Cottage cheese. Zdravý, výživný a chutný syr + domáci RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Naozaj je cottage cheese taký zdravý a má vysokú výživovú hodnotu? Skutočne sa z neho nepriberá a je ideálny na večeru? Čo hovoria vedecké štúdie a testovania?
Pravdou je, že cottage syr má viacero výhod, hoci akoby stále nebol docenený. V predajoch a obľube ho prebieha grécky jogurt, ktorý je tiež zdravý, no cottage má predsa len menej kalórií, menej cukru i tuku a viac bielkovín…
Pozrime sa bližšie na tento prírodný syr, ktorý má hrudkovitú konzistenciu. Je čerstvý, ďalej už nezreje, takže je určený na priamu konzumáciu. Nižšie nájdete aj video, ako si doma urobiť cottage cheese za 10 minút.

 

Výživný cottage cheese

Cottage syr má vysoký obsah bielkovín, takže zaradiť by ho mali do jedálnička najmä fyzicky pracujúci, športovci a celkovo aktívnejší ľudia. Vysoký obsah proteínu je ideálny pri budovaní svalstva.
Navyše má nízku energetickú hodnotu, takže si ho môžu dopriať aj tí, čo nechcú pribrať.
Cottage cheese obsahuje aj ďalšie cenné látky, ako vápnik, vitamíny skupiny B (B1, B3 a B6), ďalej vitamín A, železo, horčík, draslík, zinok a meď.

Odborníci ho odporúčajú najmä kvôli baktériám mliečneho kvasenia, takže cottage cheese sa ľahko trávi, nezaťažuje žalúdok, ani metabolizmus. Vhodný je teda najmä na večeru, ale pokojne aj ako štart do dňa na raňajky.
Môže byť ako nátierka so zeleninou, ale do musli, s ovocím a semienkami. Môžete ho pridať do šalátov, výborné sú z neho dezerty ap.cottage cheese chlebíky

 

Ako nám cottage cheese môže pomôcť?

cottage cheese Cottage cheese nám v mnohých smeroch prospieva, tvrdí komparatívna štúdia, ktorú zverejnili na ResearchGate.net. Údajne najchutnejší je cottage cheese z kozieho mlieka a častejšia konzumácia nám prináša tieto benefity:

  • Cottage cheese posilňuje kosti aj svaly, pretože obsahuje proteín zvaný kazeín. Ten telo trávi pomalšie a pomáha budovať svalovú hmotu
  • Zrýchľuje a zlepšuje náš metabolizmus a to vďaka vitamínom B.
  • Prospieva funkcii mozgu a jeho aktivite; môže za to vitamín B12, ktorý pomáha telu lepšie absorbovať železo.
  • Cottage cheese pomáha pri chudnutí, prispieva k stabilizácii hormónov a môže upraviť menštruačný cyklus.
  • Tento typ syra zlepšuje hladinu cukru v krvi, má pozitívny účinok na srdcovocievny systém a pomáha stabilizovať krvný tlak

To je len pár benefitov konzumácie cottage syra – samozrejme, ide o pravidelný príjem, nie raz za čas 🙂 Lekári odporúčajú zvážiť vyššiu konzumáciu cottage u ľudí s obličkovými problémami a tiež osoby s intoleranciou laktózy.

 

Ako si vybrať kvalitný cottage cheese?

Keď sa zastavíte v supermarkete pri syroch, nájdete tam niekoľko značiek a tiež rôznych variantov: biele, aj ochutené. Na sladko, aj na slano.
Je na vás, či si zvolíte čisté neochutené, ktoré mi odporúčame najviac.
Môžete však vyskúšať aj slano ochutené – pažítkou, paprikou, chilli ap. Prípadne na sladko jahodový

Vždy si pozrite zloženie a rozhodujte sa podľa toho. Základom je mlieko, smotana, soľ (najviac 1,5%), mliekarenská a probiotická kultúra Bifidobacterium lactis. Keď ho doma ochutnáte, mal by mať mierne kyslastú chuť, skôr hustejší ako riedky. Trošku sa chuťou podobá na tvaroh, ale je prirodzene slanší.
Pri ochutených navyše musíte rátať s aditívami a tiež s pridaným cukrom. Pridávajú sa tam aj zahusťovadlá, guár, regulátory kyslosti, citrát sodný ap.

tvarohová bábovka receptPrečítajte si tiež
Tvarohová bábovka. Jednoduchý RECEPT.

Ako sa vyrába cottage cheese?
Základom je pasterizované kravské mlieko, ktoré sa kombinuje kyslím a sladkým zrážadlom pomocou syridla. To, ako možno viete, je prírodná zmes enzýmov, ktorý vedia urýchliť zrážanie. Keď sa mlieko vyzráža, získame syreninu, ktorú rozkrájajú, zahrejú a miešajú, aby vzniklo syrové zrno, čiže tie malé hrudky, ktoré cítite v cottage cheese.
Tie napokon ešte premyjú, aby ich zbavili srvátky a napokon sa zmiešajú so smotanou.

Ak si chcete pripraviť domáci cottage cheese, tu je video – zvládnete to za 10 minút:

Foto: Unpslash, Pixabay, Instagram/@megeatsworld


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.