Veľká noc je po Vianociach druhý najobľúbenejší sviatok, ku ktorému sa viaže množstvo krásnych tradícií. Niektoré sa líšia v jednotlivých regiónoch a v podstate každá časť Slovenska má nejaké tradičné jedlá a sladkosti, ktoré nesmú na stole chýbať. Napríklad klasický veľkonočný baránok, však? Napokon, je to oslava jari a znovuzrodenia, hojnosti a šťastia.
Oblievanie vodou, šibanie korbáčom, maľovanie veľkonočných vajíčok, rozdávanie čokoládových zajačikov… mimochodom, zajac je jedným zo symbolov Veľkej noci, pôvod má v pohanských rituáloch oslavujúcich príchod jari. K ďalším symbolom patrí korbáč, vajíčko, sviečka, kríž a baránok.
V židovskej tradícii sa baránok používal ako obetné zviera za hriechy. Zároveň Židia na sviatok Paschy jedia baránka ako pripomienku svojho vyslobodenia z Egypta.
V kresťanstve je baránok jedným zo symbolov Ježiša Krista, lebo obrazne podľa kresťanskej viery on je baránok obetovaný za spásu sveta.
Aj preto u mnohých nesmie chýbať baránok na sviatočnom stole. Receptov je viacero.
Môže byť čokoládový, keď do cesta dáte nastrúhanú mliečnu čokoládu a nasekané lieskovce. Na ozdobenie tiež čokoládová poleva a lieskové orechy. Úžasný čokoládový baranček.
Cukrárka Lucia Sukeníková ho zasa pečie úplne klasicky ako to robila jej stará mama. Jednoducho a pritom naozaj lahodne, ako vidíte nižšie.
Veľkonočný baránok
SUROVINY
- 3 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 150 g práškového cukru
- 5 lyžíc mlieka
- 5 lyžíc oleja
- 150 g polohrubej múky
- 1 Zlatý klas
- 1 prášok do pečiva
- citrónovú kôru
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
Postup
Múku zmiešame so Zlatým klasom a s práškom do pečiva. Žĺtky zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Potom postupne pridávame k múke žĺtkovú zmes, pridáme i ostatné suroviny a vypracujeme cesto podobné piškótovému. Formu na baránka vymastíme a vysypeme hrubou múkou.
Pečieme na 160 stupňov asi 40 minút. Po upečení necháme 1 hodinu chladnúť vo forme.
Nuž, veľkonočný baránok je pred sviatkami v nejednom obchode, ale povedzte – neoplatí sa upiecť vlastného, keďže to nie je nič zložité a zdĺhavé? A tá vôňa.
Dobrú chuť!