4 recepty na bábovky | Hrušková, jablková, citrónová a malinová

Jeden z najobľúbenejších koláčov, ktorý sa dá robiť na sto spôsobov. Možno ste už aj vy robili rôzne druhy báboviek. Skúšali ste plnené, dvojfarebné, polievané, s ovocím, tvarohom aj čokoládou; s hrozienkami, kandinzovaným ovocím, kokosom… recepty na bábovky patria medzi najvyhľadávanejšie a najobľúbenejšie nielen na internete, ale aj v kuchárkach.
Možno viete, že bábovka je typická nielen pre Slovensko, ale aj susedné Česko, Poľsko, Rakúsko a tiež pre južné časti Nemecka.
Formou aj zložením sa bábovke podobá talianske panettone, či francúzska baba au rhum.

Vybrali sme pre vás 4 recepty na chutné bábovky – hruškovú, jablkovú, citrónovú a malinovú. Ich príprava nie je vôbec zložitá a ako uvidíte na surovinách, ide o tradičné recepty našich starých mám. Bez špeciálnych prísad a vymýšľania. Také, aké sme vždy mávali radi 🙂
Tak si vyberte a urobte si cez víkend chutnú bábovku ku káve, či čaju.

 

4 recepty na bábovky

Ako sme spomenuli, bábovka nie je nič zložité, len treba myslieť na jednu vec. Musíte ísť na ňu pomaly, aby sa prirýchlo nevytiahla a potom nepopraskala. Spadla by a nevyzerala by tak chutne. Po dopečení ju tiež nechajte na chvíľu vychladnúť v rúre, až potom ju vyberte, položte na drez a vyklopte po ďalšej štvrťhodinke.

 

Hrušková bábovka

hrušková bábovka recept

Suroviny

  • 3 vajcia
  • štipka soli
  • 180 g práškového cukru
  • 160 g masla alebo rastlinného tuku
  • 240 g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 80 g horkej čokolády
  • trochu postrúhanej citrónovej kôry
  • 2 hrušky

Postup

recept postupBielky vyšľaháme so soľou na tuhý sneh. Žĺtky, cukor a maslo vymiešame do peny. Postupne vmiešame preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva, škoricovým cukrom, nadrobno posekanou čokoládou a citrónovou kôrou.

recept postupHrušky ošúpeme, jadrovníky odstránime, nadrobno pokrájame a vmiešame do cesta. Nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov. Cesto preložíme do vymastenej a jemnou strúhankou vysypanej bábovkovej formy a v rúre vyhriatej na 175 °C pečieme asi 45 – 50 minút.

recept postupMierne vychladnutú bábovku vyklopíme, necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

 

Citrónová bábovka

citrónová bábovka recept

Suroviny

  • 250 g masla
  • 210 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 5 vajec
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • 230 g polohrubej múky
  • 1 lyžička postrúhanej citrónovej kôry
  • štipka mletej škorice
  • štipka mletého ďumbiera
  • 1 kypriaci prášok do pečiva

Poleva: 220 g práškového cukru, 2 lyžice citrónovej šťavy a 1 lyžička oleja

Postup

recept postupMaslo vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Postupne pridáme žĺtky a citrónovú šťavu. Preosiatu múku premiešame s citrónovou kôrou, škoricou, ďumbierom a kypriacim práškom do pečiva a po lyžiciach zapracujeme do peny.

recept postupCesto vylejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej tortovej formy a v rúre vyhriatej na 175 °C pečieme asi 45 – 50 minút.

recept postupMierne vychladnutú bábovku vyklopíme na dosku a necháme dobre vychladnúť.
Potom dáme navrch polevu: práškový cukor dohladka vymiešame s citrónovou šťavou a olejom. Vylejeme na bábovku a necháme stuhnúť.

 

Bábovka s jablkami

jablková bábovka recept

Suroviny

  • 240 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 4 vajcia
  • 210 g práškového cukru
  • 160 g masla
  • 100 ml jablkového džúsu
  • 2 najemno postrúhané jablká
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • 30 g hrozienok

Postup

recept postupPreosiatu múku zmiešame so soľou, kypriacim práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Postupne vmiešame zmäknuté maslo, jablkový džús, jablká, škoricu a hrozienka. Po lyžiciach vmiešame sypkú zmes a tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.

recept postupCesto preložíme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej bábovkovej formy a v rúre vyhriatej na 175 °C pečieme asi 50 – 60 minút. Bábovku vyklopíme na dosku a keď vychladne, posypeme práškovým cukrom.

 

Bábovka s malinami

malinová bábovka recept

Suroviny

  • 4 vajcia
  • 160 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 50 ml mlieka
  • 50 ml oleja
  • 250 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 100 g malín
  • 2 lyžice malinového džemu
  • práškový cukor na posypanie
  • 80 g orechov
  • 2 lyžice kryštálového cukru

Postup

recept postupŽĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Za stáleho miešania pridáme vlažné mlieko, olej a preosiatu múku zmiešanú so soľou a kypriacim práškom do pečiva. Nakoniec vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.

recept postupCesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 35 – 40 minút. Bábovku vyklopíme na dosku a necháme vychladnúť.

recept postupPotom ju vodorovne prekrojíme ako tortu na tri časti. Maliny jemne roztlačíme, pridáme džem, premiešame a natrieme na dve prekrojené časti bábovky. Bábovku upravíme do pôvodného tvaru a necháme stuhnúť.

recept postupPosypeme práškovým cukrom a pokrájame na rezy. Kryštálový cukor upálime na jemný karamel, pridáme orechy, premiešame a rozdelíme na bábovkové rezy.

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.orechovo-čokoládové rezy

 

Mmm, narobili sme vám chúťky? 🙂 Existuje naozaj množstvo výborných receptov na bábovky, nielen tie klasické. Vyskúšajte niektorú z našich verzií. A ak sa vám takéto tradičné koláče a zákusky páčia, odporúčame knižky Zdenky a Vladimíra Horeckých. Napríklad v knihe Torty a zákusky ponúkajú 90 receptov na každodenné aj slávnostné chvíle.
Dobrú chuť!

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 628x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: