Chrumkavé a nadýchané cesto poliate cesnakom a posypané nastrúhaným syrom. Niekto si dá s tatárskou omáčkou, iný so smotanou alebo kečupom. Reč je o obľúbenej letnej pochúťke, ktorú si mnohí z nás najradšej vychutnávajú na kúpaliskách počas horúcich letných dní. Avšak takéto langoše z bufetu nás často vedia sklamať. Máte aj vy dosť polotovarov?
Vyskúšajte náš odskúšaný recept na tradičný, chrumkavý a nadýchaný langoš. Jednoduchý recept, základné suroviny, trocha času a pochutnávať si môžete na langošoch ako od babičky 🙂
Maďarská špecialita
To, že langoše pochádzajú od našich južných susedov je všeobecne známe. Ale počuli ste niekedy ich celú históriu? Možno vás prekvapí, že príbeh langošov je podobný histórii preslávenej talianskej pizze. Aj langoše boli jedlom chudobných. Vznikli zo zvyškového cesta a predávali sa na uliciach.
Názov langoš je odvodený z maďarského slova lángo, čo znamená plameň. Tento slaný chlieb sa totiž piekol priamo pri plameni v prednej časti tehlovej pece. V týchto peciach až do polovice 20.storočia zvykli maďarskí dedinčania piecť chlieb, keďže boli ráno hladní, ušetrili si trocha cesta a z neho spravili chutné a sýte raňajky – langoše. Zároveň tak znížili náklady na zahriatie veľkej pece.
Po nástupe komunistov sa tradičný spôsob pečenia chleba vytrácal a ľudia častejšie začali kupovať chlieb v potravinách. Jednak sa neoplatilo skladovať múku v domácnostiach, ani nebol čas, keďže takmer každý počas režimu ťažko pracoval. V tom čase sa prestali piecť aj langoše. Až po revolúcii v roku 1956, kedy bolo možné začať v malom podnikať, si Maďari otvárali malé stánky a predávali nový druh langoša. Langoše pôvodne pečené v peci boli na trhoch predávané vyprážané na masti alebo slnečnicovom oleji.
V šesťdesiatych rokoch sa stali vychýreným streetfoodom spolu s tradičnými maďarskými klobásami. Hoci do osemdesiatych rokov existovali len 3 varianty (s cesnakom a soľou, kapustou alebo zemiakmi v cestíčku).
Odskúšaný recept na domáci langoš
V súčasnosti existujú desiatky spôsobov ako langoše dochutiť a množstvo možností, s čím ich kombinovať. Nižšie máme náš tip na smotanovo-cesnakový dresing. Z Maďarska sa recept rozšíril do celého sveta a populárny je najmä v krajinách strednej a východnej Európy. tak poďte vyskúšať ten náš, osvedčený recept.
SUROVINY ( na 5 langošov)
- 500 g hladkej múky
- 1 kocka droždia (42g)
- 300 ml vlažnej vody
- lyžička cukru
- lyžička soli
- lyžica rasce
- 2 lyžice octu
- olej na smaženie
Vyskúšajte aj RECEPT na
Chrumkavý domáci croissant plnený čokoládou.
POSTUP
Z rozdrobeného droždia, cukru a vlažnej vody si vopred pripravíme kvások. Ten po desiatich minútach kvasenia pridáme do múky a vymiesime spolu so soľou, rascou a octom na hladké cesto. Misku s cestom prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi trištvrte hodinu na teplom mieste.
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 5 bochníkov. Po jednom bochníku cesto vyťahujeme od stredu ku krajom, takto nám vznikne tenká placka.
Do veľkej panvice si nalejeme dostatok oleja. Tak, aby langoše plávali a pražíme ich do ružova z oboch strán.
Hotové langoše potrieme cesnakom zmiešaným so štipkou soli, lyžicou oleja a trochou vody. Langoše si môžeme dochutiť kečupom, syrom, smotanou, bryndzou, slaninou, jednoducho čímkoľvek. Veď ako sa hovorí: „ sto ľudí, sto chutí.“?
Foto: autorka/LepšíDeň.sk