Celozrnné medovníčky. Jednoduchý, zdravý a hlavne rýchly RECEPT

LinkedIn

Čo vám ako prvé napadne, keď sa povie symbol Vianoc? Stromček? Betlehem? Rodina? A čo tak medovníky, bez ktorých si nevieme prestaviť sviatočný stôl? Dnes vám ukážeme vynikajúci recept na ich celozrnnú podobu, pretože aj medovníčky môžu byť zdravé i chutné zároveň. Náš recept zvládne aj úplný začiatočník.

 

Recept na celozrnné medovníčky

celozrnné medovníčky receptPred Vianocami pečieme viacero druhov sladkého pečiva, medzi ktoré, samozrejme, patria aj medovníčky. Sladká aróma škorice, klinčekov a medu nesúca sa z kuchyne doslova prevonia každý kút domu. Celú famíliu naladí na čarovnú atmosféru Vianoc. Pri ich pečení sa zvyčajne držíme overeného receptu, najlepšie toho, ktorý koluje v rodine. Ak sa vám však žiada žiť zdravšie aj v čase Vianoc, vyskúšajte napiecť celozrnné medovníčky bez použitia cukru či margarínu podľa nášho jednoduchého receptu.

SUROVINY

  • 450 gramov ražnej celozrnnej hladkej múky
  • 50 gramov ovsenej celozrnnej múky (môžete aj pomlieť na múčku celé ovsené vločky)
  • 360 gramov medu
  • 2 vajíčka
  • 120 gramov masla (odporúčame s obsahom mliečneho tuku min. 82 percent)
  • 2 PL perníkového korenia
  • 2 ČL kypriaceho prášku
  • trocha masla alebo vajíčko sa potretie medovníkov

recepty na medovníkyPrečítajte si tiež
7 receptov na medovníky a polevy na zdobenie.

 

POSTUP

recept postupZačneme roztopením masla a medu na miernom plameni. Keď budú obe suroviny spojené, vypnite sporák a zmes občas premiešajte. Nechajte ju trocha vychladnúť.

recept postupZatiaľ čo chladne maslo s medom, môžete si vo veľkej mise pripravovať cesto. Zmiešajte obe múky, pridajte vajíčka, perníkové korenie a kypriaci prášok. Následne vlejte zmes roztopeného masla a medu. Niekoľkokrát premiešajte pevnou varechou, potom rukami vypracujte cesto.
Cesto nemusíte nechať odležať, kto však chce, môže ho dať na deň odležať do chladničky.

recept postupTeraz prichádza na rad vaľkanie. Majte na pamäti, že čím tenšie cesto si pripravíte, tým chrumkavejšie a súčasne tvrdšie medovníčky dosiahnete. Pre zlatý stred odporúčame cca 3- až 4-milimetovú hrúbku cesta.

celozrnné medovníčky recept

recept postupVykrajovačkami podľa vkusu povykrajujte medovníčky a ukladajte ich na plech vystlatý papierom na pečenie. Zvyšky cesta, ktoré ostali po vykrajovaní, viete znova zapracovať a vyvaľkať a znova z neho povykrajovať medovníky. Predtým, než medovníčky vložíte do rúry, potrite ich buď roztopeným maslom, alebo rozšľahaným vajíčkom.

recept postupRúru nastavte na klasické pečenie s horným i dolným ohrevom na jeden plech, vyhrejte ju na 170 stupňov. Medovníčky nepečte viac ako 10 minút. Čas pečenia závisí od hrúbky cesta, tie tenšie sa pečú kratšie.
Hotové medovníčky nechajte vychladnúť a môžete podávať.
Dobrú chuť a krásne Vianoce.

celozrnné medovníčky recept

celozrnné medovníčky recept

Foto: autorka/LepšíDeň.sk


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Láska k písaniu sa u mňa rozvinula na základnej škole. Dnes pôsobím ako redaktorka, ktorá má záľubu v lifestylových témach. Vo voľnom čase sa upínam najmä ku knihám, tie sú pre mňa nekonečnou studnicou prekvapení a zaujímavostí.