Zázračný zázvor. Proti prechladnutiu, aj na chudnutie

Prenikavý zázvorový koreň je prasuperpotravinou, patrí k najstarším požívatinám a liečivám sveta. Zázvor (ďumbier lekársky) rastie v trópoch a subtrópoch a pestuje sa v krajinách ako Čína, India, Austrália a Južná Amerika. Presne vzaté, pri zázvore nejde o koreň ale o podzemok – zosilnený výhonok, v ktorom sa uchováva potrava pre rastlinu.

Zázračná zbraň proti prechladnutiu a tukovým bunkám
Nenápadná hľuza je pravé metabolické turbo: jeho ostrosť nás zahrieva a rozpúšťa naše tukové bunky. Éterické oleje privádzajú trávenie do chodu a upokojujú črevo a žalúdok. Preto je zázvor už dlho známy tiež ako účinná látka proti nevoľnosti, obzvlášť cestovnej nevoľnosti. Kto ňou trpí, najlepšie pred jazdou alebo počas nej by mal žuť kúsok zázvoru. Zázvor je tiež dobrou domácou voľbou pri prechladnutiach.  Experti hovoria o pozoruhodných účinkoch koreňa podobných vlastnostiam aspirínu: zabraňuje zápalom a utišuje bolesti. K tomu znižuje vysoký krvný tlak, hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Zodpovedný za to je gingerol, sekundárna rastlinná látka s mnohými antioxidačnými vlastnosťami. Spolu s ostatnými hodnotnými obsahovými látkami v zázvore má ničiť rakovinové bunky.

zázvor
Zázračný zázvor.

Ako zázvor využijete?
Používajte zázvor v každom prípade čerstvý. Sušený a pomletý síce ešte vonia, má ale oveľa menej hodnotných obsahových látok. Čerstvý zázvor v biokvalite nájdete skoro v každom supermarkete. Kupujte iba zázvor s hladkou, pevnou šupou, bez záhybov a stlačení.

Popri vyzretých hľuzáchnájdeme na trhu alebo v dobrom ázijskom obchode s oddelením čerstvej zeleniny často svetlý, mladý zázvor so zelenými výhonkami. Chutí jemnejšie a jeho vlákna nie sú tak výrazné. Koža nie je kožovito-béžová ale má skoro tú istú farbu ako narezaný čerstvý zázvor.

Koreň ošúpať
Neošúpaný zázvor vydrží v chladničke viacero týždňov. Občas skontrolujte, či nie je napadnutý plesňou. Zmraziť sa dá tiež. Pred prípravou by ste mali koreň ošúpať a krížom cez vlákna nakrájať na tenké plátky, nasekať alebo nastrúhať. Potom podľa receptu použiť surový alebo ho variť.

Zázvorová voda
Proti prechladnutiu, nevoľnosti, aj na chudnutie.

NÁŠ TIP
Zázvorová voda
Či už proti prechladnutiu, nevoľnosti, na chudnutie alebo jednoducho na zahriatie, pite zázvorovú vodu!
Na to nakrájate približne 3 cm veľké plátky zázvoru a prelejete 1,5 l vrelej vody. Približne 15 min. necháte vylúhovať, scedíte a vylejete do termosky.
Cez deň pijete.
Kto má rád štipľavejší, môže dať zázvor aj do termosky.

 

Pasuje so sladkým i slaným
Ako jedno z mála korení pasuje ostrý koreň tak dobre k slanému ako aj k sladkému. Klasický je zázvor v ázijských polievkach, kari- a wok-jedlách, kde sa väčšinou harmonicky kombinuje s cesnakom. Ale tiež je perfektný v keksoch, koláčoch, zmrzline alebo v zeleninových šalátoch. Surový dáva poslednú bodku smoothie, šťavám a šalátovým omáčkam. Ošúpaný zázvor môžete tiež odšťaviť, potom sa hodí k zeleným šťavám alebo tiež k mrkvovým a jablkovým šťavám.

 

Rozprúďte metabolizmus
Fazuľový šalát s mladým zázvorom

50 g mladého zázvorového koreňa
1 červenú cibuľu (1/4 feniklovej cibule)
½ ČL soli
3 PL agávového sirupu (alebo javorového sirupu)
3 PL bieleho vínneho octu
500 g zelenej fazule
1 až 2 plátky suchého celozrnného chleba
2 PL olivového alebo repkového oleja

Na 4 porcie / 15 min. príprava
1. Mladý zázvorový koreň umyjeme, nešúpeme a krížom cez vlákna nakrájame na úplne tenké plátky alebo nastrúhame. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Zázvorové a cibuľové plátky krátko uparíme s vriacou vodou, necháme odkvapkať, zmiešame so soľou a naplníme malý pohár. Agávový sirup spolu s octom a 2 PL vody prevaríme, nalejeme na zázvor a cibuľu, pohár uzavrieme a necháme vychladnúť.

2. Očistíme fazuľu, odrežeme končeky, varíme podľa hrúbky 6 až 9 min. v dostatočnom množstve osolenej vody. Zlejeme a necháme odkvápať. Celozrnný chlieb nahrubo rozdrvíme v sekáčiku a za občasného miešania opečieme dochrumkava na oleji. Fazuľu, zázvor, cibuľu a marinádu zmiešame, pripravíme a posypeme s chlebovými odrobinami.

Fazuľový šalát s mladým zázvorom
Fazuľový šalát s mladým zázvorom.

Zázvorové cibule do zásoby
Množstvo zázvoru môžete znásobiť, naložené zázvorové cibule perfektne pasujú k vegetariánskemu suši a vydržia v chladničke viacero mesiacov.

Viac o podobných superpotravinách ako je zázvor sa dozviete v knihe Superpotraviny.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 1 120x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Leave a Comment