Podbeľ lekársky. Zber, sušenie a liečivé účinky

Určite poznáte podbeľ lekársky a možno ho aj užívate… ani o tom neviete. V súčasnosti je to veľmi využívaná liečivá rastlina, ktorá je súčasťou viacerých farmaceuticky pripravovaných čajov. Začína rásť koncom marca a začiatkom apríla. Používa sa proti kašľu alebo pri dýchacích ťažkostiach. Využíva sa na zahlienené priedušky a pľúca, ale tiež pri tráviacich ťažkostiach, keďže upravuje látkový metabolizmus.

Sušené listy sa pre podobný účinok dokonca fajčia (už v starodávnom Grécku ho lekár Discorides odporúčal fajčiť pri kašli a astme) a ľudia veria, že majú antihistaminické účinky. Z listov a kvetov sa robí upokojujúci čaj alebo sirup, ktorý blahodarne pôsobí na sliznicu.
Podbeľ tiež znižuje bolesť svalov, pomáha odstraňovať opuchy spôsobené bodnutím hmyzu a v ľudovom liečiteľstve sa používa aj pri zápaloch žíl. Ak vás bolieva hlava, podbeľ vám ju pomôže zmierniť.
Pri vonkajšom využití sa využíva na ťažko sa hojace rany, ekzémy, opuchliny, bolestivé reumatické miesta, ako aj pri zápale žíl a konečníka. Podbeľ môžete kloktať pri paradentóze. Natrhajte si teraz podbeľ a usušte ho. Určite sa vám neskôr zíde.

 

Podbeľ lekársky

Podbeľ je trváca rastlina s kvitnúcimi stonkami vysoká asi 15 cm. Stonky sa objavia pred veľkými okrúhlymi, zelenými, plytko laločnatými zúbkatými listami. Tie sú zospodu porastené bielymi chĺpkami. Kvety sú žlté a na stonke s purpurovými šupinami je vždy len jeden kvet.
Podbeľ sa vyskytuje na vlhkých neobrábaných miestach na väčšine mierneho pásma severnej pologule, dočítate sa v Minipríručke Rastliny, ktorá ponúka popis a využitie 180 najpožívanejších rastlín. Od nížin až do podhoria rastie ako burina, často na rumoviskách, násypoch a v priekopách.

Podbeľ má veľa ľudových mien, napríklad pánbožkov chlebíček, matkino líčko, alebo májik. Už v staroveku vďaka nemu naši predkovia víťazili nad silným kašľom a ďalšími ochoreniami dýchacích ciest.

 

Zber a sušenie

Podbeľ je jeden z prvých poslov jari, pretože kvitne už v marci. Ale zakvitnutý ho môžeme nájsť až do mája. V jarnom období sa zbierajú kvety, v lete zasa zdravé listy.
Kvety zbierame čerstvé a najlepšie za slnečného dňa, keď sú otvorené. Sušte ich rýchlo pri teplote do 40 °C, aby semená počas sušenia nedozreli.
Listy môžete zbierať celé od konca mája do júna. Tiež ich sušte rýchlo pri teplote do 35 °C. Rozložia sa lícnou stranou nadol, aby plstnatá spodná strana čepele rýchlejšie uschla.
Podbeľ sa suší v tenkej vrstve na suchom a dobre vetranom mieste. Babky bylinkárky sušili podbeľ tak, že lístky navliekli na nitku, aby nedošlo k zapareniu, a teda následnému znehodnoteniu podbeľových lístkov.

podbeľ sušenie

 

Pripravte si z podbeľa

ikona kvetČaj pripravíte z 1 lyžice nasušenej rastlinky a pol litra vody. Nechajte lúhovať asi 10 minút a oslaďte medom. V čaji odborníci odporúčajú kombinovať kvet podbeľu s vňaťou dúšky materinej, kvetom slezu, prípadne kvetom divozela, listom skorocelu a koreňom ibiša.

ikona kvetMôžete si aj pripraviť čerstvú šťavu z listov, ktorá je účinná na vredy a rany. Zmiešajte ju s mliekom a medom – vtedy ju môžete využívať vnútorne.
Pri vonkajšom využití priložte čerstvé listy lícnou stranou na bolestivé miesto a prichytia sa obväzom.

ikona kvetČistiaca maska pre dámy: čerstvo natrhané listy pomliaždite na kašu a priložte na tvár. Nechajte pôsobiť 15- 20 minút.
Mnohí liečitelia vám potvrdia, že listy a kvety podbeľa patria k najlepším liečebným prostriedkom na nečistú pleť. Obsahujú totiž množstvo účinných látok a antiseptiká vhodné na uzdravenie pleti. Triesloviny zasa pôsobia sťahujúco, sliz slúži ako ochrana ľahko sa zapaľujúcej pokožky. Preto je maska vhodná na mastnú a uhrovitú pleť.

ikona kvetObklad na opuchliny a bolesť svalov pripravíte z čerstvých listov podbeľa, ktoré treba nasekať tak, aby vznikla kašovitá zmes. Tá sa potom priloží na postihnuté miesto a nechá sa dostatočne dlho pôsobiť.

ikona kvetInhalácia je jednoduchá. 1 vrchovatú polievkovú lyžicu kvetov a listov zaparte a paru vdychujte pod uterákom.

ikona kvetKúpele na nohy pripravíte zaparením dvoch plných hrstí listov. Krátko lúhujte a potom močte nohy v kúpeli asi 20 minút.

ikona kvetPodbeľ je skvelý do šalátov, pretože listy sú veľkým zdrojom vitamínu C. Využite mladé lístky, ktoré pokrájate na tenké prúžky. Nielen do šalátov, ale aj do polievok.

Pozrite si viac článkov o BYLINKÁCH.liečivé bylinky

Podbeľový sirup

Na prípravu sirupu použite jarné kvety. Do vhodnej nádoby postupne môžete vrstviť kvety s trstinovým alebo iným vhodným cukrom. Nádobu zatvorte a odložte na tmavé, chladné miesto. Nechajte ju tam asi 2 mesiace, priebežne obsah pretrepte. Potom celú zmes prevarte a preceďte do fliaš na priame používanie.

Upozornenie
Podbeľ lekársky obsahuje pyrolizidínové alkaloidy. Množstvo je síce veľmi nízke (v listoch), napriek tomu podbeľ neužívajte dlhodobo (nie viac ako 4 až 6 týždňov).
Neodporúčame ho používať ani pri alergii na astrovité rastliny, tiež počas tehotenstva a dojčenia.
Liečivé účinky podbeľa však poznali už starí Gréci a Rimania, tak sa nebojte využívať ho s rozumom a mierou.

sušený podbeľ

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 1 513x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: