Fantastické jablkové košíčky s posýpkou

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mandľovo-kokosový korpus naplnený lahodným jablkovým pyré. Ako vám to znie?
Nám sa zbiehali slinky už pri počutí a keď tieto jablkové košíčky s posýpkou ochutnáte, budete sa zalizovať tiež 🙂
Mimochodom, z mandlí je vynikajúci základ koláčov, mandľová múka je nielen zdravšia, chutnejšia, ale aj vhodnejšia pre celiatikov, či pre vyznávačom zdravej stravy. Mandľovú bio múku kúpite v obchode za približne sedem eur, čo nie je málo. Ak si však kúpite mandle a pomeliete ich, máte rovnaké množstvo za menej peňazí. Stačí vložiť mandle do kuchynského mixéru a mixovať v kratších intervaloch. 10-15 sekúnd, potom pozriete, premiešate a znova, až kým nevznikne mandľový prášok, múčka. Nemixujte príliš dlho a bez prestávky, inak vám môže vzniknúť mandľové maslo.

 

Fantastické jablkové košíčky s posýpkou

Základom tohto receptu je jablkové pyré. Môžete si ho samozrejme kúpiť, najlepšie v bio kvalite, ale ešte lepšie je pripraviť si ho doma. Určite vám zostali jablká zo zimy, možno je šupka vráskavá, nie sú napohľad také lákavé, ale na pyré sú vynikajúce.
Ošúpte teda 3 väčšie jablká, vyberte z nich jadrovníky, nakrájajte na plátky a vložte do hrnca. Zalejte vodou a varte na miernom ohni 20 – 25 minút, kým nezmäknú.
Mäkké jablká sceďte, ochuťte napríklad 2 polievkovými lyžicami javorového sirupu a rozmixujeme na pyré. Mňam.

„Najlahodnejšie chutia tieto sladučké košíčky horúce priamo z rúry. Vychutnajte si ich s poobedňajším čajom alebo kávičkou, prípadne ako dezert s kopčekom kokosovej alebo orieškovej zmrzliny,“ radí známa foodblogerka Ella Woodwardová. Aj v slovenčine jej vyšlo viacero kníh, naposledy Lahodne s Ellou – kniha receptov. Nájdete v nej jednoduché, kreatívne recepty na rastlinnej báze – ak vás zaujala, nižšie si o nej prečítajte viac.
Teraz už poďme na recept.

Suroviny

mandľová múkaNa cesto

  • 240 g mletých mandlí
  • 170 g pohánkovej múky
  • 80 g kokosového oleja + trochu roztopeného na vymastenie košíčkov
  • 8 polievkových lyžíc kokosového cukru
  • 8 polievkových lyžíc mandľového mlieka
  • štipka morskej soli na posýpku
  • 2 polievkové lyžice pohánkovej múky
  • 2 polievkové lyžice kokosového cukru

Na plnku

  • 150 g jablkového pyré (môžete použi svoju obľúbenú značku alebo si pripraviť domáce, ako je vyššie uvedené)
  • 120 ml javorového sirupu
  • 30 g kokosového oleja
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 2 čajové lyžičky škrobu arrowroot
  • trochu limetkovej šťavy

Vyskúšajte aj ďalšie RECEPTY.medové kolieska recept

 

POSTUP

recept postupCesto pripravíme tak, že všetky prísady rozmiešame v kuchynskom robote. Takto vymiešané cesto vytvarujeme na placku a necháme v chladničke 30 minút chladnúť. Pokiaľ pripravujeme domáce jablkové pyré, teraz je naň správny čas.

recept postupPredhrejeme rúru na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C). Roztopíme trochu kokosového oleja, ktorým vymažeme plech na 12 mafinov alebo 12 silikónových formičiek.

recept postupCesto vyberieme z chladničky. Odvážime z neho 100 g, ktoré vrátime do chladničky. Zvyšok vyvaľkáme na múkou posypanej doske na hrúbku asi 1 cm. Formičkou s priemerom 10 cm z neho vykrojíme kolieska, ktoré vložíme do formičiek. Pečieme v rúre dozlata 10 minút, potom ich vyberieme a necháme vychladnúť.

recept postupVšetky prísady na posýpku spolu so zvyšným cestom dáme do veľkej misy. Prstami posýpku rozmrvíme. Nakoniec pripravíme plnku. Všetky ingrediencie zohrievame 10 minút na miernom ohni, aby vznikla hladká hmota. Rovnomerne ju rozdelíme do košíčkov a navrch dáme polievkovú lyžicu posýpky.
Košíčky pečieme dozlata v rúre 10 – 15 minút.

lahodne s ellou kniha receptov

Lahodne s Ellou – Kniha receptov
V knihe Lahodne s Ellou nájdete 100 nových receptov na rastlinnej báze, jednoduchých a chutných vegánskych pripravených z ľahko dostupných surovín.
Ella kladie dôraz na dostatok zeleniny a ovocia a na nápadité, oku aj chuti lahodiace pokrmy.
Začína ľahkými raňajkami, pokračuje sviežimi šalátmi, prináša výborné nápady, ako pripraviť falafely, burgre a dipy, polievky, dusené, karí a iné teplé jedlá, nezabúda na vynikajúce dezerty a na záver prináša ukážky viac chodových menu vhodných na rôzne posedenia, spoločenské príležitosti a klubové večere.
Napríklad Pohánkové palacinky s horúcou čokoládovou polevou, Burger z quinoy a čiernej fazule, Toskánska dusená fazuľa, či Pomarančovo-čučoriedková torta.

jablkové košíčky


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.