ktoré sa vám povaľuje v poličke v špajzi. Takže nebojte sa, ak nemáte doma hrušky, vymeňte ich len za jablká, jahody, ríbezle, čučoriedky, čokoľvek…
RECEPT na hruškovo-jablkový koláčik
Aktuálne je sezóna jabĺk a hrušiek a jablkových koláčov nájdete na internete veľa. Hruškových je tiež dosť, ale za tými jablkovými stále akosi zaostávajú. Čo tak vyskúšať si kombináciu hrušiek s jablkami a prekvapiť tak svoju drahú polovičku, rodinu či nečakanú návštevu. Domáce jabĺčka bývajú často kyslé a nie všetky vyzerajú na pohľad príťažlivo. Práve takéto sú najvhodnejšie do rôznych koláčov, chutia výborne a miniete ich tým najlepším spôsobom. Poďme na to.
SUROVINY
Na cesto potrebujete:
- 4 vajcia
- 4 lyžice studenej vody
- 4 lyžice hnedého cukru
- 4 lyžice špaldovej múky
- 2 hrušky
- 3-4 jablká podľa veľkosti
- ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 1 škoricový cukor
- šťava z citróna
Na plnku/polevu si prichystajte: 3 hrušky, 1 škoricový cukor, likér amaretto, džem z čiernych ríbezlí
POSTUP
Nastrúhajte si jablká, posypte ich škoricovým cukrom a chvíľku nechajte odležať. Vajíčka si oddeľte, v miske si najskôr urobte tuhý sneh z bielkov a citrónovej šťavy. V druhej miske si vyšľahajte žĺtka s cukrom a vodou.
Keď to máte krásne našľahané, opatrne spojte obe zmesi a dobre premiešajte.
Pridajte preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Teraz vytlačte prebytočnú šťavu z jabĺk a pridajte takto nastrúhané a odšťavené jablká do cesta.
Cesto vylejte do vymastenej a kokosom vysypanej formy, poukladajte nadrobno nakrájané hrušky do cesta a dajte piecť na 150-170 stupňov (podľa rúry) približne na 20 minút.
Po upečení hneď potrite džemom a vôbec ním nemusíte šetriť.
Medzitým si na panvici skaramelizujte škoricový cukor, zalejte ho amarettom, ktorým predtým vypláchnete pohár od zvyšného džemu a minútu nechajte prevariť. Následne pridajte nakrájané hrušky. Takto to nechajte na ohni približne 3-4 minúty a môžete hneď horúce poukladať na koláč. Ten dozdobte podľa seba, napríklad aj kokosom po okraji koláčika.
Vyskúšajte ďalšie naše RECEPTY.