Počas horúcich letných dní nám dobre padne osvieženie. Ak radi maškrtíte, no nemusíte ťažké maslové krémy či zložité technologické postupy, máme pre vás super recept na tvarohové rezy s mandarínkovým želé. Ľahká kakaová piškóta, kyslastá chuť tvarohovej plnky a exotické mandarínky – to je tá správna kombinácia 🙂 Príprava je jednoduchá a rýchla. Zvládne to naozaj každý.
Recept na tvarohové rezy s mandarínkovým želé
O tvarohu je všeobecne známe, že je zdravý, sýty a určite by sme ho mali pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička. Tvaroh si môžete samozrejme kúpiť, ale pokojne si ho zvládnete pripraviť aj doma. Presný postup nájdete v našom článku Recept na domáci tvaroh z kozieho alebo kravského mlieka.
Pokiaľ ide o mandarínky, asi viete, že obsahujú vitamín C a antioxidanty, čím zlepšujú imunitu a zmierňujú zápal. Tiež majú v sebe pektín, ktorý zlepšuje trávenie a nadúvanie, pomáhajú absorbovať železo prijímané v strave a vitamín A udržiava zdravú mladistvú pleť. Selén a kremík v mandarínkach zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov, a čo ste možno nevedeli – liečia sepsu, infekciu spôsobenú baktériou Staphylococcus aureus.
Takže výborná kombinácia chutí, ale tiež osožná zdraviu – poďme na samotný recept.
SUROVINY
- 6 ks vajce
- 6 PL kryštálový cukor
- 5 PL polohrubá múka
- 1 PL kakao
- ½ ks kypriaci prášok
- 3 PL vlažná voda
- 1 PL rastlinný olej
PLNKA
- 2 ks vanilkový puding v prášku
- 3 PL kryštálový cukor
- 700 ml mlieko
- 3 ks tvarohová nátierka neochutená
- 1 vanilkový cukor
MANDARÍNKOVÉ ŽELÉ
- 3 ks mandarínkový kompót
- 1 ks vanilkový puding v prášku
- + 2 PL džem (jahodový/ríbezľový)
Pozrite si aj ďalšie
RECEPTY s tvarohom.
POSTUP
Pripravíme si plech na pečenie. Vymastíme ho tukom a vysypeme múkou. Rúru vyhrejeme na 180°C.
Bielky oddelíme od žĺtkov. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a po lyžiciach pridávame kryštálový cukor. Postupne po jednom kuse do snehu zašľaháme aj žĺtky. K vaječnej zmesi pridáme olej a vodu.
Polohrubú múku, kakao a kypriaci prášok preosejeme cez sitko. Po lyžiciach zapracujeme do cesta. Vyšľahanú zmes vylejeme na pripravený plech, uhladíme stierkou a dáme piecť. Piškótové cesto pečieme približne 10 až 12 minút. Skontrolujeme dreveným špáradlom. Piškótu necháme vychladnúť a potrieme ju 2 PL džemu. Vhodný je jahodový alebo ríbezľový.
Na vanilkovo-tvarohovú plnku uvaríme hustý vanilkový puding. Do kastróla dáme variť 600 ml mlieka, pridáme kryštálový cukor a vanilkový cukor. Vo zvyšku mlieka metličkou vymiešame 2 ks vanilkového pudingu v prášku. Keď mlieko začne vrieť, pridáme vanilkovú zmes a uvaríme hustý puding. Necháme úplne vychladnúť, občas zamiešame, aby sa nám na povrchu nevytvorila nevzhľadná kôrka.
Do misky dáme tvarohové nátierky a vyšľaháme ich s vychladnutým vanilkovým pudingom. Plnkou natrieme piškótu a povrch uhladíme.
Na prípravu krému môžeme namiesto tvarohovej nátierky použiť aj hladký plnotučný tvaroh. Pridáme však viac cukru, nakoľko tvaroh má kyslejšiu chuť.
Mandarínkový kompót precedíme cez sitko. Kompótovú šťavu zachytíme do misky. Odkvapkané mandarínky úhľadne naukladáme na plnku. Zachytenú šťavu odmeráme, a ak je to potrebné, doplníme ju vodou do objemu 350 ml. V šťave rozmiešame vanilkový puding v prášku a uvaríme mandarínkové želé. Uvarené želé necháme trocha vychladnúť a potom ho lyžicou navrstvíme na mandarínky. Dáme do chladničky stuhnúť.
Pripravený zákusok krájame na kocky a maškrtíme, kým sa neminie 🙂
Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk/autorka