Máte radi sladkosti s prekvapením vo vnútri? 🙂 Tieto kysnuté guľôčky majú vnútri nutellu a už keď sa do nich zahryznete, pocítite nebíčko v papuľke. Jemné nadýchané guľôčky, trošku posypané práškovým cukrom a v jednej chvíli sa premiešajú s čokoládovým krémom…my sme si ich neuveriteľne zamilovali. Ale pozor – sú strašne návykové a keď si dáte jednu, nezostanete pri nej. Niekedy sa nedá prestať, také sú lahodné.
Môžete si ich urobiť len tak na maškrtenie, alebo pre návštevu, ktorej určite zachutia. Prípadne ak sa chystáte na piknik, napečte si tieto guľôčky plnené nutellou a v prírode vám budú chutiť dvojnásobne. Tak čo, ideme na to? Tu je recept.
Recept na kysnuté guľôčky plnené nutellou
Z nasledujúceho množstva surovín vám vyjde cez 30 guľôčok, príprava zaberie asi pol hodinky. Potom necháte kysnúť cesto tri štvrte hodiny a napokon smaženie zaberie asi pol hodinku, takže nič dramatické na čas. A ani náročnosť nie je veľká, takže to zvládne každý.
SUROVINY
- 250 ml vlažného mlieka
- 60 g cukru
- droždie, pokojne sušené (1 vrecúško)
- 60 ml horúcej vody
- 700 g hladkej múky
- 100 rozpusteného masla
- 3 vajcia
- štipka soli
- olej na vyprážanie
- nutella
- práškový cukor
POSTUP
Do misky dajte vlažné mlieko, horúcu vodu, cukor a droždie. Nechajte asi 10 minút postáť.
Potom pridajte vajcia, rozpustené maslo, postupne prisypávajte múku a vypracujte na hladké cesto. Prikryte ho utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť asi 45 minút.
Po vykysnutí cesto vyvaľkajte na plát vysoký asi 3 cm. Pohárom vykrajujte kolieska, urobte guľôčku a vyprážajte v horúcom oleji do zlatista. Niekedy sa samé otáčajú, ak nie, pretočte ich a pražte asi 2 minútky z každej strany. Ukladajte ich priamo na obrúsky, aby ste odsali prebytočný tuk.
Napokon si naplňte cukrárske vrecúško nutellou, urobte do guľôčky dierku kuchynským nožom a prstom môžete priestor trošku zväčšiť, aby sa tam vošlo viac nutelly 🙂 A napĺňajte.
Namiesto nutelly môžete dať aj obľúbený džem, napríklad jahodový, marhuľový ap.
Hotové guľôčky posypte práškovým cukrom a ideálne podávať ešte teplé.