Kto rád pečie, často uprednostňuje vlastné obľúbené recepty, ktoré dobre pozná a ovláda ich prípravu doslova aj so zaviazanými očami. Ste na tom podobne? Možno idete ešte ďalej a recepty aj vymýšľate, alebo obmieňate. Občas nastane chvíľa, keď chceme svoje okolie prekvapiť niečím novým, nezvyčajným a originálnym. Možno aj vyvolať malý „wau efekt“, ktorý zahreje pri srdiečku. Vtedy vieme, že naša námaha určite stála za to.
A práve taký recept pre vás máme – mimoriadne chutné a pritom efektné sušienky v tvare cukríkov s prekvapivou náplňou, ktorá by vám možno nenapadla. Ideálny koláčik, ktorý sa hodí aj ako darček pre blízku osobu, alebo deťom na detskú oslavu.
Recept na lahodné sušienky v tvare cukríkov
Tieto lahodné sušienky prekvapia deti aj dospelých. Nezvyčajná a chutná náplň ich predurčuje na vašich favoritov. Sú rýchle, jednoduché a nenáročné na prípravu.
Už samotné cesto je absolútne jednoduché na prípravu, navyše sa s ním výborne pracuje, pretože sa vôbec nelepí na prsty. Ďalšou výhodou je, že do cesta vôbec nejde cukor a koláčiky môžete pripraviť aj so slanou náplňou.
Keď už sme pri náplni, do našich cukríkov ide tradičná mliečna krovka. Ak nemáte radi krovky, nič sa nedeje. Pokojne ich môžete nahradiť kockou čokolády, tvarohom alebo džemom, orechmi, makom, či sušeným ovocím.
Ale kombinácia krehkého cesta s karamelkou mnohých rozhodne nenechá chladnými a po týchto koláčikoch sa doma len tak zapráši 🙂
SUROVINY na 16 kusov
Cesto:
- 90 g kyslej smotany
- 90 g zmäknutého masla
- 1 žĺtok
- 200 g preosiatej hladkej múky
- ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
Náplň:
- 16 ks cukroviniek krovka
POSTUP
Príprava cesta. Do misky vložíme zmäknuté maslo, pridáme kyslú smotanu a žĺtok. Všetko spolu vymiešame dohladka. Vsypeme približne polovicu preosiatej múky spolu s kypriacim práškom a premiešame. Postupne pridávame druhú časť múky a vymiešame hladké, mäkké, pružné a nelepivé cesto.
Cesto bez potreby odpočinku rozdelíme na dve rovnaké časti. Pracovnú dosku posypeme múkou a pomocou valčeka vyvaľkáme prvú polovicu cesta do tvaru väčšieho kruhu. Cesto by malo mať hrúbku 3-4 mm. Cesto radielkom nakrájame na 8 častí (trojuholníkov).
Na náplň použijeme cukríky krovka, ktoré vybalíme z papierového obalu a uložíme na tanierik alebo do misky, aby sme ich mali poruke. Krovku položíme hore na užšiu časť trojuholníka a smerom nadol zvinieme.
Na koncoch pritlačíme a vytvarujeme do tvaru cukríka. Rovnaký postup zopakujeme aj s druhou polovicou cesta. Naše cukríky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v dobre vyhriatej rúre pri teplote približne 180 stupňov Celzia asi 15 minút.
Okraje majú mierne zozlatnúť. Pri pečení môže časť plnky vytiecť. Nič sa nedeje, je to normálne a občas sa to stane. Po vychladnutí koláčikov vytečenú časť jemne odstránime, napr. príborovým nožom. Upečené pečivo necháme vychladnúť priamo na plechu, alebo ešte lepšie, na mriežke.
Ešte teplé pečivo posypeme práškovým cukrom. Sušienky sa vám určite podaria, sú veľmi neobyčajné a pritom vkusné. Očaríte nimi deti i nečakanú návštevu.
Foto: LepšíDeň.sk/autorka