Zázvor je úžasná rastlina, ktorá má intenzívnu pikantnú chuť s nádychom exotiky a hlavne množstvo pozitívnych účinkov. Najmä na jeseň a v zime, kedy nás dokáže doslova postaviť na nohy. Zo zázvoru sa robí napríklad zázvorový sirup, na ktorý ponúkame nižšie jednoduchý recept, ale aj zázvorový drink, kandizovaný zázvor, nakladaný zázvor ap. Zázvorovník si môžete vypestovať aj sami, nie je to príliš ťažké, ale predsa len ho dostať všade – vyberajte si však vždy čerstvý kúsok. Niekedy už začínajú usychať, nevyzerajú dobre a takým sa radšej vyhnite.
Liečivý zázvor
Zázvor má úžasné účinky na náš organizmus. Podporuje trávenie, pôsobí preventívne proti chrípke, nádche, ale aj rakovine a má tiež afrodiziakálne účinky.
Zázvor tiež podporuje tvorbu slín, čím uľahčuje konzumáciu potravín.
Možno ste nevedeli, že zázvor znižuje aj cestovnú nevoľnosť a zmierňuje nevoľnosti v tehotenstve. Upokojuje a zmierňuje bolesti hlavy, pôsobí antibakteriálne, protizápalovo a pomáha relaxovať: skúste si pohodlne sadnúť a privoňať si k čerstvo rozrezanému zázvoru. Úžasná vôňa exotiky 🙂
Zázvorový sirup
Potrebujeme:
2 kúsky čerstvého zázvoru
šťavu z 5 citrónov alebo limetiek
500 gramov trstinového cukru
0,5 litra vody
vanilku
Postup
- Zožeňte si citróny v bio kvalite – použijeme aj kôru na okorenenie sirupu, navyše nám ho vďaka obsahu pektínu zahustí. Olúpte citróny, väčšiu časť bielej časti pod kôrou odstráňte, pretože by pridali sirupu horkú chuť. Olúpanú kôru povarte vo vode, potom sceďte a vodu vylejte.
- Do hrnca nasypte trstinový cukor a zalejte vodou. Pridajte prevarenú kôru z citrónov a vanilku (ideálne vanilkový lusk, ak zoženiete). Varte dovtedy, kým zmes nezhustne. Uvarenú kôru v cukrovej vode nechajte odstáť niekoľko hodín, najlepšie do druhého dňa.
- Na druhý deň nastrúhajte zázvor a vyšťavte ho. Vlákna, ktoré vám zostanú môžete usušiť a potom rozomlieť – poslúžia vám ako korenie. Zázvorovú šťavu pridajte k zmesi z predchádzajúceho dňa a spolu povarte tak 3-4 minútky.
- Následne sirup preceďte cez plátno, aby sa zachytili prípadné zrniečka vanilky a sirup zostal priezračný. Toto však nemusíte robiť, ak vám zrniečka nevadia. Sirup nalejte do fľašiek a po vychladnutí odložte na chladné miesto. Môžete ho riediť bežnou vodou alebo minerálkou. Takto pripravený sirup je jemne pikantný, úžasne vonia, má lahodnú chuť a najmä – je zdravý.
Prečítajte si aj
Zázračný zázvor proti prechladnutiu aj na chudnutie.
Každé ráno si môžete dopriať pohár vody so zázvorovým sirupom a určite sa budete cítiť lepšie.
Skvelým zdrojom informácií o liečivých účinkoch zázvoru je napríklad kniha Zázvor – indický zázrak a lék od Paula Schulicka.