Krehké, jemné cesto a výborný vanilkový krém z mascarpone. Mmmm, to je mňamka, čo poviete? 🙂 Tieto koláčiky zachutia určite každému a navyše, vôbec nie sú náročné na prípravu. Možno až na to vymiesenie a vaľkanie cesta… ale ten výsledok určite stojí za to. Máme pre vás úžasné vanilkové tartaletky, košíčky plnené krémom mascarpone a dozdobené ovocím podľa chuti.
Možno viete, že tartaletky pochádzajú z Francúzska. Tartelette je zdrobnenina od slova tarte, čo je koláč, torta. Čiže tartelette je tortička, ovocný koláčik. Základom je poctivé maslo. U nás sa často stretávame s pojmom košíčky, ale tie sa robia z trochu iného cesta. Keď zvládnete upiecť korpusy, ste na najlepšej ceste, pretože krém, ktorým ich naplníte, im dodá ten správny šmrnc.
Recept na vanilkové tartaletky
My sme robili vanilkové tartaletky, ale ak chcete mať čokoládové košíčky, pridajte do cesta 30 g kakaa. Z množstva surovín nižšie získate približne 20ks (podľa veľkosti formičiek).
Sú to naozaj veľmi efektné koláčiky vhodné na párty, pre návštevu, ktoré môžete ozdobiť podľa seba…každý inak, deti, rodičia, babička 🙂 Kreativite sa medze nekladú.
Tartaletky si môžete napiecť aj vopred, do zásoby – vložíte ich do uzatvorenej nádoby a v chladničke vydržia niekoľko dní.
SUROVINY na cesto
- 125g masla
- 260g hladkej múky
- 100g práškového cukru
- 1 vajíčko
- štipka soli
SUROVINY na krém
- 250g mascarpone
- 1 šľahačková smotana
- vanilkový cukor – 2 balíčky
Vyskúšajte tie
Šuhajdy. Recept na maškrtu, ktorej neodoláte.
POSTUP
Príprava košíčkov. Vymiešame si maslo s cukrom, pridáme štipku soli a následne zapracujeme celé vajíčko. Prisypeme múku a ručne vymiesime cesto. Je podobné lineckému.
Potom ho zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky aspoň na hodinu. Ak máme čas, pokojne aj na dve.
Potom si cesto vyvaľkáme a postupne vykrajujeme kolieska, ktoré následne prstami vtláčame do formičiek na tartaletky. Popicháme vidličkou, aby sa nám cesto príliš nezdvihlo a dno zostalo pekne ploché. Dáme do vyhriatej rúry na 180°C asi na 12-15 min (podľa rúry), musia byť upečené do zlatista.
Upečené korpusy hneď potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme cca 5 minút vychladnúť. Následne vyklopíme z formičiek a necháme vychladnúť úplne.
Príprava krému. Vymiešame šľahačku a následne k nej postupne pridávame mascarpone. Potom pridáme 2 balíčky vanilkového cukru (kto má rád sladšie, môže dať 3).
Ak niekto miluje čokoládové zákusky, môže do krému pridať kakao, či Granko – nakoľko je sladké, odporúčame dať iba 1 balíček vanilkového cukru.
Krémom naplníme vychladnuté tartaletky a môžeme ich dozdobiť drobným ovocím podľa svojho gusta. Prípadne polejte roztopenou čokoládou alebo hocičím, čo máte radi. Karamel, posekané oriešky, citrónovú polevu ap.
Dobrú chuť!
Foto: autorka/LepšíDeň.sk