Fialka voňavá. Využite ju pre svoje zdravie a krásu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fialka je poslom jari, kvitne už od konca marca až do mája a dokáže potešiť najmä oko. Možno ju máte na záhradke, pred činžiakom, možno ju predávajú na trhovisku. Je krásna, voňavá, ale aj zdravá a dokáže skrášľovať. Máme pre vás niekoľko tipov, ako si z fialiek urobiť čaj, sirup, osviežujúcu limonádu, ale aj masku na tvár, či akné.

Fialka vo forme čaju má výborné účinky na dýchacie cesty, bojuje proti kašľu. Pri vonkajšom použití je zasa dobrá pre všetky problémové pokožky. Stačí zaliať lyžicu sušenej fialky horúcou vodou a nechať vychladnúť. Takýmto výluhom si potierajte problematické časti pokožky – vriedky a vyrážky, zapálené miesta, opuchy, či hnisavé ranky. Môžete použiť aj ako obklady.
Takýto odvar dokonca bojuje proti lupinám.

Prečo je fialka taká liečivá? 
Obsahuje totiž prospešné saponíny a flavonoidy. Tiež sa v nej nachádzajú triesloviny, sliz, karotenoidy, alkaloid violín a glykozid gaulterín. Nechýbajú ani stopy silice s metylesterom kyseliny salicylovej.
Možno vám tie názvy veľa nehovoria, ťažko sa aj vyslovujú 🙂 , ale verte, že ide o veľmi prospešné látky pre ľudský organizmus. Veď napríklad spomínané flavonoidy majú silný antioxidačný účinok, pomáhajú kardio-vaskulátnemu systému a regenerujú, spevňujú cievy. Fialka patrí medzi naše najstaršie liečivé bylinky, ktorú spomínali už Dioscoridos, či Plínius.

Zber a sušenie fialiek
Čisté kvety a vňať môžete zbierať už od konca marca a v priebehu celého apríla.
sušte ich však na suchom a tmavom mieste, nie na slnku. Slnečné lúče môžu z nej vytiahnuť farbu a kvety by prišli aj o vôňu.
Usušenú fialku vložte do tmavej nádoby a odložte na suché miesto, aby časom nestrácala farbu ani vôňu.

 

Fialka a jej použitie

Ponúkame pár tipov, čo si môžete pripraviť z fialiek. Okrem čaju, oleja, či sirupu ich môžete pridávať do smoothies, jesť ich surové v šalátoch, alebo varené či pečené.
Kvety fialiek môžete pridať do jogurtu s napučanými chia semienkami.

fialka do smoothies

fialkaČaj z fialky

Zalejte lyžičku sušenej fialky horúcou vodou a nechajte lúhovať asi 10 minút. Potom sceďte, môžete osladiť medom a pite maximálne dve šálky denne. Po dvoch týždňoch si dajte prestávku, pretože nadmerné pitie vám môže spôsobovať zvracanie.
Fialkový čaj je však skvelý pri zápaloch dýchacích ciest, na kašeľ a zachrípnutie, aj keď máte zahlienené priedušky. Je vhodný aj pri reumatických bolestiach.

 

fialkaFialková limonáda

Sirupy a limonády sa dnes už dajú urobiť z všeličoho. Tak vyskúšajte aj fialku, neobanujete. Fialová farba vás ohúri a chuť i vôňa očarí.
Zalejte tri hrste čerstvo natrhaných fialkových kvetov litrom prevarenej vody. Nechajte odstáť asi jeden deň a potom sceďte. Pridajte kilogram bieleho kryštálového cukru (nie hnedého, ani iného, aby sa vám zachovala farba) a varte asi 40 minút na miernom ohni.
Horúce nalejte do fliaš a dobre uzavrite. Sirup skladujte na tmavom mieste.

 

fialkaFialka na odstraňovanie vyrážok

Potrebujeme 1 lyžicu fialky trojfarebnej, pohár vody a lyžičku medu. K tomu ešte zopár kvapiek citrónovej šťavy.
Fialku zalejte vodou, prikryte a varte na miernom ohni niekoľko minút. Potom nechajte približne 15 minút lúhovať, sceďte a pridajte citrónovú šťavu a med.
Odvar používajte na umývanie pleti s akné a vyrážkami.
Na očistenie pokožky ho môžeme tiež užívať orálne, a to 1 pohár dvakrát denne (nie dlhšie ako 3 mesiace).

 

fialkaOlej z fialky

Pýtate sa, načo už by vám bol olej z fialky? No predsa na telo. Presne ako iné olejčeky na zvláčnenie pokožky, aj tento vás poteší. Stačí zaliať 2 lyžice fialkových kvetov sezamovým alebo mandľovým olejom, zatvoriť a nechať odstáť aspoň týždeň. Pripomíname – na tmavom mieste. Priebežne fľaškou pretrepte, premiešajte obsah. Potom olej sceďte a môžete si ho naliať aj do malého rozprašovača. Skladujte v chladničke a zbytočne ho neotvárajte, aby mu vzduch nevyťahoval vôňu.

Prečítajte si aj o ďalších prospešných bylinkách.o bylinkách bazalka


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.