Bobkový list alias vavrín. Liečivé účinky a recepty na tinktúru, obklad, čaj a sirup

LinkedIn

Bobkový list, ktorý často využívame v kuchyni, sú vlastne sušené listy vavrínu pravého, prípadne vavrínu bobkového. Pochádza z prednej Ázie a Stredomoria a spomína sa už v klinových zápisoch starších ako 7000 rokov. Už Sumeri v 4. tisícročí p. n. l. zdobili vavrínovým vencom víťazov v pästnom súboji a túto symboliku si vavrín udržal dodnes.

Napríklad pre Grékov bol posvätný, pričom do strednej Európy ho doviezli obchodníci v 9. storočí. Rýchlo sa stal jedným z najobľúbenejších druhov korenia. V stredoveku bol liekom proti moru. Z olivového a vavrínového oleja sa vyrábalo tradičné aleppské mydlo, ktoré poznali už Feničania.
A propos, viete, prečo sa vavrínu hovorí bobkový list? Je to asi pre malé čierne bobule, ktoré vavrín obsahuje. Ľudovo mu preto začali hovoriť bobek, a z toho vznikol aj dnešný názov bobkový list.
Pozrite si liečivé účinky bobkového listu, ako si ho vypestovať doma a pridáme aj skvelé recepty na tinktúru, masť, či sirup z bobkového listu.

 

Liečivé benefity vavrínu, bobkového listu

Vavrín potláča únavu, zbavuje plynatosti, zlepšuje chuť do jedla a trávenie. Pri bronchitíde upokojuje kašeľ, má antibakteriálne účinky. Tie ešte silnejú v kombinácii s klinčekom, keď obe rastliny rozvinú svoje sterilizačné schopnosti a pomáhajú pri prevencii chrípky,“ odporúčajú autori knihy Svet prírodných antibiotík Jiří Kuchař a Josef Jonáš.

Vavrín má adstringentné účinky, je mierne močopudný, posilňuje a podporuje potenie a vylučovanie hlienov. Má mierne sedatívne účinky, tiež antiseptické (protizápalové) a využíva sa neraz do liekov, či lekárskych sirupov.

Bobkový list posilňuje pamäť, koncentráciu a prehlbuje myslenie. Má detoxikačné účinky, takže čistí telo aj kĺby od odpadových látok, či solí kyseliny močovej. Pomáha pri nespavosti, tlmí bolesti v krížoch, je vhodný aj pri bolestiach sedacieho nervu.
V gastronómii sa používa pre špecifickú arómu a na zlepšenie trávenia.

bobkový list ako korenie

 

Ako využiť bobkový list

  • Určite najčastejšie v kuchyni – odporúča sa vždy vopred namočiť aspoň na hodinu do trochy vody. Tak sa viac dostanú na povrch obsiahnuté látky. Celé to môžete potom pridať do omáčky alebo k pečenému mäsu.
  • Bobkový list má tú výhodu, že ani pri dlhšom skladovaní nestráca na kvalite. Využíva sa nielen ako sušený list, ale aj ako prášok a to do omáčok, polievok, kyslých jedál, pri nakladaní mäsa, uhoriek a hríbov.
  • Výborne si rozumie so zverinou, fazuľou, šošovicou a zemiakmi. Skvelý je do paradajkovej omáčky. Využite ho aj pri príprave marinád, prívarkov, do octových zálievok na zaváranie.
  • Vavrínový čaj sa pripraví z lyžičky rozdrvených bobkových listov, ktoré sa zalejú šálkou vriacej vody a nechajú sa desať minút vylúhovať. Čaj sa dá tiež inhalovať.
  • Vavrínová tinktúra na chorvátsky spôsob sa pripraví tak, že sa 50 gramov čerstvých alebo 30 gramov sušených bobkových listov rozseká nadrobno a vloží sa do dobre uzatvárateľného pohára. Zaleje sa pol litrom pálenky a uzatvorí sa viečkom. Postaví sa na desať dní na teplé miesto, potom sa scedí a uchováva sa v tmavej fľaši. Tinktúra sa užíva po lyžičkách pri prvých príznakoch chrípky a prechladnutia.

15 byliniek a korenínPrečítajte si tiež
15 byliniek a korenín do vašej kuchyne.

 

  • Vavrínový obklad. Listy rozdrvte, pridajte olivový olej, naneste zmes na plátno( plienku, vreckovku ap.) a prikladajte na bolestivé miesto na tele. Napríklad pri reumatických ťažkostiach. Opakujte niekoľkokrát denne. Vavrínový obklad, či masť sa využíva okrem liečby reumatizmu a dny aj pri liečení popálenín, pomliaždenín a podliatin.
  • Sirup z bobkového listu je výborný na kašeľ. Pripravíme ho jednoducho: v 250 ml citrónovej šťavy rozpustíme pol kila cukru a pridáme 20 lístkov bobkového listu. Varte asi hodinu, aby vám vznikla hustá zmes. Bobkové listy vyberte a zmes dajte do uzatvárateľných fliaš. Skladujte v chladničke, užívajte lyžičku denne.
  • Upokojenie a spánok. Keď bobkový list položíte do misky a zapálite ho, uvidíte po pár minútach tie účinky. Začnú sa z neho uvoľňovať éterické látky, ktoré majú silné upokojujúce a uvoľňujúce účinky.
    Iní zasa odporúčajú položiť bobkový list pod vankúš. Jemné látky, ktoré sa prirodzene uvoľňujú, napomáhajú lepšiemu spánku.
  • Proti škodcom. Aróma vavrínu nevonia každému, najmä nie mnohým druhom hmyzu. Dajte na miesta, kde sa vyskytuje otravný hmyz bobkové listy. Sú účinné aj proti potravinovým a šatovým moliam.

bobkový list v kuchyni

 

Ako pestovať vavrín pravý

Vavrín bobkový je teplomilná rastlina, čiže pokojne si ju môžete pestovať doma. Ak máte cca 10-ročnú rastlinku, tá znesie už aj nižšie teploty, takže ju môžete presadiť do záhrady.

Doma ho pestujeme v bežnom substráte na izbové rastliny. Prihnojujeme od konca februára do konca septembra dvakrát do mesiaca bežnými hnojivami na izbové rastliny. Pravidelne zalievajte a môžete ho tvarovať rezom, dobre ho znáša.
Čerstvé listy sú tmavo zelené, kožovité a na povrchu lesklé. Sušte ich rozložené na plechu na tienistom mieste, ideálne pri teplote 30 stupňov. Listy sušením trošku zblednú. Nemali by byť na nich žiadne farebné škvrny.

ako pestovať bobkový list

Foto: Pixabay.com, Pexels.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author