RECEPT na osviežujúci trasený rez s jahodami a mandarínkami

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Potom Sezóna sladučkých jahôd je v plnom prúde. Teplé a slnečné  jarné počasie praje pestovateľom aj záhradkárom. Ak máte chuť na jahody a vo vašej záhradke ich nepestujete, nezúfajte. Na tržniciach sú v ponuke domáce jahôdky priamo od pestovateľov, alebo môžete navštíviť samozber vo vašom okolí (v tomto našom článku nájdete až 40 jahodovísk s cenami a lokalitami).
Nazbierané jahody je potrebné čo najskôr spracovať a my máme pre vás super recept na osviežujúci trasený rez s jahodami a mandarínkami 🙂

Jahody môžete spracovať rôznymi spôsobmi – len ich zjesť čerstvé a voňavé. Alebo urobíte džem,  kompót, či jahodový sirup. Vyskúšajte však tento náš chutný zákusok. Jeho príprava je jednoduchá a rýchla. Určite ste už počuli o trasených, tzv.“hrk-hrk“ receptoch.  Základom je piškótové cesto a „trasená“ plnka, ktorá sa nevarí a pripravíte ju raz-dva. Postačí vám Olé puding bez varenia a dóza, ktorá poriadne tesní. Prípravu zvládnu začiatočníci, či deti. Na zákusku si nielen pochutnáte, ale navyše si pri príprave plnky precvičíte aj svaly.

Recept na trasených rez s jahodami a mandarínkami

Toto sú suroviny na plech 30 x 25cm (malý plech) alebo tortovú formu s priemerom 24cm. Nič zložité, žiadne špeciálne ingrediencie, tak sa do toho pustime.

CESTO

  • 4 ks vajce
  • 4 PL kryštálový cukor
  • 3 PL polohrubá múka
  • 1 PL kakao
  • ½ ks kypriaci prášok
  • 1 PL olej
  • 2 PL teplá voda

PLNKA

  • 1 kompót mandarínkový
  • 1 ks smotana na šľahanie
  • 1 ks puding Olé bez varenia (kokosový)
  • jahody (podľa chuti)

K tomu ešte 2 PL džem jahodový a smotana na šľahanie (alebo šľahačka v spreji) a vanilkový cukor.

recept na trasený rez s jahodami

POSTUP

recept postupRúru na pečenie si vyhrejeme na 180°C. Pripravíme si plech na pečenie o rozmeroch 30×25 cm, vymastíme ho tukom a vysypeme múkou. Na uvedené množstvo surovín môžeme použiť aj tortovú formu s priemerom 24cm. Bielka si oddelíme od žĺtkov. Vaječné bielka vyšľaháme na tuhý sneh a pridáme k nemu kryštálový cukor. Po jednom pridávame žĺtka.

recept postupPolohrubú múku, kakao a kypriaci prášok preosejeme cez sitko. K vyšľahanej vaječnej zmesi pridáme 1 PL oleja a 2 PL vlažnej vody. Opatrne (po lyžiciach) prisypeme aj múčnu zmes. Piškótové cesto vylejeme na pripravený plech a pečieme na 180°C asi 12 minút. Urobíme skúšku dreveným špáradlom.

recept na trasený rez s jahodami

recept postupMedzitým si pripravíme jahody, ktoré umyjeme a zbavíme stopiek. Necháme odkvapkať na sitku a nakrájame na tenšie plátky.

recept postupDo dobre tesniacej plastovej alebo sklenenej dózy si dáme suroviny na prípravu plnky –  mandarínkový kompót, smotanu na šľahanie a puding Olé bez varenia. Zvolili sme kokosový puding, ktorý máme radi. Môžete ho však nahradiť vanilkovým alebo kakaovým.

recept postupDózu poriadne uzavrieme, vyhrnieme si rukávy a trasieme dózou. Zhora-dole, zľava-doprava…Čo nám sily stačia 🙂 Plnka je hotová vtedy, keď sa nám už nebude v dóze prelievať. Trvá to približne 30 sekúnd, maximálne minútku.

recept postupVychladnuté cesto potrieme jahodovým džemom. Polovicu plnky navrstvíme na cesto. Na plnku naukladáme vedľa seba plátky jahôd.  Potom na jahodovú vrstvu natrieme zvyšok plnky a uhladíme.

recept postupNa záver si vyšľaháme smotanu na šľahanie s jedným vanilkovým cukrom a natrieme šľahačkou pudingovo-ovocnú plnku. Ak sa nám nechce šľahačku šľahať, použijeme alternatívu v spreji. Koláčik ozdobíme grankom, čokoládovými hoblinkami alebo strúhaným kokosom. Dáme vychladnúť do chladničky a krájame na kocky. Chuť zákuska je osviežujúca a určite sa za ním len tak zapráši 🙂
Dobrú chuť!

recept na trasený rez s jahodami

Foto: LepšíDeň.sk/autorka


Zdielať

About Author

Stanislava Palkociova

Pochádzam z okolia Michaloviec. Nadšenie pre písanie som objavila už počas štúdia na gymnáziu. Vo voľnom čase rada čítam, varím, pečiem a venujem sa záhrade. Som kreatívna duša. Rada tvorím a nechávam sa viesť svojou fantáziou. Som milovníčkou inovácií a zlepšovákov v domácnosti.

Komentáre sú uzavreté.