Mäta pieporná patrí medzi najznámejšie a najpoužívanejšie bylinky, ktoré by nemali chýbať v žiadnej záhradke. Silne aromatická, s liečivými účinkami a dá sa z nej všeličo pripraviť. Nižšie vám ukážeme, ako sa dá z mäty vyrobiť chladivý dezodorant, či ústna voda.
Poradíme tiež, ktoré zdravotné problémy lieči mäta pieporná, ako ju využívať a pridáme nejaké zaujímavosti.
Mäta pieporná
Aromatická mäta má drobné kvietky a zúbkaté, najčastejšie tmavozelené listy. Dokážu sa neohrozene šíriť pod povrchom zeme.
Mäta vždy symbolizovala pohostinnosť a priateľstvo. Pochádza z Ázie a Stredomoria. Gréci ju používali na čistenie stolov, na ktorých hodovali, a do kúpeľa ako stimulans.
Rimania používali mätu ako pomoc pri trávení, osviežovač dychu, do posilňujúceho likéru, do ovocných kompótov a parfumov.
Mäta vylieči…
Mäta je skvelá na upokojenie tráviacej sústavy, pomáha pri syndróme dráždivého čreva a nadúvaní. Môže však zhoršiť žalúdočný reflux. Je bohatá na fytonutrienty, chráni pred rastom nádorov a má aj antibakteriálne a antifungicídne účinky.
Je dobrým zdrojom diétneho mangánu, medi a vitamínu C. Mäta sa môže pridávať do jedla, ako aj lúhovať v horúcej vode na čaj.
Tradične sa používala na:
- bolesť žalúdka, zlé trávenie, pálenie záhy
- bolesti hlavy a bolesť na hrudníku
- bežné nachladnutie, ťažkosti s dýchaním
- zápach z úst
- menšie popáleniny
- podráždenie kože
Použitie mäty
Mätový olej sa získava z mentolu v listoch. Používa sa do zubných pást, sprchovacích gélov a do liekov. Je antibakteriálny. Chladí, upokojuje a je protizápalový.
Mäta je vynikajúca na jahňacinu, do zmrzliny, šalátov, na ovocie, kokteily, ale aj omáčky, zemiaky, mäso a sladkosti. Je z nej výborný čaj, obľúbený v Maroku a u ďalších severoafrických národov.
Ústna voda z mäty
Skvelá bylinkárka Miriam Latečková, autorka knihy Bylinky z babičkinej záhrady, považuje mätu za jednu z najdôležitejších byliniek. Odporúča ju zbierať vtedy, keď rastlina ešte nemá kvety, resp. má vytvorené len puky. Zbierajte jednotlivé lístky alebo vrcholky vetvičiek spolu s nasadenými pukmi. „Ak si chcete sviežosť mäty uchovať čo najdlhšie, vložte odrezky do pohára s vodou a uskladnite v chladničke,“ radí Miriam Latečková.
Ak nechceme používať komerčné ústne vody s obsahom alkoholu, ktorý vysušuje sliznicu úst, skúste si vyrobiť vlastnú. Použiť ju môžete pri zápachu z úst alebo na osvieženie ústnej dutiny.
Potrebujete:
- 3 PL mäty
- 3 PL šalvie
- 3 klinčeky
Postup:
Bylinky a klinčeky zalejeme horúcou vodou (500 ml) a necháme prirodzene vychladnúť. Po vychladnutí scedíme a držíme v chladničke. Vodu by sme mali spotrebovať do 3 dní. Mäta výborne osvieži dych, šalvia je antibakteriálna a klinčeky antiseptické, takže ničia mikroorganizmy.
Prečítajte si tiež
Miriam Latečková: “Mala som silnú motiváciu. Vyliečiť si dieťa!”
Chladivý dezodorant z mäty
Aj druhý recept je od Mirky Latečkovej a jej knihy Bylinky z babičkinej záhrady, ktorá ponúka množstvo dobrých tipov, rád a receptov. Odskúšaných a overených.
Ako lepšie využiť chladivú silu mäty, ak nie na prípravu prírodného dezodorantu? Hoci sa môže zdať na prvý pohľad nezmyselné vyrábať si domáci dezodorant, je príjemné používať kozmetiku, ktorá je k pokožke šetrná, zvláčňuje ju a nedráždi.
Potrebujete:
- 6 PL kokosového oleja
- 4 PL sódy bikarbóny
- 4 PL kukuričného škrobu
- 10 kvapiek mätového éterického oleja
Postup:
Ako prvé zmiešame suché časti, do ktorých zapracujeme kokosový olej a mätový éterický olej. Zmesou naplníme nádobu a necháme stuhnúť 24 hodín v chladničke. Nanášame do oblasti podpazušia prstom.