Určite ste už ochutnali bazový sirup, možno jahodový, či malinový, obľúbený je aj púpavový a lipový…no vyskúšali ste už mätový sirup? Má viacero účinkov, ktoré vyplývajú najmä z vlastností mäty. Je nielen chutný a osviežujúci, ale aj mimoriadne užitočný. Nižšie nájdete jeho liečivé účinky, tiež jednoduchý recept na mätový recept, ktorý si zamilujete. A najmä v horúcich dňoch je mätový sirup ideálny na prípravu domácich limonád – stačí ho zmiešať so studenou vodou a ľadom. Má výraznú chuť a vôňu, ktoré prebudia zmysly a dokonale schladia organizmus 😊
Účinky mätového sirupu
Mätový sirup má viacero zdravotných benefitov, napríklad:
- Podpora trávenia
- Uvoľňuje kŕče v tráviacom trakte
- Pomáha pri nadúvaní, plynatosti a pocite plnosti
- Môže zmierniť žalúdočnú nevoľnosť a podporiť tvorbu žlče
- Vďaka mentolu pôsobí chladivo a osviežujúco, ideálny v horúcom počasí
- Mätový sirup s vodou alebo ľadom je výborný ako letný nápoj
- Uvoľňuje dýchacie cesty
- Má mierne antiseptické účinky
- Môže pomôcť pri miernych zápaloch hrdla alebo nádche
- Upokojuje nervy a má jemne sedatívny účinok, môže pomôcť pri nervozite a nespavosti.
- Vhodný je pred spaním v čaji alebo ako sirup rozriedený vo vode.
- Obsahuje antioxidanty, ktoré môžu prispieť k ochrane buniek pred oxidačným stresom.
Recept na mätový sirup

Recept na mätový sirup je absolútne jednoduchý. Vyrába sa z čerstvých listov mäty, vody, cukru (alebo medu) a citrónu – teda len z niekoľkých bežne dostupných surovín. Práve preto je ideálnym domácim produktom, ktorý v sebe spája tradíciu, funkčnosť a prírodnú jednoduchosť.
Môžete ho použiť nielen do limonád, čajov či koktailov, ale aj na na dochutenie ovocných šalátov, jogurtu alebo palaciniek. Tiež ako polevu na zmrzlinu či dezerty, dokonca aj do miešaných nápojov pre dospelých (napr. Mojito)
Domáci sirup si pripravíte podľa seba – bez farbív, umelých aróm či konzervantov. Navyše, ak máte vlastnú záhradnú mätu, získate z nej maximum chute aj účinkov. Najčastejšie sa používa mäta pieporná (Mentha piperita), ale výborne poslúži aj mäta klasnatá, čokoládová, jablková alebo ananásová – podľa preferovanej chuti.
SUROVINY
- lístky čerstvej mäty (100 až 150 gramov)
- 1 liter vody
- 1 kg trstinového cukru
- 1 bio citrón
- 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
POSTUP
Natrhajte mätové lístky a opláchnite ich pod vodou.
Prevarte si liter vody a nechajte vychladnúť. Takouto vodou potom zalejte mätu, pridajte na kolieska nakrájaný bio citrón. Ak nemáte bio, ale len klasický (chemicky ošetrený) citrón, vyšťavte ho, prípadne nakrájajte len vnútornú časť citróna (v takom prípade použite 1 a pol citróna).
Takto to celé premiešajte, prikryte pokrievkou a dajte lúhovať povedzme do špajze, alebo inej miestnosti, kde nie je príliš teplo. Ideálne aspoň na 24 hodín, my sme dali lúhovať ráno a samotný sirup sme potom varili o deň a pol.
Následne sceďte tekutinu cez sitko alebo husté plátno. Poriadne sa to snažte všetko vyžmýkať, z mätových lístkov aj citróna, aby ste získali čo najviac mentolového výluhu.
Dajte do hrnca, pridajte trstinový cukor, kyselinu citrónovú a priveďte do varu. Varte niekoľko minút, kým sa všetko prepojí, nepatrná časť tekutiny sa odparí a sirup získa hustejšiu konzistenciu.

Napokon plňte do vopred pripravených fliaš, ktoré ste predtým vysterilizovali. Nutný krok, aby sa sirup nekazil a neskvasil. Je niekoľko spôsobov sterilizácie fliaš:
Buď v rúre, ktorú predhrejete na 100 až 120 stupňov, mokré fľaše postavíte na plech hrdlom nahor alebo nabok a sterilizujte 15-20 minút.
Alebo dajte do veľkého hrnca fľaše, zalejte vodou, aby boli celé ponorené a varte asi 10 minút.
Tretí spôsob je v umývačke riadu – vyberte program s najvyššou teplotou (70–90 °C) a bez použitia čistiaceho prostriedku.
Fľaše naplňte hneď po sterilizácii, kým sú ešte horúce. Pre dlhšiu trvanlivosť môžete sirup pasterizovať. Stačí fľaše zahrievať vo vodnom kúpeli pri teplote 80°C po dobu 10-15 minút. Tento krok však môžete vynechať.
Prečítajte si tiež
Nadúvanie, žalúdočné kŕče, ťažkosti s trávením…
Pomôže vám mätový olej!
Ako dlho vydrží mätový sirup?
Mätový sirup skladujte na chladnom a tmavom mieste. Správne skladovaný sirup vydrží niekoľko mesiacov až rok. Po otvorení ho majte samozrejme v chladničke, tam by mal vydržať cca 1 mesiac.
Ešte pár rád – dajte si pozor na vysoký obsah cukru, domáci aj kupovaný sirup môže byť kalorický, nevhodný pri cukrovke. My sme využili trstinový cukor pre bohatšiu chuť.
Niektorí ľudia môžu mať alergiu alebo precitlivenosť na mentol, vtedy jemne podráždi žalúdok alebo spôsobí pálenie záhy.
Mätový sirup nie je vhodný pre dojčatá a malé deti, mentol môže dráždiť dýchacie cesty.
Zdroj a foto: LepšíDeň.sk