Lahodný, jednoduchý a rýchly jablkový koláč | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Akosi sa nám urodilo priveľa jabĺk, navyše aj susedia priniesli za košík, tak čo s nimi? Jesť ich nestíhame, tak sme chceli vyskúšať nejaký skvelý a rýchly recept. Tento rýchly jablkový koláč je jemný, lahodný, príprava naozaj netrvá dlho a určite vám zachutí.
Mimochodom, ak máte tých jabĺk naozaj veľa, vyskúšajte aj náš Úžasný jablkový chlebík s orieškami, alebo Jablkovú štrúdľu z lístkového cesta.

Recept na rýchly jablkový koláč

Jeho príprava naozaj zaberie sotva 15 minút a samotné pečenie cez pol hodinky. Čiže do hodiny môžete mať aj s chladením skvelý koláčik ku káve, alebo pre nečakanú návštevu 😊
My sme použili plech s veľkosťou 20×30 cm a získali sme takmer 20 kúskov, ktoré určite zasýtia rodinku aj návštevu.
Tak poďme na tento náš jednoduchý jablkový koláčik.

SUROVINY

Na cesto

  • 500 g špaldová múka
  • 100 g práškový trstinový cukor
  • 250 g maslo (môže byť bezlaktózové)
  • 2 ks vajíčko
  • 6 g prášok do pečiva

Na plnku:

  • 6 ks väčšie jablká
  • 1 vanilkový cukor trstinový

POSTUP

recept postupNajskôr si pripravíme cesto. Všetky suroviny zmiešame na doske, maslo by malo byť zmäknuté pri izbovej teplote a vypracujeme cesto.
Dáme ho do chladničky a necháme odpočívať. Zatiaľ si nastrúhajte jablká na plnku.

recept postupCesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve časti a to v pomere 3:2.
Tú väčšiu časť rozvaľkáme a vystelieme ňou spodok plechu. Pod cesto sme položili papier na pečenie. Dobré je rozvaľkať si cesto priamo na papieri na veľkosť plechu a potom ho jednoducho preložiť na plech.

recept postupNezabudnite vystlať aj okraje do výšky plechu.
Na spodnú časť dáme nastrúhané jabĺčka a poprášime vanilkovým cukrom.
Druhú menšiu časť cesta tiež rozvaľkáme a pomocou valčeka premiestnime na koláč. Nám sa trošku potrhalo, ale to vôbec nevadí, chutilo aj tak.

recept postupKraje následne spojte prstami a vrch popichajte vidličkou, aby sa cesto nenafukovalo, nepraskalo a zostalo hladké.
Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia asi na 30 minút, samozrejme záleží od intenzity vašej rúry. Nám stačilo necelú polhodinku.
Dobrú chuť!

jablkovy-kolac-na-plechu

Pri tomto recepte sme sa inšpirovali Zuzanou Líškovou, ktorá prevádzkuje v Bratislave Jedz Bystro, kam radi chodievame. Varí tam zdravo a chutne, navyše Zuzka sa už vyše 20 rokov venuje zdravej výžive, takže vie, čo je pre nás dobré.
„Toto je môj rýchly a jednoduchý jablkový koláč, ktorý sa vždy zje a chutí vynikajúco. Môj syn ho miluje a preto ho robím pravidelne cez víkend. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, o pár minút máte koláč v rúre a na stole. Ja ho robím z špaldovej múky. Ak sa stravujete bez laktózy, maslo použite bezlaktózové,“ radí Zuzka Líšková.
Ďakujeme…a poznáte to – jedno jablko denne a nemusíte navštíviť lekára 🙂

Foto: LepšíDeň.sk


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.