Čakanka vás prečistí a vylieči. Skúste tieto recepty

Dokáže vás úžasne zbaviť škodlivých látok a prečistiť organizmus. Čakanka je výborný zdroj prebiotika inulínu, ktorý podporuje rast zdravých baktérií v črevách – čo je dôležité pre celkové zdravie. Je takisto bohatý zdroj vitamínu A optimalizujúceho zrak a vitamínu C posilňujúceho imunitu. Tiež obsahuje železo podporujúce krv a horčík, ktorý uvoľňuje svaly. Je to skvelý doplnok stravy takmer pre každého. Nižšie sa dozviete, v čom všetkom nám pomáha a ako si z nej môžete urobiť polievku, šalát alebo tinktúru.

Malou nevýhodou je, že nekvitne na jar, kedy je detoxikácia čakankou ideálnou kúrou, lepšou ako žihľava. Kvitne od júla do septembra, a nájdete ju všelikde – pri cestách, na lúkach, v parkoch ako burina, na pasienkoch aj násypoch, vyrastá aj z chodníkov.
Správy o nej nájdeme už v egyptských papyrusoch zo 4. tisícročia p. n. l. Perzskí mágovia pripravovali destiláciou čakankového kvasu liečebný a magický prostriedok, vraj s úplne mimoriadnymi účinkami.
Starovekí Egypťania verili, že čistí krv a pečeň.

Čakanku, pôvodom zo západnej Ázie, severnej Afriky a Európy, prezývali pre jasné azúrovomodré kvety modrý kvet, ale aj korenie svätého Petra, kávová zelina, cigória.

 

Liečivá čakanka

Čakanku používali v starovekej gréckej medicíne. Je vynikajúci zdroj draslíka, kyseliny listovej a vitamínov A a C. Koreň čakanky obsahuje éterické oleje.
Čakanka povzbudzuje organizmus a vďaka svojim antibiotickým účinkom čistí krv, dezinfikuje črevá a pôsobí protizápalovo. Okrem toho odvodňuje, stimuluje tráviace šťavy a významne podporuje funkciu pečene a uvoľňovanie žlče.
Užíva sa tiež pri ekzémoch, akné, pôsobí proti častému nočnému budeniu. Čakanku nájdete aj v zmesiach na podporu pankreasu.

Koreň i vňať čakanky obsahujú predovšetkým inulín, rozpustnú vlákninu s probiotickými účinkami. Ďalej živice, soli draslíka, glykozidy cichorín a intybín, kyselinu trieslovú, slizy a cholín.
„Spomínaný polysacharid inulín je o 30% sladší než sacharóza a hydrolýzou sa dá premeniť na fruktózu alebo glukózu. Koreň čakanky ho obsahuje takmer 20%. Objavili sa dokonca názory, že obsah inulínu v čakanke je porovnateľný s obsahom sacharózy v cukrovej repe,“ vysvetľujú Jiří Kuchař a Josef Jonáš v knihe Svet prírodných antibiotík.

čakanka liečivá burina

 

Použitie čakanky

Čakanka je výborná do šalátov, jogurtu, k rybám, steakom a zeleninovým prílohám.
Varené a pražené listy sú skvelé s cestovinovými alebo mäsovými jedlami, tiež ako sladidlo v potravinách.
Čakanka sa podáva ako náhrada za špenát, dusená a marinovaná v olivovom oleji.
Niektoré pivovary používajú praženú čakanku na dochutenie silných svetlých pív.

 

Čakanka sa odnepamäti využívala na:

  • žlčové kamene, problémy so slezinou
  • červy, črevné parazity
  • stratu chuti do jedla, gastroenteritídu
  • žltačku, zápchu, črevá
  • rezné rany a podliatiny
  • na upokojenie ako sedatívum
  • reumatizmus, dnu
  • problémy s dutinami
  • hormonálnu rovnováhu, symptómy PMS
  • zimnicu, oheň sv. Antona (ergotizmus)

Prečítajte si ďalšie články o BYLINKÁCH.liečivé bylinky

Vedeli ste, že čakanka...
Čakanka je úzko spojená s kávou. Jej korene slúžia ako náhrada alebo prísada do kávy, známa pod menom cigória. Holanďania si ju vždy pridávali do kávy.
„Cigóriu pili vojaci Konfederácie počas americkej občianskej vojny a ešte vždy ju podávajú väzňom v USA. Čakanka dopĺňala obmedzené zásoby kávy. Camp Coffee predávaná od roku 1876 obsahuje esenciu z čakanky,“ prezrádza Gill Daviesová, autorka knihy Bylinky.
V NDR sa z nej v časoch kávovej krízy v rokoch 1976 až 1979 vyrábalo Milchkaffee, dodnes známa nemecká káva obsahujúca polovicu kávových zŕn a polovicu kávoviny.

čakanka káva

 

Pripravte si z čakanky:

ikona záhrada rastlinaČakanka sa najčastejšie podáva vo forme nálevu, ktorý sa pripraví z jednej polievkovej lyžice na štvrť litra vody. Na dosiahnutie silnejšieho účinku je vhodný odvar, ktorý sa varí päť minút. Pijú sa dve až tri šálky denne, vždy po jedle.

ikona záhrada rastlinaProti zápachu z úst, spôsobenému slabým trávením, sa užíva 20 gramov zmesi vňate a drveného koreňa. V pol litri vody sa zahreje k varu, nechá sa štvrť hodiny vylúhovať a potom sa zleje. Po dobu troch týždňov sa pije jeden pohárik pred jedlom.

ikona záhrada rastlinaHomeopatická tinktúra sa pripravuje z čerstvého koreňa voľne rastúcich bylín. Je možné podávať ju aj pri infekčných zápaloch pokožky.

ikona záhrada rastlinaČakankový šalát: natrhajte čakankové listy na menšie kúsky, nakrájajte na štvrtiny asi 4 cherry paradajky, 4 reďkovky a zmiešajte. Pokvapkajte citrónovou šťavou, olivovým olejom, posoľte a okoreňte. Dobre premiešajte.

ikona záhrada rastlinaVyskúšajte čakankovú polievku – stačia vám dva veľké čakankové puky, liter zeleninového vývaru, 200 ml smotany na šľahanie, soľ a korenie. Čakankové puky umyte a rozpoľte. Vývar zjemnite smotanou, osoľte a okoreňte. Pridajte do vývaru čakanku a povarte, kým nebudú puky mäkké. Polievku následne rozmixujte. Dobrú chuť.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 1 776x, 6 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: