Nedovoľte, aby vás pokazené jedlo na zlé cesty zviedlo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pri ukladaní výrobkov na police v chladničke mnohí z nás ani neuvažujú o skutočnosti, že na každé jedlo alebo surovinu je v tomto priestore určené špeciálne miesto. A nie je to bezdôvodne, že sa snažia výrobcovia tých najlepších chladničiek vytvoriť v ich priestore zóny čerstvosti.
Potravinové výrobky, ktoré sú následkom nesprávneho skladovania ovplyvnené patogénnymi mikroorganizmami, sa stávajú silne toxickými a vo vašom žalúdku spôsobujú otravu. Vyhnite sa tomu a eliminujte pokazené jedlo správnymi krokmi.

Teraz v letnom období, kedy je ponuka rôznych druhov potravín, ovocia a zeleniny naozaj široká a teploty vzduchu v našom okolí vysoké, je zváženie vhodného spôsobu skladovania vecí v chladničke o to viac dôležité.
Poďte sa preto spolu s nami pozrieť na to, aké je to pri dodržaní určitých pravidiel a výbere vhodného chladiaceho boxu jednoduché.

 

Ako uchovávať jedlo v chladničke?

Mechanizmus rozkladu a znehodnocovania potravín je vplyvom okolitého vzduchu a nesprávneho skladovania veľmi rýchly. Vy môžete negatívnym dopadom podmienok predísť tak, že si vyberiete na uloženie konkrétnych surovín v chladničke správne miesto.

Veľmi dôležitý je aj výber chladiaceho zariadenia. Ak máte doma viac ľudí a veľkú spotrebu, využite na bezpečné uskladnenie potravín objemnejšie a moderné americké chladničky.
Okrem dômyselného rozdelenia zón v jej interiéri môžete využívať aj funkciu „Door in Door“, ktorej používaním a pri neustálom otváraní dvierok, predídete nechcenému zvýšeniu spotreby energie.
Pre maximálnu čerstvosť potravín však musíte poznať aj zásady ich vhodného rozloženia v chladničke.

 

chladničkaČo so zeleninou a ovocím?

pokazené jedlo chladničkaKeďže zelenina je rastlinným výrobkom a dozrieva aj po zbere z vašej záhrady, potrebuje pri uskladnení špeciálne podmienky. Pre všetku zeleninu a ovocie je ešte pred skladovaním vhodné odstrániť všetko kvetenstvo a listy, od ktorých začína produkt postupne podliehať skaze.

Pokiaľ ide o teplotné podmienky, ktoré sú pre tieto výrobky vhodné, navzájom sa medzi sebou líšia. Špeciálne boxy s nulovou teplotou (zónou) sú pre tento typ surovín najideálnejšie, ale pozor,  nie  pre všetky.

  • 0 °С zóna čerstvosti (spodný box blízko mrazničky) – je vhodná pre zeleninu, šalát, pór, všetky druhy kapusty a kukurice. Vydržia čerstvé od 4 do 7 dní, kukurica ešte viac, asi 2 týždne.
  • + 5 °С (horná polica chladničky) – v takýchto podmienkach sa uhorky, reďkovky a repa cítia najlepšie. Zabezpečíte im tak dva týždne čerstvosti.
  • + 7 °С (stredné police) – je pohodlná teplota pre červené a žlté druhy zeleniny a ovocia.
Dôležité upozornenie
Zeleninu a ovocie by ste nemali skladovať spolu, pretože ovocie emituje etylénový plyn, ktorý prispieva k znehodnocovaniu susedných produktov zeleniny.

 

chladničkaIdeálne podmienky pre mäso

Základom čerstvosti jednotlivých surovín je samozrejme aj ich kvalita v obchode. Po návrate domov sa zasa musíte rozhodnúť, v akom časovom horizonte ich budete konzumovať.
Ak ide o okamžitú prípravu chutného obeda alebo večere, stačí mäso dôkladne umyť, osušiť a vložiť do chladničky so špeciálnou zónou bez zvýšenej vlhkosti. Ak sa rozhodnete mäso pripravovať  až o niekoľko dní, je lepšie ho nechať zamraziť.

Dôležitý pri mäse je aj jeho stav. Pri teplote + 4 °C je vhodné mäso skladovať vo veľkých kusoch, pretože nakrájané mäso podlieha skaze oveľa rýchlejšie. Platí to aj pre mäsové droby, ako je mleté  mäso.
Je tiež žiaduce oddeliť mäso od kosti, pretože aj tá môže podporiť rýchlejšie kazenie. Rovnako ako každý čerstvý produkt, aj mäso by malo byť skladované v obale (najlepšia voľba je hrubý papier s octovou impregnáciou).

 

chladničkaSyry

pokazené jedlo chladničkaVšetky druhy syrov majú svoju vlastnú trvanlivosť, ktorá v prvom rade záleží na ich odrode: tvrdé môžu ležať v chladničke 1,5 až 2 týždne, a mäkké najviac 3 dni.
Zapamätajte si! V otvorenej podobe každý jeden produkt stráca svoj vzhľad a absorbuje všetky pachy. Preto aj syr radšej zabaľte do papiera a plastového vrecka.

Keďže je syr veľmi citlivý na nadmerné množstvo alebo nedostatok vlhkosti (čo spôsobuje, že je plesnivý alebo rýchlo zasychá), vložte do nádoby alebo vrecka kus rafinovaného cukru. Vykonáva funkciu regulátora vlhkosti.
Ak si ale vyberiete modernú kombinovanú alebo americkú chladničku, o kvalitu syra a iných na vlhkosť náchylných potravín sa postarajú špeciálne Fresh zóny.

 

chladničkaMlieko a mliečne výrobky

Mlieko je základný doplnok našej stravy a dôležitý zdroj bielkovín. Samozrejme, platí to v  jeho čerstvom stave, ktorý uchováte správnym skladovaním v chladničke pomerne dlho. Závisí to tiež od teploty, pasterizácie a doby trvanlivosti.

  • pri teplote + 6 až 8 °C (vo dverách v chladničke) sa mlieko môže skladovať až 18 hodín;
  • pri + 5 až 6 °С (horná polica chladničky) – najviac jeden deň;
  • pri 3 až 4 stupňoch – skladujte ho jeden a pol dňa;
  • pri 1 stupni (polica blízko mrazničky) – vydrží neupravené a nepasterizované mlieko až 2 dni.

Predvarené mlieko sa môže skladovať až 4 dni pri teplote do 8 stupňov, pri nižších  do 2 týždňov.
Kozie mlieko sa skladuje menej ako kravské mlieko – nie viac ako jeden deň, ale zároveň by malo byť vo vzduchotesnej čistej nádobe.

zápach v chladničke? 5 účinných tipovPrečítajte si tiež
Zápach v chladničke? Takto sa ho zbavíte!

Možno je to spočiatku náročné a vyžaduje si to tréning. Výberom vhodného modelu chladničky ale mnohým komplikáciám so skladovaním predídete, preto si ho dôkladne a správne vyberajte. Chladnička je predsa v dnešnej dobe tá najlepšia skladníčka.

— PR článok —
Foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com, Unsplash.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.