Trpí ňou takmer 366 miliónov ľudí na celom svete, z toho asi 350.000 ľudí na Slovensku. Každých desať sekúnd diagnostikujú diabetes trom ľuďom. Cukrovka patrí medzi najzávažnejšie ochorenia, ktorá prináša ďalšie komplikácie v podobe slepoty, zlyhania obličiek, nehojacich sa rán, srdcových a nervových ochorení, ale aj v podobe amputácie končatín. 14.november je každoročne vyhlásený ako Svetový deň diabetu (World Diabetes Day), ktorým sa Svetová zdravotnícka organizácia snaží upozorniť na toto vážne ochorenie.
Cukrovka
Až 50% ľudí nevie, že majú cukrovku – jej diagnóza sa často objaví až po nejakých komplikáciách. Buďte preto pozorní a všímajte si základné symptómy ako sú napríklad:
- abnormálny smäd a suchosť v ústach
- časté močenie
- extrémna únava/nedostatok energie
- neustály hlad
- náhly úbytok hmotnosti
- pomalé hojenie rán
- opakované infekcie
Prevencia cukrovky
Dlhodobé prejedanie sa a nedostatok pohybu vedie k zníženiu počtu inzulínových receptorov na povrchu buniek. Kedysi bol diabetes mellitus 2.typu označovaný ako starecká cukrovka, keďže sa vyskytoval najmä u starších ľudí. No dnes kvôli zhoršenému životnému štýlu trpia cukrovkou aj mladší ľudia.
Preto dbajte na dostatok pohybu, zdravý životný štýl a vyváženú stravu. Cukrovka nie je spôsobená len nadmerným jedením sladkostí, ako si mnohí myslia, ale celkovo príjmom potravín. Sladké si diabetik musí odopierať už po prepuknutí cukrovky, pretože organizmus nie je schopný spracovať nadmerné množstvo cukru v krvi.
Čo znižuje hladinu cukru v krvi?
Sústreďte sa už teraz na potraviny, ktoré znižujú hladinu cukru v krvi a zaraďte ich pravidelne do svojho jedálnička. Či už ste ten šťastnejší, ktorý nemá cukrovku…alebo vám ju už diagnostikovali a tieto potraviny rozhodne urobia vášmu organizmu dobre.
- Rastliny ako ľubovník bodkovaný, baza čierna, plod jalovca, koreň púpavy a nátržníka, plody feniklu. Výborné sú tiež listy čučoriedok či nálev z orechových listov. Skúste si zistiť, či nie je niekde vo vašom okolí skúsená bylinkárka, alebo obchodík, kde majú bio výrobky.
Použite zmesi spomínaných rastlín a byliniek. - Žerucha je absolútna bomba pre naše zdravie a poteší aj organizmus s cukrovkou. Používajte ju ako posýpku v polievke, v pomazánkach. Odborníci odporúčajú 1 čajovú lyžičku denne. Žerucha zbavuje telo aj toxínov, obnovuje živiny v tele, produkuje železo (vhodné pri anémii, chudokrvnosti), posilňuje imunitu a pomáha pri strese i vyčerpaní.
- Z ovocia je pre cukrovkárov najvhodnejší grapefruit a jahody.
Grapefruit má nízky glykemický index, čiže po jeho zjedení glykémia stúpa pomaly. Obsahuje veľa minerálnych látok, vitamíny, vlákninu. Podľa diétnej sestry Márie Štefákovej, „odborníci na cholesterol a jeho hladinu v krvi odporúčajú zjesť denne jeden grapefruit. Keďže obsahuje rozpustnú vlákninu pektín, podarí sa vám mierne znížiť hladinu cholesterolu v krvi.“
Výborný je aj melón, slivky, či banány. Doprajte si aj sušené brusnice alebo čučoriedky, pretože tie sú schopné znižovať cukor v krvi. - Nezabudnite na svoj tanier dávať častejšie a najmä pravidelne baklažán, uhorky, hlávkový šalát, tekvicu, cukinu či surovú, aj kyslú kapustu.
- Cibuľa a cesnak ako tradičné liečebné prostriedky sú vhodné aj pri cukrovke. Cibuľa obsahuje glykokvín, látku s podobným účinkom ako inzulín. A ten ako vieme znižuje hladinu cukru v krvi.
Prečítajte si aj
Ako vám pomôže čerstvá a kyslá kapusta?
- Artičoka obsahuje veľmi užitočnú látku cynarín, ktorá má priaznivý vplyv na detoxikáciu pečene. Je vhodná pri žlčníkových problémoch a taktiež pomáha redukovať hladinu glukózy v krvi.
- Zemiaky obsahujú komplexné uhľohydráty, ktoré sa na glukózu premieňajú veľmi pomaly – počas troch až štyroch hodín trávenia v črevách. Tak nespôsobujú náhle zmeny v hladine krvnej glukózy a diabetici ich preto v obmedzenom množstve dobre znášajú.
- Nezabúdajte ani na strukoviny, ktoré majú schopnosť pomaly uvoľňovať živiny: sója a sójové produkty ako tofu syry, nátierky, šošovica.
- Celozrnné obilniny tiež pomaly uvoľňujú energiu, čiže sú vhodné pre diabetikov.
V pšeničných klíčkoch a otrubách nájdete dôležitý chróm, horčík a zinok. Sú nevyhnutné pri harmonizácií vstrebávania cukrov, takže myslite na nej pri varení.
Horčík nájdete v obilninách či fazuli, chróm prirodzene v pivovarských kvasniciach, syroch, celozrnnej múky, zemiakoch.
Zinok sa nachádza v tekvicových, sezamových semenách, hubách, kuracom mäse, šošovici, obsahuje ho aj kakao. - Hríby majú nízky obsah uhľohydrátov, ale vysoký podiel bielkovín a vitamínu B. Pri pokusoch sa zistilo, že konzumáciou húb (šampiňóny) sa znižuje potreba inzulínu na reguláciu krvnej glukózy.
Viac o diabetes si môžete prečítať napríklad na stránke Dia.sk. Existuje niekoľko zaujímavých publikácií o cukrovke. Odporúčame napríklad 160 gramov sacharidov, Cukrovka od A po Z alebo Varíme diabetikom, kde nájdete recepty a rady, ako si diabetici môžu zložiť svoj jedálny lístok. Autorkou je vrchná diétna sestra Mária Štefáková z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni.