Recept na domáci tvaroh z kozieho alebo kravského mlieka

LinkedIn

Klasický tvaroh z kravského mlieka určite poznáte, jedli ste ho veľakrát. Na tvaroh z kozieho mlieka už tak často nenarazíte. Je zriedkavejší, tak prečo si ho neurobiť kozí domáci tvaroh? A dôvod? Niektorí ľudia nemôžu mliečne výrobky z kravského mlieka – syry, jogurty, samotné mlieko, ani tvaroh. Môžu sa po ich konzumácii cítiť unavení, nafúknutí a trápi ich bolesť brucha, hnačka alebo zápcha. Tiež môže trpieť pokožka, zhoršia sa ekzémy a oslabuje sa imunitný systém.
„Ak nemáte problém priamo s konzumáciou mliečneho cukru, laktózy, skúste prejsť na kozie mlieko,“ radí Zuzana Švédová, ktorá napísal aj veľmi užitočnú knihu Zdravou stravou proti únavě.

Mnohí ľudia totiž vzhľadom k alfa-kazeínu netrávia kravské mlieko. „Kazeín sa nachádza v zrazenom mlieku alebo tvarohu. Srvátka (alfa-laktalbumín, beta-laktalbumín, beta-laktoglobulín…) sa nachádza v tekutej časti mlieka, tá ostane po zrazení. Väčšina pacientov je citlivá na viacero mliečnych bielkovín, pričom kazeín, beta-laktoglobulín a alfa-laktalbumín sú hlavné mliečne alergény,“ potvrdzuje gastroenterológ Ladislav Kužela.
V kozom mlieku kazeínové frakcie chýbajú, takže nemá čo škodiť. Toto mlieko sa svojím zložením blíži k materskému mlieku, takže naše telo ho lepšie trávi.

 

Recept na domáci tvaroh

Takže zožeňte si kozie mlieko – či už na farmárskom trhu, od niekoho z dediny alebo od nejakého drobného chovateľa. Stačí sa trošku poobzerať a popýtať. Určite narazíte na nejaký vhodný zdroj.
Kozí tvaroh môžete následne používať klasicky do koláčov ako náplň, ako súčasť smoothies, na zemiaky, aj do nátierok alebo na jednoduchú, vláčnu tvarohovú bábovku.

recept na domáci tvaroh

POSTUP

recept postupKozie mlieko (ale rovnako je to aj pri klasickom kravskom mlieku) podrobte prirodzenému procesu fermentácie. Čiže pri izbovej teplote ho nechajte skysnúť. Určite nepoužívajte mlieko skysnuté v chladničke. Mohlo by vo finálnom tvarohu zanechať horkastú pachuť.

recept postupKeď mlieko skysne, zahrejte to asi na 401 stupňov Celzia a občas premiešajte. Dávajte pozor na teplotu, radšej použite teplomer, neskúšajte odhadovať, ak to nemáte „v oku“.

recept postupLen čo sa začne uvoľňovať srvátka, vedľajšia surovina pri spracovaní tvarohu, prelejte budúci tvaroh do sitka, ktoré ste predtým vyložili plátnom. Umiestnite nad hrniec a nechajte prekvapkať.

recept postupAk chcete mať tvaroh s jemnejšou konzistenciou – napríklad na tvarohové dezerty – nechajte v tvarohu trošku syrovátky. Ak chcete naopak hutnejší tvaroh, sitko s tvarohom zaťažte. Prekryte plátnom, položte na vrch nejaký ťažký predmet – fľašu zaváraniny, čistý kameň ap. Tak odtečie srvátky čo najviac.

recept postupTýmto postupom vám z 1 litra mlieka vznikne asi 100 gramov domáceho tvarohu, čiže navýšte objem mlieka, koľko budete potrebovať tvarohu. Srvátku nevylievajte. Môžete ju piť, pretože chutí, osvieži a je to výborný zdroj plnohodnotných bielkovín, vitamínov skupiny B a minerálnych látok, ako je vápnik, fosfor, horčík, draslík alebo zinok.

 

Foto: Pexels.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author