Grilážové rezy. Recept na úžasné domáce, karamelové grilážky

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ktoré koláče a zákusky sa vám spájajú s Vianocami alebo Veľkou nocou? Určite parížske a vanilkové rožky, medové rezy, kokosky, linecké kolieska, šuhajdy…ale u mnohých sú to tiež grilážové rezy. Úžasne karamelové grilážky, do ktorých sa zahryznete a prepojí sa chuť oplátky a karamelovej náplne. Neuveriteľne jednoduchý recept, niekoľko surovín a pritom taký skvelý výsledok, však?

„Grilážové rezy sú typické vianočné koláčiky manželovej babky, každý rok sa na ne teší celá rodina a bez nich by Vianoce asi ani neboli,“ hovorí Lucia Súkeníková, foodblogerka a autorka viacerých kuchárskych knižiek, ktoré mali veľkú úspech. „Urobí ich vždy z viacerých dávok, aby sa každému ušlo.“
Luciine grilážové rezy nájdete aj v jej úžasnej knihe Recepty našich starých mám, ktorá obsahuje desiatky tradičných koláčov, zákuskov, rôzne rezy, drobné pečivo a múčniky, ktoré stoja minimálne za vyskúšanie. A uvidíte, potom si ich zamilujete 🙂
„Keď mi manželova babka odovzdávala tento recept na grilážové rezy, pridala aj dobrú radu: Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu a maslo musí byť úplne mäkké, vtedy sa griláž určite vydarí.“
Tak poďme na to!

 

Recept na grilážové rezy

grilážky grilážové rezy receptZákladom je samozrejme karamel, pričom nepotrebujete žiadne zložité, drahé, či ťažko zohnateľné suroviny. Naozaj len pár, všetky máte dokonca asi aj doma, možno okrem tortových oplátkov. Dokúpte a pustite sa do toho.

SUROVINY

  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g práškového cukru
  • 250 g masla
  • 6 žĺtkov
  • 200 g nasekaných orechov

Tu nájdete ďalšie naše RECEPTY.recept na parížske rožky

POSTUP

recept postupKryštálový cukor necháme v hrnci na miernom ohni úplne skaramelizovať, až sa rozpustia všetky hrudky a karamel začne peniť. Vtedy ho stiahneme z ohňa, pridáme doň maslo, ktoré rýchlo vmiešame, potom primiešame vyšľahaný práškový cukor so žĺtkami a nakoniec nadrobno nasekané orechy.

recept postupZnovu dáme na oheň a miešame, kým hmota nezačne bublať. Necháme ju trochu vychladnúť a natrieme ju na tortové oplátky. Ďalšími oplátkami prikryjeme a zaťažíme, aby sa grilážová náplň s oplátkami dobre spojila a nevznikli vzduchové bubliny. Záťaž pridávame postupne.

recept postupNaplnené pláty necháme úplne vychladnúť (vrchnú stranu môžeme ozdobiť rozpustenou čokoládou) a nakoniec ich ostrým nožom pokrájame na trojuholníčky alebo na pásiky dlhé asi 7 cm a široké približne 1 cm.
Dobrú chuť!

Zdroj a foto: Príroda, Lucia Súkeníková


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.