Ak máte radi tvarohové koláče a zákusky, toto musíte skúsiť. Neuveriteľne jednoduchý tvarohový koláč, ktorý si pripravíte z pár surovín a bez nejakého komplikovaného miešania. Blesková príprava, pár minút v rúre a výsledkom je nadýchaný, jemný koláč, aký vám možno robievala babička pred mnohými rokmi.
My sme tak trochu zaťažené na všetko tvarohové, takže sme mu neodolali…a je fantastický. Môžete ho napokon len posypať práškovým cukrom, alebo potrieť obľúbeným lekvárom. Jahodovým, malinovým, čerešňovým, marhuľovým…čím len chcete 🙂
Má naozaj lahodnú chuť a zvládnu ho aj menej šikovní chlapi, tak sa nebojte recept posunúť aj svojej polovičke. Nech skúsi a prekvapí vás po príchode z práce. Nižšie nájdete recept aj s fotkami, a pod tým tip na výrobu domáceho tvarohu.
Jemný a jednoduchý tvarohový koláč
Jeho príprava je naozaj až triviálne jednoduchá – všetko vymiešate, dáte na plech a pečiete. Ako to však neraz platí aj pri iných veciach – v jednoduchosti je krása. Tento tvarohový koláč môžete urobiť kedykoľvek, keď treba, ale nechce sa vám vypekať a čakať a vrstviť a nechávať tuhnúť a… veď to poznáte.
SUROVINY:
- 500 g mäkkého tvarohu (kúpený alebo nižšie ponúkame postup, ako si vyrobiť domáci tvaroh)
- 450 g kyslej smotany
- 100 g masla
- 8 vajíčok
- 7 lyžíc hladkej múky
- 7 lyžíc kryštálového cukru
- citrónová kôra
- lekvár alebo práškový cukor navrch
Vyskúšajte aj ďalšie RECEPTY.
POSTUP:
Predhrejte si rúru na 180 stupňov. Pripravte si plech – buď ho vyložte papierom na pečenie alebo vymastite a vysypte krupicou.
Do misy dajte tvaroh, primiešajte kyslú smotanu, pridajte zmäknuté maslo, žĺtky z vajíčok, múku a cukor. Môžete pridať citrónovú kôru – v kombinácii s cukrom vytvorí jemnejšiu chuť. Cukru môžete dať aj viac, ak máte radi sladšie, nám stačilo 8 lyžíc. Poriadne premiešajte.
Vymiešajte mixérom sneh z bielkov a primiešajte do zmesi.
Cesto nalejte na plech (s papierom na pečenie, alebo vysypaný krupicou). Potraste, pobúchajte, aby ste sa zbavili vzduchových bublín. Pri pečení sa vám inak môžu začať tvoriť na povrchu, niektoré poriadne veľké, ale aj keby k tomu došlo, nič sa nedeje. Prepichnete ich, spľasnú a na vrch aj tak dáte cukor alebo džem.
Vložte do rúry a pečte asi 30 až 35 minút pri 180 stupňoch. Koláč sa začne zbavovať vody, ktorá bude bublať po okrajoch a v trhlinkách, postupne sa bude odparovať. No stále jej zostane dostatok, aby bol koláč jemný a vlhký. Povrch koláča jemne stmavne.
Keď ho vyberiete z rúry, možno trošku klesne. Nechajte ho vychladnúť a posypte práškovým cukrom alebo potrite obľúbeným džemom. Môžete do cesta pokojne primiešať vopred namočené hrozienka alebo nasekané orechy. Nám chutil najviac jednoduchý, len posypaný cukrom.
Vyrobte si domáci tvaroh
- Zadovážte si 3 litre surového kravského mlieka (získate cca 500 gramov tvarohu). Môžete ho zohnať priamo od chovateľov, alebo v mliekových automatoch.
Mlieko nechajte skysnúť v hrnci pri izbovej teplote asi dva až tri dni, kedy vám začne hustotou pripomínať tradičný kefír. - Takto skysnuté mlieko začnite pomaly zohrievať na miernom ohni a občas premiešajte. Nevarte! Už po pol hodinke sa začnú tvoriť tvarohové hrudky, ktoré sadnú na spodok hrnca. Hore zostane srvátka, ktorá má jemne žltú farbu.
- Tvaroh je zrazený a nadišiel čas precediť ho. Odstavte mlieko z ohňa a cez väčšie sitko ho preceďte do väčšej misky. Tvaroh v sitku riadne stláčajte varechou, aby ste vytlačili čo najviac vody.
- Zostane vám srvátka – tá je plná minerálov a niektorých vitamínov, takže ju nevyhadzujte. Radšej ju vypite 🙂