Jednoduchý recept na skalický trdelník

Však cítite vôňu trdelníka, už len keď sa pozriete na fotografiu vyššie 🙂 Je neuveriteľné, že tento kúsok kysnutého cesta namotaný na drevenom valčeku a pečený na drevenom uhlí dokáže tak podráždiť chuťové i čuchové zmysly. Tradičný skalický trdelník je veľmi obľúbený na rôznych slávnostiach, vinobraní, či trhoch. Ochutený škoricou, kakaom, orechmi…na mnoho spôsobov. Stánky s trdelníkmi sa začali množiť na prelome tisícročí a občas ich je už toľko, že ich ani nevnímame. Zrazu trošku strácajú na vzácnosti….
Ale čo keby ste si urobili domáci skalický trdelník? Že nemáte špeciálny valček zvaný trdlo? Nevadí, máme tip, čím ho jednoducho nahradiť. A pokojne ho môžete piecť aj v rúre.
Samotný recept na skalický trdelník nie je vôbec zložitý, takmer všetky suroviny máte aj v tejto chvíli doma v kuchyni.

 

Skalický trdelník

Trdelník sa rozšíril do mnohých miest, veľmi obľúbený je aj v susednom Česku, no najväčší nárok naň má Skalica na Záhorí. Na trdelník má totiž registrovanú ochrannú známku.
My máme výbornú skúsenosť napríklad s trdelníkom od Havlíkú, ktorí ho robia od roku 1965. Majú trdelníkovú pec, pečú na bukovom dreve a zásadne ručne. Rodinná tradícia ako sa patrí.
Skalica dnes láka turistov okrem iného aj  na trdelník. Samospráva mesta zriadila jeho originálnu výrobňu priamo v nádherných priestoroch Františkánského kláštora. A pravidelne v máji sa v Skalici koná festival s názvom Trdlofest.
Správny trdelník by sa mal počas pečenia potierať mliekom a mal vy vydržať chutný a mäkký až štyri dni. Niekde vypĺňajú dieru vnútri náplňami ako zmrzlina, šľahačka, ovocie, čokoláda, či variácie krémov.

Trdelník od Draculu?
Treba upresniť, že aj do Skalice sa trdelník dostal z Maďarska, ktoré si ho zasa požičalo zo Sedmohradska, od pôvodných obyvateľov, čo boli vlastne tiež Maďari. Takže tradičný trdelník vlastne pochádza z regiónu Draculu 🙂 Trdelníky sa tam vtedy pripravovali na svadby, cirkevné sviatky a krsty.

Originálny názov trdelníka je kürtöskalács. Podľa jednej legendy ho Maďari začali piecť v období, keď ich expandujúci tatari vyhnali zo Sedmohradska. Obyvatelia boli prinútení žiť na rôznych miestach, často boli na úteku a tomu prispôsobovali aj svoje jedlo. Bolo skromnejšie, rýchlo pripraviteľné…možno vtedy jedna zo žien umiesila zo zvyškov múky cesto, namotala ho na konár a upiekla nad žeravými uhlíkmi.
Skôr však ide len o ľudové rozprávačstvo. Trdelník je snáď rakúsko-uhorská gastronomická pochúťka, ktorá sa však rozšírila do viacerých kútov Európy a tamojší obyvatelia si ju mierne prispôsobovali.

skalický trdelník

 

Recept na skalický trdelník

SUROVINY

  • 1 kg polohrubej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 5 žĺtkov
  • 1 hrnček vlažného mlieka
  • 20 g droždia
  • soľ
  • 200 g orechov
  • 150 g kockového cukru
  • 1 vajce na potretie

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.makovník z lístkového cesta

POSTUP:

recept postupMúku preosejeme do misky a zmiešame so soľou. Do stredu urobíme jamku, nadrobíme droždie, pridáme trocha cukru, zalejeme trochou vlažného mlieka, urobíme si kvások, posypeme ho múkou a necháme 15 minút kysnúť.

recept postupKvások premiešame s múkou, pridáme mlieko, cukor, žĺtky, soľ, rozotreté maslo a vypracujeme hladké a tuhé cesto. Miesime tak dlho, kým sa nezačnú tvoriť bublinky a cesto sa neoddeľuje od stien. Potom cesto necháme kysnúť na teplom mieste 3 hodiny.

recept postupPočas kysnutia cesto trikrát premiesime. Potom ho rozdelíme na 5 rovnakých bochníkov, prikryjeme obrúskom a necháme znova kysnúť.

recept postupZ cesta vaľkáme v dlaniach dlhé šúľky hrubé 3-4 cm a navinieme ich tesne vedľa seba na špeciálne pomastené valce – trdlá. Cesto na trdle necháme ešte chvíľu nakysnúť, potom ho potrieme rozšľahaným vajcom, obalíme posekanými orechmi a najemno potlčeným kockovým cukrom.

recept postupTrdelníky je najlepšie piecť v otvorenej peci – poslúžiť môže aj vonkajší murovaný záhradný kozub – tesne pri ohni a za stáleho otáčania. Ak nemáme trdlá ani pec, môžeme cesto navinúť na alobalom obalený kuchynský valček, ktorý potriete maslom a pečiete v rúre pri 180 stupňoch asi 20 až 25 minút.
Nesmieme zabudnúť pravidelne otáčať.

recept postupUpečené trdelníky stiahneme z valca, pokrájame na krúžky a posypeme práškovým cukrom.

 

Odporúčame: ak máte radi tradičné slovenské recepty, inšpirujte sa v knihe Slovenská kuchárka, kde nájdete desiatky úžasných receptov. Mäsové, múčne, ryžové i cestovinové jedlá, slovenské polievky, nátierky a samozrejme dezerty a koláče.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: