Akosi sa nám urodilo priveľa jabĺk, navyše aj susedia priniesli za košík, tak čo s nimi? Jesť ich nestíhame, tak sme chceli vyskúšať nejaký skvelý a rýchly recept. Tento rýchly jablkový koláč je jemný, lahodný, príprava naozaj netrvá dlho a určite vám zachutí.
Mimochodom, ak máte tých jabĺk naozaj veľa, vyskúšajte aj náš Úžasný jablkový chlebík s orieškami, alebo Jablkovú štrúdľu z lístkového cesta.
Recept na rýchly jablkový koláč
Jeho príprava naozaj zaberie sotva 15 minút a samotné pečenie cez pol hodinky. Čiže do hodiny môžete mať aj s chladením skvelý koláčik ku káve, alebo pre nečakanú návštevu 😊
My sme použili plech s veľkosťou 20×30 cm a získali sme takmer 20 kúskov, ktoré určite zasýtia rodinku aj návštevu.
Tak poďme na tento náš jednoduchý jablkový koláčik.
SUROVINY
Na cesto
- 500 g špaldová múka
- 100 g práškový trstinový cukor
- 250 g maslo (môže byť bezlaktózové)
- 2 ks vajíčko
- 6 g prášok do pečiva
Na plnku:
- 6 ks väčšie jablká
- 1 vanilkový cukor trstinový
POSTUP
Najskôr si pripravíme cesto. Všetky suroviny zmiešame na doske, maslo by malo byť zmäknuté pri izbovej teplote a vypracujeme cesto.
Dáme ho do chladničky a necháme odpočívať. Zatiaľ si nastrúhajte jablká na plnku.
Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve časti a to v pomere 3:2.
Tú väčšiu časť rozvaľkáme a vystelieme ňou spodok plechu. Pod cesto sme položili papier na pečenie. Dobré je rozvaľkať si cesto priamo na papieri na veľkosť plechu a potom ho jednoducho preložiť na plech.
Nezabudnite vystlať aj okraje do výšky plechu.
Na spodnú časť dáme nastrúhané jabĺčka a poprášime vanilkovým cukrom.
Druhú menšiu časť cesta tiež rozvaľkáme a pomocou valčeka premiestnime na koláč. Nám sa trošku potrhalo, ale to vôbec nevadí, chutilo aj tak.
Kraje následne spojte prstami a vrch popichajte vidličkou, aby sa cesto nenafukovalo, nepraskalo a zostalo hladké.
Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia asi na 30 minút, samozrejme záleží od intenzity vašej rúry. Nám stačilo necelú polhodinku.
Dobrú chuť!
Pri tomto recepte sme sa inšpirovali Zuzanou Líškovou, ktorá prevádzkuje v Bratislave Jedz Bystro, kam radi chodievame. Varí tam zdravo a chutne, navyše Zuzka sa už vyše 20 rokov venuje zdravej výžive, takže vie, čo je pre nás dobré.
„Toto je môj rýchly a jednoduchý jablkový koláč, ktorý sa vždy zje a chutí vynikajúco. Môj syn ho miluje a preto ho robím pravidelne cez víkend. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, o pár minút máte koláč v rúre a na stole. Ja ho robím z špaldovej múky. Ak sa stravujete bez laktózy, maslo použite bezlaktózové,“ radí Zuzka Líšková.
Ďakujeme…a poznáte to – jedno jablko denne a nemusíte navštíviť lekára 🙂
Foto: LepšíDeň.sk