Laskonky sú klasika, ktorú síce nájdete takmer v každej cukrárni, ale nie je nad vlastné domáce. Vyskúšajte ich, nie je to nič zložité. Chrumkavý orieškový sneh naplnený maslovo karamelovým krémom s príchuťou kávy. Tá kombinácia chutí úžasne.
Recept na domáce laskonky
Laskonky patria medzi najobľúbenejšie vianočné koláčiky. Naozaj nie sú zložité, ale aby boli správne chrumkavé, musíte dobre ušľahať bielka na sneh, ktorý robí tzv. špičky. Výborne sa to vydarí vo vodnom kúpeli, sneh je potom stabilnejší a lepšie drží tvar.
Suroviny sú bežné, pravdepodobne takmer všetky máte aj teraz doma. Formu na laskonky kúpite v mnohých obchodoch, aj na internete – jedna vás vyjde na dve až tri eurá.
SUROVINY
Na snehové cesto
- 320 g kryštálového cukru
- 100 g práškového cukru
- 6 bielok
- 160 g strúhaných mandlí alebo vlašských orechov
Na krém
- 250 g masla
- 200 g práškového cukru
- 20 g hladkej múky
- 50 ml zalievanej kávy
- 50 ml mlieka
POSTUP
Nad parou vyšľahajte bielka s kryštálovým cukrom, aby vznikla tuhá pena. Potrvá to približne 15 minút. Potom odložte nabok a nechajte mierne vychladnúť.
Jemne pomleté mandle alebo orechy zmiešajte s práškovým cukrom a postupne opatrne primiešavajte do snehovej hmoty. Jemne premiešajte a sneh na základ máte pripravený.
Dajte na plech papier na pečenie a ešte ho pre istotu pomastite maslom. Po upečení sa vám laskonky budú ľahšie vyberať. Položte na papier formu a ukladajte lyžicou do otvorov orieškový sneh. Kôpky pritlačte a zarovnajte stierkou, aby pekne kopírovali formu. Prebytočný sneh môžete vrátiť späť do misky.
Formu opatrne nadvihnite (najskôr na jednej strane, aby laskonky zostali na plechu) a pokračujte na ďalšom plechu rovnakým postupom. Formu najskôr opláchnite vodou, a opäť papier na pečenie potretý maslom, forma a kôpkovanie. Pokračujte, kým neminiete všetko sneh.
Vyskúšajte tiež
4 obľúbené recepty na vianočné pečivo.
Rúru si predhrejte na 100 až 110 stupňov Celzia a vložte do nej plech. Laskonsky mierne nabobtnajú, pečte/sušte ich 50 až 60 minút (vždy záleží od danej rúry). Potom teplotu znížte na 80 stupňov a nechajte dosušiť asi pol hodinky pri mierne otvorených dvierkach, do ktorých môžete dať napríklad varechu. Laskonky musia byť akurát vysušené, aby išli ľahko odlepiť z papiera.
Pripravte si krém. Do hrnca dáme 4 lyžice kryštálového cukru a necháme skaramelizovať. Prilejeme zalievanú kávu (samozrejme bez sósu, bez usadeniny 🙂 ) a tiež mlieko. Obidve po pol deci. Premiešame a prisypávame hladkú múku, aby nám vznikol taký hustejší puding. Ten necháme potom vychladnúť a občas ho premiešame.
250 g zmäknutého masla vymiešajte do peny so zvyšným cukrom a postupne prišľahávajte studený puding. Krém musí byť krásne našľahaný a vtedy je hotový.
A ideme skladať laskonky 🙂 Rozložte si ich po jednej vrchom na dosku, či stôl. Krém dajte do cukrárskeho vrecúška a plňte laskonky: Od stredu urobíte z krému akoby špirálu až takmer po okraj. Nie úplne, lebo zhora priložíte druhý kúsok laskonky a jemne pritlačíte, čím sa krém roztiahne trošku do strán.
Môžete vyskúšať aj laskonky podľa Jožky z relácie Pečie celé Slovensko.
Prípadne laskonky podľa cukrárky Veroniky Bušovej:
Foto: Lepšídeň.sk