Čočoriedkovo ricottový koláč spája v sebe dve úžasné suroviny. Ricotta je doslova kráľovná v kuchyni, čerstvý syr so skvelými nutričnými hodnotami.
Ricotta má mäkkú zrnitú konzistenciu a sviežu mliečnu chuť. Ricotta je bohatá na proteíny, obsahuje dôležité množstvo vápnika, vitamíny a minerálne soli, najmä sodík, draslík a fosfor.
Čučoriedky je zasa úžasné drobné ovocie, ktoré pozitívne vplýva na pružnosť ciev v očiach a mozgu. Starajú sa o zachytávanie voľných radikálov, priechodnosť ciev a tlmia zápalové procesy.
A propos, ricotta. Pri kúpe by mala mať peknú živú farbu a jemnú mliečnu vôňu. Uskladňujte ju v krabičke s vrchnákom, aby si zachovala všetky vlastnosti. V každom prípade ju spotrebujte do niekoľkých dní, no poslúži aj staršia, v chladničke zabudnutá ricotta. Tepelná úprava jej totiž predlžuje trvanlivosť.
Čučoriedkový ricottový koláč
Tento recept ponúka foodblogerka Lucia Gažová, ktorá napísala aj knižku receptov Lulus – cukrárka.
Je to jemnejšia a chuťovo úplne iná náhrada cheesecaku. Tučnejšie mascarpone a smotanový syr nahradila ricottou, ktorá má nezameniteľnú chuť, zemitú a možno dokonca aj trošku slankastú. V kombinácii s čučoriedkami je však tento koláč vynikajúci a jeho chuť si určite zapamätáte. Ak sa nebojíte experimentovať, pridajte doň trošku sušenej levandule alebo mäty.
Príprava zaberie asi 20 minút, samotné pečenie hodinu a štvrť. Vystačí vám na 8 lahodných porcií.
KORPUS:
100 g hladkej múky
50 g mandľovej múky
60 g masla
40 g práškového cukru
štipka soli
2 žĺtky
PLNKA:
500 g ricotty
250 g jemného tvarohu
160 g trstinového cukru
1 lyžica hladkej múky
1 lyžička vanilkového extraktu
4 vajcia
150 g čučoriedok
Vyskúšajte aj
Najlepší fitness cheesecake bez cukru.
POSTUP
- Všetky suroviny na korpus zmiešame a vypracujeme vláčne cesto, ktoré zabalíme do fólie a 30 minút necháme odstáť v chladničke. Potom ním vyložíme pripravenú formu na pečenie a pri teplote 180 stupňov pečieme približne 10 minút.
- Vajcia vymiešame s trstinovým cukrom na nadýchanú bledožltú penu, do ktorej pridáme postupne ricottu, tvaroh, vanilkový extrakt a múku. Všetky suroviny spolu spracujeme na hladký krém, do ktorého nakoniec pridáme aj 1 lyžicu preosiatej múky, vanilkový extrakt a čerstvé alebo zmrazené čučoriedky.
- Trošku čučoriedok si necháme, aby sme ich nakoniec mohli navrstviť na vrch koláča. Hotový krém nalejeme na predpečený korpus a navrstvíme naň odložené čučoriedky. Koláčik je krásne fialový a čučoriedky navrchu jemne klesnú, no zostanú z neho vykúkať.
- Ricottový koláč pečieme pri teplote 160 stupňov približne hodinu, alebo dovtedy, kým sú boky už na skus upečené, no stred sa ešte trasie, vtedy je čas vytiahnuť ho z rúry.
- Upečený koláčik necháme vychladnúť a najlepšie celú noc odležať v chladničke. Na druhý deň bude pôžitok naozaj stáť za to.