Šťavnatý kysnutý koláč s tvarohom a ovocím | RECEPT

LinkedIn

Šťavnatý kysnutý koláč s tvarohom, ktorý chutí a navyše aj zasýti. Ak máte doma hladné krky, ktoré zjedia všetko, čo vidia, upečte im cez víkend tento koláč. Nezjedia ho na posedenie, ako to býva pri iných „ľahkých“ koláčikoch. Tento snáď aj vydrží, hoci je výborný a spojenie tvarohu s ovocím podľa vášho výberu je naozaj svieže. A kysnutý základ dodá koláču hutnosť.

 

Recept na kysnutý koláč s tvarohom

Niektorí sa boja toho kysnutého základu, ale netreba mať strach. Zvládne ho naozaj každý.
ovocie môžete použiť podľa svojej chute – my sme dali zavárané čerešne, ale pokojne to môžu byť marhule, broskyne, jahody ap. Čím šťavnatejšie ovocie, tým lepšie sa prepojí s tvarohom a kysnutým cestom. To môže byť pokojne aj hrubšie, aby sa z koláča najedli aj chlapi – poznáte to, niektoré dezertíky majú tak pod jeden zub a nič z toho nemajú, ako vravia.

Koláč môžete posypať na záver práškovým cukrom, ale pokojne aj tesne pred tým, ako ho dáte do rúry, škoricovým cukrom, či posýpkou, strúhankou. Ako to máte radi, nám postačil obyčajný práškový cukor.

kysnutý koláč s tvarohom recept

SUROVINY na cesto

  • 400 g polohrubej múky
  • kocka droždia
  • 200 ml mlieka
  • 60 ml oleja
  • 1 vajíčko
  • 1 lyžica cukru
  • soľ

 

SUROVINY na plnku

  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 1 žĺtok
  • 3 balíčky vanilkového cukru
  • ovocie podľa chuti
  • práškový cukor na posypanie

 

POSTUP

recept postupNajskôr si mierne zohrejte trošku mlieka, rozpustite v ňom lyžicu cukru (my sme dali trstinový), rozdrobte droždie a premiešajte. Nechajte vykysnúť zakryté napríklad utierkou. Stačí 10-15 minút.

recept postupPreosejte polohrubú múku, pridajte vajíčko, soľ a kvások, ktorý vám pekne vzišiel. Premiešajte a následne pridajte zvyšné vlažné mlieko a olej. Vymieste robotom, my sme miesili klasicky rukami, aby sme dali cestu veľa lásky 🙂 Je to prácnejšie, ale tak to máme radi. Cesto dajte v mise na teplé miesto posypané troškou múky, prikryte utierkou a nechajte kysnúť asi 40 minút.

kysnutý koláč s tvarohom recept

recept postupZatiaľ si môžete pripraviť vrchné dve vrstvy.
Tvarohy vyklopte z vaničiek, pridajte žĺtok a vanilkový cukor. My sme dali 3 vrecúška, ale ak máte radi sladšie, pokojne dajte viac.
Prichystajte si aj ovocie – čerešne vykôstkujte. Marhule, či broskyne môžete pokrájať na menšie kúsky, podobne aj jahody.

recept postupKeď cesto vykysne, vezmite plech, na ktorý dáte papier na pečenie a cesto naň roztiahnete. Po krajoch ho môžete trošku vyvýšiť. Pokryte cesto pripraveným tvarohom a naukladajte ovocie.
Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia, a to cca 30 minút (podľa typu rúry a intenzity pečenia).
Nechajte koláčik vychladnúť a posypte práškovým cukrom.
Dobrú chuť!

kysnutý koláč s tvarohom recept


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Dana

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.