Možno si chlieb iba kupujete a možno si ho občas aj pripravíte. Či už klasický, kváskový, alebo povedzme banánový. Ale skúšali ste už jablkový chlebík? My po prvý raz a hneď sme si ho zamilovali. Vláčny, šťavnatý, aj s kúskami jabĺk, k tomu nasekané oriešky…no proste, musíte tento náš jablkový chlebík vyskúšať. Má jemnú, maslovú a vlhkú striedku s nádherne chrumkavou kôrkou. Nie je to nič zložité, uvidíte 😊
Recept na jablkový chlebík
Upečte si ho cez víkend ku kávičke alebo k telke. Môžete ho dať aj deťom do školy ako desiatu, alebo ním začnete deň skvelými raňajkami. Je jednoduchý a vďaka strúhaným jablkám, ktoré dávate do cesta, je aj vláčny. Všetky suroviny budete mať pravdepodobne doma, prípadne niečo požičiate od susedky.
Jeden tip – strúhané jablká pokojne nabudúce môžete zameniť za hrušky alebo slivky nakrájané na malé kúsky. Do jablkového chlebíka môžete pridať aj hrozienka, sušené ovocie, ktoré máte radi. A samozrejme nasekané orechy, ako sme to urobili aj my. Jednoducho to, čo máte doma po ruke.
SUROVINY
- 3-4 jablká podľa veľkosti
- 180 g múky
- 120 ml masla
- 2 veľké vajcia
- 80 g kryštálový cukor
- 80 g hnedý cukor
- ¼ lyžičky prášku do pečiva
- ¾ lyžičky škorice
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- 60 g orechov
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky strúhaného muškátového orieška
Tu sú ďalšie naše JABLKOVÉ RECEPTY.
POSTUP
Najskôr si nastrúhame jablká na strúhadle, na tých najväčších očkách. Jedno jablko si dajte nabok a to nakrájajte na kúsky. Použite jablká, ktoré pri pečené nezmäknú a nerozpadnú sa, napríklad Fuji, Pink Lady, Granny Smith či Galas.
V miske zmiešajte suché prísady, čiže múku, hnedý cukor, škoricu, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, soľ a muškátový oriešok. Potom pridajte vajíčka (izbovej teploty) a maslo, ktoré ste roztopili v mikrovlnnej rúre. Vymiešajte, aby sa všetky suroviny dobre prepojili.
Odporúčame nemiešať mixérom, inak by bol jablkový chlieb tuhší. Stačí vám vareška.
Následne do cesta primiešajte nastrúhané jablká a tiež tie na kúsky nakrájané. Pridajte nasekané orechy alebo čo si vyberiete: hrozienka, sušené ovocie ap. Premiešajte.
Vezmite si formu na chleba a vytrite ju olejom. Preložte cez stred papier na pečenie, aby vám trčal nahor. Po upečení potom chlieb jednoducho vyberiete, keď vezmete tieto konce papiera a vytiahnete.
Nalejte do formy jablkové cesto a uhlaďte. Môžete posypať kryštálovým cukrom, potom dajte ešte polky orechov a znova posypte cukrom. To vytvorí navrchu chrumkavú karamelovo-orieškovú kôrku.
Dajte do rúry predhriatej na 180 stupňov Celzia a pečte asi 55 až 65 minút, v závislosti od rúry a tiež formy, pretože môžu rôzne viesť teplo.
Vyberte jablkový chlebík z rúry a položte ho na stôl. Nechajte vychladnúť asi 10 minút. Následne ho vyberte z formy a nechajte na mriežke vychladnúť ešte asi 30 minút. Nezačnite ho krájať príliš skoro, potrebuje takpovediac dôjsť. Inak by sa vám mohol potom rozpadať.
Takýto jablkový chlebík môžete skladovať dobre zabalený v chladničke aj 5 dní. Ak sa rozhodnete zamraziť ho, zabaľte ho do igelitového vrecúška a nádobky. Takto vydrží aj 3 mesiace.
Pozrite si, ako tento jablkový chlebík robí John Kenell z Preppy Kitchen:
Foto: LepšíDeň.sk