Rýchle kaše na raňajky, ktoré vás neomrzia | 3 chutné recepty

LinkedIn

Hovorí sa, že raňajky vám dajú tú správu energiu, ktorú potrebujete na naštartovanie dňa. Vraví sa aj to, že raňajky sú základ a že na raňajky môžeme aj zhrešiť 🙂 Nech už platí jedno či druhé, určite ich nevynechajte a pripravte si niečo chutné pod zub.
Kaše na raňajky sú veľmi obľúbené, dokonca nájdete v obchodoch rôzne druhy – krupicové, pohánkové, ovsené, pšenové, amarantové… Načo však kupovať, keď si doma môžete pripraviť vlastné, z dostupných a overených surovín? Máme pre vás 3 skvelé a rýchle recepty.

 

Kaše na raňajky

Na raňajky si naozaj nemusíte urobiť len obyčajný chlieb s maslom, na výber máte od rôzneho pečiva, anglických raňajok, koláčov až po chutné kaše. Môžete si ich obmieňať s ovocím podľa vášho gusta.

Základná surovina našich raňajkových kaší bude ryža, ale trošku v inej podobe. Budeme potrebovať ryžové vločky a ryžovú krupicu a ešte okrem toho ryžové mlieko. To je sladké, takže s cukrom už opatrne. My sme klasický cukor nepoužili vôbec.
A prečo tak veľa ryže? U nás doma sme prešli na bezlaktózovú domácnosť, keďže nás trápia rôzne potravinové alergie a ryža je jednou zo surovín, ktorú môžeme konzumovať.
A propos, ryžové vločky stoja nejakých 0,80€ za 200 g. Ryžová krupica vás vyjde na necelé 2 eurá 180 gramov. A bio ryžové mlieko zoženiete za 1,90€ liter.

1. Jahodovo-banánové pohladenie na ráno

kaše na raňajky - jahodovo banánové pohladenie

Jahodovo banánové pohladenie na ráno.

Už podľa názvu tušíte, že to bude niečo pre milovníkov sladkého, ktorí si neodpustia kúsok ovocia na raňajky.

Suroviny:

  • ryžové vločky
  • ryžové mlieko
  • chia semiačka
  • mrazené jahody, čerstvé banány
  • med a škorica

Postup:

recept postupRyžové vločky si premyte vo vlažnej vode a vložte ich do ryžového mlieka s chia semiačkami a mrazenými jahodami, chvíľku nechajte prevrieť. Hotovú kašu nalejte do misiek, ktoré predtým vypláchnete v ľadovej vode. Na vrch poukladajte na kolieska nakrájaný banán, polejte medom (alebo javorovým sirupom) a posypte nahusto škoricou.

 

2. Figová bomba

kaše na raňajky - figová bomba

Figová bomba – kaša na raňajky.

Okrem toho, že figy sú chutné, tak vás aj zasýtia a dodajú kaši ten správny šmrnc. Prečítajte si, ako nás figy liečia a pozrite si pár receptov z fíg, sušených aj čerstvých.

Suroviny:

  • ryžové vločky
  • ryžové mlieko
  • kokos a škorica
  • čerstvé figy
  • med a škorica

Postup:

recept postup

Ryžové vločky si opäť premyte vo vlažnej vode a vložte ich do ryžového mlieka spolu so škoricou a môžete sem pridať aj lyžicu kokosu. Chvíľku povarte – približne minútu. Hotovú kašu nalejte do misiek, ktoré predtým nezabudnite vypláchnuť v ľadovej vode. Na vrch poukladajte rozkrojené figy a posypte mletým kokosom.

Náš tip
Mletý kokos môžete nahradiť aj sušenými kokosovými hoblinami a figy môžete prípadne opiecť pred servírovaním.

 

3. Makové prekvapenie

Makové prekvapenie - kaše na raňajky

Raňajková kaša – makové prekvapenie.

Pod hustou pokrývkou maku sa ukrývajú banány a ryžová kaša. Banány spolu s makom sú vynikajúcim zdrojom vápnika.

Suroviny:

  • ryžová krupica
  • ryžové mlieko
  • banány
  • mletý mak a med

Postup:

recept postup

Z ryžovej krupice si uvaríme kašu, ktorú dochutíme medom. Kašu nalejte do misiek, ktoré predtým vypláchnete v ľadovej vode. Opäť si nakrájate banány, ktoré poukladáte na kašu a husto posypete makom. Pre tých, ktorí potrebujú ešte viac sladké, môžu pridať stéviu alebo med.

Náš tip
Ak máte mak skutočne radi, tak si ho pridajte aj do hrnca s kašou pri varení. Nezabudnite ale potom dať trošku viac mlieka do kaše.

Foto: LepšíDeň.sk/autorka


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Martina Baumann

Už odmalička som mala po ruke pero a diár, aby som si zapisovala všetko, čo mi práve napadlo. A už v tom čase som vedela, že keď vyrastiem, tak ma bude živiť práve písanie. Podarilo sa! Najradšej píšem vlastné zážitky z cestovania alebo rozhovory so zaujímavými ľuďmi. Medzitým som stihla vyštudovať žurnalistiku, vyskúšať si prácu v tlačovej agentúre, byť editorkou, redaktorkou, šéfredaktorkou, stať sa PR špecialistkou a vyskúšať si aj hovorcovskú stoličku. Okrem písania mám rada aj našich dvoch kocúrov, psa a slovenské víno. Presne v tomto poradí :-)