Zvažujete, že si kúpite ryžovar, alebo ste o ňom už niekde počuli, len neviete, či sa naozaj oplatí a ako si správne vybrať ryžovar, ktorý vám bude dlho a dobre slúžiť? Pretože záleží na objeme nádobky, na zhotovení, čiže materiáli, ale tiež treba správne zvoliť funkcie a programy, ktoré naozaj využijete. Nižšie nájdete praktického sprievodcu, na čo všetko treba myslieť a tiež pridáme jednoduchý postup, ako uvariť ryžu v ryžovari.
Ako si vybrať ryžovar?
Autorka tohto článku dlho nemala ryžovar, hoci sa v jej rodine ryža varila pomerne často. Ale poznáte to – netreba, načo, ryža sa ľahko varí aj v hrnci. Hoci občas je mierne prevarená, lepí sa, alebo to nie je ono.
Ryžovar je však vynikajúca pomôcka do kuchyne, ktorá ušetrí čas a zaručí skvele uvarenú ryžu bez toho, aby ste museli miešať, stáť pri hrnci a sledovať si čas. Pri jeho výbere by ste mali zvážiť viacero faktorov, aby ste si vybrali model, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám.
1. Kapacita ryžovaru
Kapacita sa obvykle udáva v litroch alebo v počte porcií ryže, ktoré dokáže pripraviť. Pre jedno- alebo dvojčlennú rodinu postačí ryžovar s objemom 0,6 – 1 liter, pre väčšiu rodinu sa odporúčajú modely s kapacitou 1,5 litra a viac.
2. Materiál a povrch varnej nádoby
Aj to je dôležitý aspekt pri výbere ryžovaru – nepriľnavý povrch (napr. teflónový alebo keramický) zabezpečí, že sa ryža neprilepí a ryžovar sa bude ľahko čistiť.
Nerezové prevedenie zabezpečí dlhšiu životnosť.
3. Funkcie a programy
- Vyšší príkon znamená rýchlejšie varenie ryže. Ak preferujete rýchle varenie, zvoľte ryžovar s vyšším príkonom.
- Automatické vypnutie je nutnosťou. Po uvarení sa ryžovar sám vypne alebo prepne do udržiavania teploty, čo je ešte lepšie. Aj keď na ryžu zabudnete, dorobí sa sama a ešte sa mierne ohrieva, aby ste ju dali na stôl teplú.
- Takže pozerajte pri výbere aj na funkciu udržiavania teploty, ryža pri nej ostane teplá a pripravená na konzumáciu aj niekoľko hodín.
- Ďalej možnosť varenia iných pokrmov. Niektoré modely majú programy na varenie polievok, obilnín či dokonca dusenie zeleniny.
- A napokon nastaviteľný časovač, takže môžete naprogramovať čas, kedy sa ryžovar zapne.
Prečítajte si tiež
Druhy ryže. Vyznáte sa v nich?
A viete, ako ich variť a na čo sú vhodné?
4. Dizajn a jednoduchosť ovládania
Tu ide hlavne o vaše preferencie z estetického hľadiska, tiež veľkosťou, aby sa vám zmestil na kuchynskú linku. Kompaktný dizajn a intuitívne ovládanie s LED displejom uľahčia manipuláciu. Priehľadná pokrievka zasa pomôže pri kontrole varenia.
5. Doplnky a príslušenstvo
K ryžovarom obvykle patrí odmerka na ryžu a vodu, naberačka na ryžu a nádobka na naparovanie.
6. Cena a značka
Zisťovali sme si, ktoré značky patria medzi spoľahlivé, kvalitné a obľúbené, ide najmä o Tefal, Sencor, Xiaomi, Philips.
Cena sa pohybuje od 20 eur za základné modely až po 100+ eur za modely s pokročilými funkciami.
Ako variť ryžu v ryžovare?
Postup je absolútne jednoduchý a výsledok stojí za to 🙂
Odmerajte ryžu – na jednu porciu stačí cca 100 g (1 odmerka). Prepláchnite ju – odporúčame aj 3-4x, kým nebude voda čistá, priehľadná. Pri prvom raze bude mať mliečnu farbu.
Potom ryžu nasypte do ryžovaru a pridajte vodu. Pomer je zvyčajne 1:1,5, čiže napríklad 1 hrnček ryže na 1,5 hrnčeka vody. Niektoré druhy, ako jazmínová ryža, si vyžadujú menej vody. Dobre premiešajte, aby sa ryža pekne rozmiestnila vo vode a bola ponorená.
Zapnite ryžovar. Väčšinou máte jeden spínač, ak máte viac programov, tak zvoľte ten vhodný na varenie ryže. Zakryte pokrievkou a je to. Ryža sa začne variť sama.
V jednej chvíli začne bublať a vtedy odporúčame nadvihnúť pokrievku na pár sekúnd, aby stiekla z pokrievky voda, potom opäť prikryte a nech sa ryža ďalej varí sama.
Keď sa dovarí, automaticky sa vypne sama a ryžovar sa prepne do režimu udržiavania teploty.
Pred servírovaním nechajte ryžu oddychovať 5 až 10 minút, aby nasiakla posledné kvapky vody. Premiešajte a podávajte.
Zdroj a foto: lepšíDeň.sk