Kto ešte nejedol lahodný maslový croissant na raňajky alebo na desiatu? Tieto majstrovské diela francúzskeho kulinárskeho sveta sú s vašou rannou kávou v ktorýkoľvek deň v týždni absolútnou dokonalosťou. Áno, tie kupované málokedy spĺňajú kritériá na pravé, voňavé a lahodné croissanty (tu nájdete recept na domáci croissant plnený čokoládou). Niektoré sa k nim veľmi približujú, najmä v tých rodinných pekárňach, kde si dávajú záležať.
No čo keby ste si urobili domáce mini croissanty ako cereálie na raňajky.
Že ste také čosi ešte nepočuli, nevideli a už tobôž neochutnali? Tak je najvyšší čas. Croissantové minicereálie sa stali najnovším trendom v oblasti cereálií. Instagramové profily s mini palacinkami nájdeme už naozaj všade. Ale čo tak roztomilá forma mini croissantov? Keď zadáte do googlu mini croissant cereal, dá vám 3,7 milióna výsledkov. ..
Nechali sme sa teda inšpirovať tímom ChefSteps a ponúkame vám recept na tieto mini cereálie. Stačí upiecť mini pečivko, pridať mlieko a … viola!
RECEPT na mini croissanty
Pečenie croissantových cereálií je navyše zábavná aktivita pre všetkých domácich majstrov. Ak aj nie ste celkom pekármi, výroba týchto cereálií je skutočne oveľa ľahšia, ako si myslíte. K hotovým mini croissantom je možné pridať jahody, maliny či nasekané orechy, prípadne dochutiť rôznymi orechovými alebo cookies maslami a každému sústu tak dodať viac sladkosti.
Krása tohto receptu je v tom, že existuje veľa priestoru ako si ho prispôsobiť. Ak máte radi raňajkové cereálie sladké, môžete pridať viac príchutí. Alebo ak chcete, aby boli vaše cereálne kúsky chrumkavé, môžete upraviť čas pečenia.
SUROVINY
- lístkové cesto
- maslo
- kryštálový cukor
- práškový cukor
POSTUP
Lístkové cesto rozvaľkáme na čo najtenšie približne 1 až 2 mm. Môžete kúpiť aj rovno rozvaľkané lístkové cesto a ušetriť si tak čas. Takto rozvaľkané cesto narežeme na asi 7cm široké pásy a potom ešte každý pás rozrežeme na malé trojuholníčky.
Predpripravené mini trojuholníčky potrieme roztopeným maslom, nebojíme sa dať poriadnu vrstvu. Nakoniec posypeme kryštálovým cukrom. Toto je klasika, ktorú môžete kombinovať s ochuteným mliekom, ovocím, orechmi atď. Je tu však aj možnosť prispôsobenia receptu, v tomto kroku môžete pridať napríklad nutelu, domáci džem alebo škoricu a ochutiť si tak cereálie podľa svojej chuti a fantázie.
Čo sa týka tvarovania mini croissantov natreté trojuholníčky rolujeme od širšej časti k užšej do polmesiačikovitého tvaru. Je to trošku ,,piplačka“ ale zapojiť môžete celú rodinu. Mini cereálie ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pred pečením ešte croiisantíky posypeme vrstvou práškového cukru. Pečieme vo vyhriatej horkovzdušnej rúre na 150°C do zlatista približne 20 minút.
Hotové cereálie sú vynikajúcimi raňajkami nielen na pohľad. Ak ich uzavriete vo vzduchotesnom obale vydržia Vám aj niekoľko týždňov. Okrem efektných raňajok alebo malého snacku môžete takto vytvoriť vo vhodnom obale aj super darček.
Bon appétit!