Aj vy máte radi vôňu a chuť rožtekov? Predstavte si tú chvíľu – čerstvo dopečené, k tomu si urobíte horúcu kávu, kakao alebo čaj, pohodlne sa usadíte do kresla a prípadne si vezmete dobrú knižku na čítanie. Úžasná predstava, však? 🙂
Mnohých vôňa pečených rožtekov vráti do detstva a takéto príjemné chvíle sú v jesennom sychravom počasí na nezaplatenie. Máme pre vás recept na kakaové rožteky, ktorý možno vyzerá zložito, ale nie je to nič náročné. Naozaj to zvládne aj začiatočník.
Tieto rožteky sú skoro ako od babičky. Skoro preto, lebo naše staré mamy často pridávajú tajné ingrediencie, o ktorých mnohokrát nikto z nás ani netuší 🙂 . V rámci prípravy môžete opäť pustiť uzdu vlastnej fantázii a čarovať s plnkou, ktorú do rožtekov dáte. Môžu to byť rožteky plnené makom, orechami, lekvárom, či tvarohom.
Pri chystaní čokoládovej plnky môžete použiť rôzne džemy, kokos, hrozienka alebo viac čokolády. Okrem plnky je možné vymodelovať veľké alebo menšie rožteky, poprípade môžu byť ľubovoľnej veľkosti.
Recept na kakaové rožteky
Recept na rožteky nikdy nevnímajte jednotvárne. Skúšajte a testujte. Pri pečení môžete určitým spôsobom dodať rožtekom vlastný šmrnc, čím vyčaríte vašim najbližším úsmev na tvári. My sme sa rozhodli pre kakaové rožteky, lebo tie sa nám osvedčil najviac a miznú zo stola najrýchlejšie 🙂
Suroviny na cesto:
- 150 g hladkej múky
- 190 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 65 g rozpusteného masla
- 150 ml vlažného mlieka
- štipka soli
- 15 g droždia
- 2 PL práškového cukru
POSTUP
Do vlažného mlieka pridáme droždie, štipku soli, 2 kávové lyžičky cukru a necháme v teplom prostredí nakysnúť. Dbáme na to, aby boli suroviny izbovej teploty.
Kvások začína kysnúť, ak sa tvoria v mlieku bublinky a na povrchu mlieka sa postupne rozpína hnedá pena.
Následne preosejeme hladkú aj polohrubú múku, pridáme vajce, zvyšný cukor, rozpustené maslo, vykysnutý kvások. Zo surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme nakysnúť.
Suroviny na plnku:
- 2 PL čokoládovej polevy – zhruba 50 g horkej čokolády a 50 g masla
- 2 PL džemu
- 2 PL kakaa
Pokiaľ kysne cesto, pripravíme si čokoládovú polevu. Rozpustíme čokoládu s maslom vo vodnom kúpeli. Použili sme pomer 1:1 a to 50 g čokolády a 50 g masla. Vychladenú polevu zmiešame s 2 Pl preosiateho kakaa a 2 Pl domáceho marhuľového džemu. Vznikne tak mierne hustá plnka. Môžeme použiť ľubovoľný džem podľa chute.
Po vykysnutí rozdelíme cesto na 4 časti. Musíme dávať pozor, pretože je veľmi jemné. Vyvaľkáme 2 časti do okrúhleho tvaru, pričom jednu potrieme polevou a druhú položíme na ňu. Následne kruh rozdelíme na trojuholníky. Závisí od vás aké veľké rožteky chcete spraviť.
Po vytvorení trojuholníkov ich zrolujeme do rožtekov. Začíname od najhrubšej časti po najtenšiu.
Pripravené rožteky uložíme na plech, ktorý je pokrytý papierom na pečenie.
Následne rožteky potrieme vyšľahaným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre na teplote 200°C zhruba 15-20 min.
Rožky sú hotové ak majú zlatistú farbu.
Prajeme Vám dobrú chuť!