Pľúcnik lekársky. Liečivé účinky, pestovanie a RECEPTY na kúpeľ, čaj, olej aj šalát

LinkedIn

Keď kvitne pľúcnik, vieme, že prichádza jar. Táto bylinka je typická svojimi rôznofarebnými kvetmi, ktoré neustále menia odtiene. Spočiatku sú sfarbené do ružova, pri kvitnutí do fialova a po opelení sú modré. Oválne chlpaté listy zdobia biele bodky, na ktorých určite spočinie váš zrak počas prechádzky zelenajúcou sa jarnou prírodou.
Ako nám môže táto bylinka pomôcť pri kašli, ekzéme a v čom sú ešte jeho benefity? Pridáme aj recepty na kúpeľ na regeneráciu pokožky, čaj a olej z pľúcnika, a tiež zeleninovo-mäsový šalát s pľúcnikom.

Pľúcnik lekársky
Je to trváca medonosná bylina s kvetmi v tvare kalíškov. Kvitne od marca do mája. Práve v tomto období z neho zbierame vňať. Listy veľmi šetrne odtrhávame alebo odrežeme po odkvitnutí za veľmi suchého počasia. Sušíme ich na tienistom mieste s dostatočným vetraním.
Pripravujeme z nich liečivý čaj i olej, ktoré obsahujú množstvo cenných zdraviu prospešných látok. Čerstvými listami taktiež zlepšíme a osviežime chuť zeleninových šalátov. Dodajú im arómu a jemnú lahodnú chuť.

 

Liečivý pľúcnik lekársky

pľúcnik lekárskyPľúcnik lekársky je zdrojom kyseliny kremičitej, trieslovín, saponínov, slizu, vápenatých a draselných solí, ďalej fytosterínu a allantoínu.
Vďaka obsahu kyseliny kremičitej  budú vaše cievy pružnejšie, kosti pevnejšie, vlasy silnejšie a kvalitnejšie. Pokožka hladká a vypnutá. S vekom jej hladina v tele klesá, preto sú cievy menej elastické, kosti krehké a náchylné na zlomeniny. Vlasy sú bez lesku so sklonom k vypadávaniu a pleť suchá, plná vrások a bez vitality. Kyselina kremičitá podporuje tvorbu a výstavbu kolagénových vláken, chrupaviek, kostí, kĺbov, zubov, vlasov a nechtov. Pohybový aparát je vďaka jej účinkom pohyblivejší.

Pľúcnik je bohatý na saponíny – vysoko účinné látky, ktoré rozpúšťajú usadeniny na stenách, ale aj na povrchu žalúdka, čriev, obličiek, či pľúc. Tie sa z tela následne odplavujú prirodzenou cestou. Predchádzame tým tvorbe žlčových a obličkových kameňov a upchávaniu ciev, ako aj vzniku aterosklerózy a degeneratívnych ochorení kĺbov.
Saponíny v pľúcniku si poradia aj s vysokým krvným tlakom, prejavmi astmy a alergie, ale spomaľujú aj starnutie. Bunky tela zbaveného toxínov sú totiž lepšie zásobované kyslíkom i potrebnými živinami.

Liečivé účinky pľúcnika na zdravie človeka

  • Je účinný pri zápale horných dýchacích ciest
  • Posilňuje a uzdravuje pľúcne tkanivo
  • Priaznivo pôsobí na priebeh astmy
  • Zlepšuje a podporuje vykašliavanie
  • Účinkuje protizápalovo
  • Má detoxikačné a antibakteriálne účinky
  • Hojí rany
  • Posilňuje kĺby
  • Zvyšuje kvalitu vlasov, kože a nechtov
  • Pomáha pri liečbe hemoroidov

 

Pľúcnik na kašeľ aj ekzém

Kašeľ a podráždenú sliznicu dýchacích ciest pomáha upokojiť sliz obsiahnutý v pľúcniku.  Ten súčasne zlepšuje aj vykašliavanie hlienov. Na povrchu sliznice pľúc vytvorí ochrannú vrstvu, cez ktorú sa škodlivé baktérie nedostanú, čím sa spomalí alebo zastaví šírenie infekcie. Týmto spôsobom chráni sliz aj orgány tráviacej sústavy. Napomáha  pri liečbe vredovej choroby žalúdka a dvanástnika, ale taktiež zmierňuje príznaky pálenia záhy.

