Hovorí sa, že raňajky vám dajú tú správu energiu, ktorú potrebujete na naštartovanie dňa. Vraví sa aj to, že raňajky sú základ a že na raňajky môžeme aj zhrešiť 🙂 Nech už platí jedno či druhé, určite ich nevynechajte a pripravte si niečo chutné pod zub.
Kaše na raňajky sú veľmi obľúbené, dokonca nájdete v obchodoch rôzne druhy – krupicové, pohánkové, ovsené, pšenové, amarantové… Načo však kupovať, keď si doma môžete pripraviť vlastné, z dostupných a overených surovín? Máme pre vás 3 skvelé a rýchle recepty.
Kaše na raňajky
Na raňajky si naozaj nemusíte urobiť len obyčajný chlieb s maslom, na výber máte od rôzneho pečiva, anglických raňajok, koláčov až po chutné kaše. Môžete si ich obmieňať s ovocím podľa vášho gusta.
Základná surovina našich raňajkových kaší bude ryža, ale trošku v inej podobe. Budeme potrebovať ryžové vločky a ryžovú krupicu a ešte okrem toho ryžové mlieko. To je sladké, takže s cukrom už opatrne. My sme klasický cukor nepoužili vôbec.
A prečo tak veľa ryže? U nás doma sme prešli na bezlaktózovú domácnosť, keďže nás trápia rôzne potravinové alergie a ryža je jednou zo surovín, ktorú môžeme konzumovať.
A propos, ryžové vločky stoja nejakých 0,80€ za 200 g. Ryžová krupica vás vyjde na necelé 2 eurá 180 gramov. A bio ryžové mlieko zoženiete za 1,90€ liter.
1. Jahodovo-banánové pohladenie na ráno
Už podľa názvu tušíte, že to bude niečo pre milovníkov sladkého, ktorí si neodpustia kúsok ovocia na raňajky.
Suroviny:
- ryžové vločky
- ryžové mlieko
- chia semiačka
- mrazené jahody, čerstvé banány
- med a škorica
Postup:
Ryžové vločky si premyte vo vlažnej vode a vložte ich do ryžového mlieka s chia semiačkami a mrazenými jahodami, chvíľku nechajte prevrieť. Hotovú kašu nalejte do misiek, ktoré predtým vypláchnete v ľadovej vode. Na vrch poukladajte na kolieska nakrájaný banán, polejte medom (alebo javorovým sirupom) a posypte nahusto škoricou.
2. Figová bomba
Okrem toho, že figy sú chutné, tak vás aj zasýtia a dodajú kaši ten správny šmrnc. Prečítajte si, ako nás figy liečia a pozrite si pár receptov z fíg, sušených aj čerstvých.
Suroviny:
- ryžové vločky
- ryžové mlieko
- kokos a škorica
- čerstvé figy
- med a škorica
Postup:
Ryžové vločky si opäť premyte vo vlažnej vode a vložte ich do ryžového mlieka spolu so škoricou a môžete sem pridať aj lyžicu kokosu. Chvíľku povarte – približne minútu. Hotovú kašu nalejte do misiek, ktoré predtým nezabudnite vypláchnuť v ľadovej vode. Na vrch poukladajte rozkrojené figy a posypte mletým kokosom.
3. Makové prekvapenie
Pod hustou pokrývkou maku sa ukrývajú banány a ryžová kaša. Banány spolu s makom sú vynikajúcim zdrojom vápnika.
Suroviny:
- ryžová krupica
- ryžové mlieko
- banány
- mletý mak a med
Postup:
Z ryžovej krupice si uvaríme kašu, ktorú dochutíme medom. Kašu nalejte do misiek, ktoré predtým vypláchnete v ľadovej vode. Opäť si nakrájate banány, ktoré poukladáte na kašu a husto posypete makom. Pre tých, ktorí potrebujú ešte viac sladké, môžu pridať stéviu alebo med.
Foto: LepšíDeň.sk/autorka