Máte doma pár prezretých banánov, ktoré už asi nestihnete zjesť? Urobte si tento rýchly a jednoduchý banánový chlieb, ktorý je skvelý ako koláčik, ale aj na raňajky, či deťom na desiatu do školy. Pár surovín, jednoduchý postup a za hodinku máte chlebík, ktorý bude chutiť vám aj deťom 🙂 Spojenie banánov s orechmi, ktoré chrupkajú pod zubami je naozaj lahodné a určite si ho zamilujete aj vy.
Nasledujúci recept je naozaj jednoduchý a môžete si ho dotvoriť podľa seba. Pridajte napríklad aj kúsky horkej čokolády, takže keď zahryznete do chlebíka, cítite nielen banány, orechy, ale aj čokoládu. Prípadne prisypte trošku ovsených vločiek. Zmes bude hustejšia a tuhšia, ale nezľaknite sa, je to v poriadku.
Kombinovať môžete aj rôzne múky – dajte pol na pol polohrubú a špaldovú múku. Alebo ak máte intoleranciu na lepok, využite bezlepkovú múku. Výborne sa hodí aj pohánková, mandľová či kokosová múka.
A propos, dokonca existuje Národný deň banánového chlebíka (National Banana Bread day), ktorý sa oslavuje 23.februára.
Recept na banánový chlieb
Nasledujúce porcie vyjdú na klasickú formu biskupského chlebíka, či je asi 10 porcií, plátkov. Príprava vám zaberie možno 10 minút a potom už len hodinku pečiete. Takže naozaj veľmi rýchly a uvidíte, že aj jednoduchý koláčik.
SUROVINY
- 4 prezreté banány
- ¾ šálky trstinového cukru
- 1 a ½ šálky polohrubej múky
- 50 g roztopeného masla
- 100 g nasekaných orechov
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 vajíčko
- štipka soli
Vyskúšajte aj
Domáci kváskový chlieb s čučoriedkami.
POSTUP
Ošúpte banány a dajte ich do misy. Šupky nemusíte vyhadzovať, dajú sa využiť na 11 spôsobov vo vašej domácnosti, či pre zdravie 🙂 Takže banány rozpučíme vidličkou, pridáme vajíčko, cukor a premiešame.
Potom pridávajte preosiatu polohrubú múky, ktorú ste zmiešali so sódou bikarbónou a štipkou soli. Dôkladne premiešajte, aby sa cesto prepojilo a nemali ste v ňom hrčky. Pridajte rozpustené maslo (ideálny aby zmäklo pri izbovej teplote, nemusíte zohrievať v mikrovlnke). Premiešajte.
Napokon nasekajte orechy na menšie i väčšie kúsky, podľa svojho gusta. My sme nechali aj mierne väčšie kúsky, ktoré potom krásne chrupkajú pod zubami. Pridajte ich do zmesi a zmiešajte.
Vezmite si formu, napríklad na biskupský chlebík, ideálne s rozmermi asi 30x11x6 centimetrov. Vysteľte ju papierom na pečenie a vlejte do nej pripravenú zmes. Rozohrejte rúru na 175 stupňov Celzia a pečte banánový chlieb 50 až 60 minút. Závisí od vašej rúry, takže vyskúšajte ku koncu špajdľou.
Chlebík vyberte, nechajte vychladnúť a vyklopte z formy. Môžete posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládovou polevou, prípadne bielou polevou. Pokojne môže byť bez posypu či polevy, chutí úžasne.
Dobrú chuť!