Trpíte akné, ekzémami, psoriázou či zápalmi kože?
Triesloviny, ktoré pľúcnik obsahuje sú osvedčeným pomocníkom pri ich liečbe. Pripravte si kúpeľ, obklad alebo zábal a priložte na postihnuté miesto. Triesloviny vďaka svojím sťahujúcim,  antiseptickým a protizápalovým účinkom dokážu uzavrieť póry na koži, vytvoriť vrstvu ochranného filmu a zamedziť prenikaniu škodlivín. Pod ochrannou vrstvou sa tkanivo obnovuje a regeneruje, pretože triesloviny pôsobia ako prírodné antibiotikum.pľúcnik lekársky účinky

 

Kúpeľ na regeneráciu pokožky

Často periete a vaša pokožka je podráždená čistiacimi prostriedkami? Pripravte si z pľúcnika kúpeľ alebo zábal. Alantoín v bylinke vám pokožku zjemní, zregeneruje a zároveň hydratuje. Jeho antibakteriálne a protizápalové vlastnosti oceníte taktiež pri liečbe dermatitídy aj slnkom spálenej kože.

Kúpeľ z pľúcnika si pripravíme vložením 200 g jeho čerstvých listov alebo vňate do plátenného vrecúška. Môžeme použiť aj 50 g sušeného pľúcnika. Naplnené vrecúško dáme do vane s vodou a necháme lúhovať 10 minút. Alebo ho vylúhujeme 15 minút v 2 litroch zovretej vody a vlejeme aj s vreckom do vane. Kúpeľ by mal trvať asi 20 minút.

 

Vypestujte si pľúcnik 

Pľúcniku sa darí vo vlhkých tienistých oblastiach nížin a podhorských lesov na pôde bohatej na minerálne látky. Preto by ste pri jeho pestovaní mali dbať na to, aby naň priamo nedopadali lúče slnka, ktoré môžu spáliť jeho jemné lístky.
Pľúcnik musíte primerane zalievať a dopriať mu dostatočnú vlhkosť, ale zároveň sledovať, aby sa na ňom nevytvárala pleseň. Pri jeho pestovaní používajte iba kvalitné substráty plné minerálov, pretože táto bylinka si to vyžaduje. Dorastie vám až do výšky 30 cm. Listy pravidelne odstrihávajte a použite na prípravu čaju, oleja i šalátu.

Pozrite si aj ďalšie články O BYLINKÁCH.liečivé bylinky

 

Recepty z pľúcnika

1. Čaj z pľúcnika

Dráždi vás kašeľ a neviete vykašľať hlien? Potrebujete upokojiť podráždenú sliznicu priedušiek a pľúc? Pripravte si čaj z pľúcnika.
Jednu polievkovú lyžicu sušeného pľúcnika zalejte 3dl vriacej vody a nechajte asi 10 minút lúhovať. Potom preceďte cez sitko. Čaj pite dva krát denne počas troch týždňov.

2. Pľúcnikový olej

Máte suché, popraskané či poranené pery? Olej z pľúcnika je priam stvorený na ich hojenie.
Hrsť čerstvých listov z pľúcnika vložte do vriacej vody a po krátkej chvíli ich vyberte a nechajte odkvapkať. Pridajte 0,3 l oleja (olivový, kokosový, arašidový), zohrejte na ohni, nalejte do sklenenej nádoby, po dvoch dňoch ju uzavrite a 14 dní nechajte lúhovať. Následne zmes preceďte, nalejte do tmavej fľaše, uzavrite a skladujte na tmavom mieste. Olej jemne vtierajte do pier alebo ním potierajte rezné či bodné rany.

3. Zeleninovo-mäsový šalát s pľúcnikom

zeleninovo-mäsový šalát s pľúcnikomChcete si dopriať chutné a zdravé jedlo? Odporúčame vám recept na tento šalát:

250 g kuracích pŕs nakrájajte na jemné rezance a restujte na oleji.
80 g tvrdého syra, jednu šalátovú uhorku, dve paradajky, jeden menší pór, hrsť pažítky a čerstvej petržlenovej vňate nakrájajte na malé kúsky a pridajte k mäsu.
Dressing si pripravte zmiešaním 250 g bieleho jogurtu, 2 polievkových lyžíc šťavy z citróna, 2 čajových lyžíc medu, 1 čajovej lyžice horčice, 3 polievkových lyžíc olivového oleja. Pridajte soľ, čierne korenie a čerstvé listy z pľúcnika.
Zalejte ním mäsovo – zeleninovú zmes, premiešajte a nechajte vychladnúť v chladničke. Výborne chutí s celozrnným pečivom.

Foto: autorka, Pixabay.com, Instagram/@hamptoncourtpalacegardener


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar