Ako zužitkovať zvyšné lístkové cesto? Toto je 12 jednoduchých receptov, sladké i slané

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lístkové cesto je univerzálne a dá sa rýchlo a jednoducho využiť na sladké aj slané recepty. Ak vám v chladničke zostalo jedno a všimli ste si, že vám pomaly končí trvanlivosť, viete ho šikovne využiť na nejakú dobrotu. Napríklad rýchle jablkové taštičky, alebo skvelé syrové tyčinky, prípadne jednoduché nutelové croissanty.
A čo by ste povedali na mini pizzové taštičky alebo vanilkovo tvarohové kapsičky?
Tu je 12 receptov, ktoré sú naozaj neuveriteľne jednoduché a rýchle na prípravu, takže ich musíte vyskúšať 😊

Ako využiť lístkové cesto? 5 receptov

listkove-cestoLístkové cesto je špeciálne vrstvené cesto, ktoré sa pri pečení nafúkne a vytvorí chrumkavé vrstvy. Je to jedno z najuniverzálnejších ciest, používané na sladké aj slané jedlá.
Jeho príprava je pomerne náročná a vyžaduje si techniku prekladania a chladenia. Ak vás to zaujíma, prebieha takto:

  • Základné cesto (détrempe) – pripraví sa jednoduché cesto zo špaldovej/pšeničnej múky, vody, soli a trošky masla.
  • Pridanie tuku (beurre manié) – do cesta sa zabalí veľký kus masla alebo margarínu.
  • Skladanie (laminácia) – cesto sa opakovane rozvaľká a prekladá (6 – 8×), pričom sa vždy chladí, aby sa maslo neroztopilo.
  • Pečenie – pri pečení sa voda v masle odparuje, čím vznikajú vzdušné vrstvy (tzv. „lístkovanie“).

Poznáme niekoľko typov – klasické lístkové cesto je vrstvené maslom, používa sa na croissanty, štrúdle, taštičky.
Rýchle lístkové cesto je jednoduchšia verzia bez zdĺhavého prekladania.
Puff pastry (anglické lístkové cesto) má viac vrstiev a je extra nadýchané.
Obrátkové lístkové cesto (inverse puff pastry) – maslo je na vonkajšej strane, používa sa napr. na francúzske „mille-feuille“.

jablkove-kolieska-so-skoricouVyskúšajte tiež
Jablkové kolieska v lístkovom ceste, ktoré vás nadchnú.

ikona sefkucharSLANÉ recepty

Vedeli ste, že tradičné lístkové cesto má 729 vrstiev, ak sa preloží 6×!
Vy to nemusíte robiť, stačí mať v chladničke klasické lístkové cesto z obchodu a poďme na tie dobroty. Najskôr slané.

ikona pribor1. Syrové tyčinky a slané praclíky

Postup: Rozvaľkajte lístkové cesto (ak je v rolke, len ho rozložte).
Posypte strúhaným syrom (napr. eidam, gouda, parmezán) a môžete pridať aj sezam, rascu, mak. Zľahka pritlačte valčekom, aby sa syr prichytil.
Nakrájajte na pásiky alebo vytvarujte do praclíkov.
Pečte na 200 °C cca 12 až 15 minút, kým nebudú zlatisté.

ikona pribor2. Šunkovo-syrové slimáky

Postup: Cesto potrite kečupom alebo smotanou. Poukladajte šunku a syr. Zarolujte ako roládu a nakrájajte na kolieska.
Pečte na 200 °C 15 – 18 minút.
Náš TIP: Môžete pridať oregano, cesnakový olej alebo špenát.

ikona pribor3. Mini pizzové  taštičky

Postup: Cesto nakrájajte na štvorce alebo kruhy. Naplňte kečupom, salámou, syrom, olivami, hubami. Preložte na polovicu, pritlačte okraje vidličkou. Potrite vajíčkom a pečte na 200 °C cca 15 minút.
Môžete urobiť aj zemiakové alebo kapustové taštičky.

slimaky-listkove-cesto-recept

ikona pribor4. Rýchle slané jednohubky

Postup: Cesto rozvaľkajte a nakrájajte na štvorce alebo obdĺžniky. Do stredu dajte plátok slaniny, syra, alebo cherry paradajku. Zabaľte ako mini balíček alebo rolku. Potrite vajíčkom a posypte sezamom.
Pečte na 200 °C cca 15 minút.

ikona pribor5. Lístkové “hot-dogy”

Postup: Párky obaľte v horčici alebo kečupe. Zabaľte ich do pásikov lístkového cesta. Potrite vajíčkom, posypte rascou alebo sezamom.
Pečte na 190 °C cca 15 minút.
Môžete pridať aj plátok syra na párky pred zavinutím.

ikona pribor6. Bryndzové taštičky

Postup: Bryndzu zmiešajte s vajíčkom a troškou čierneho korenia. Naplňte ňou štvorce cesta a preložte na trojuholníky. Okraje pritlačte vidličkou a potrite vajíčkom.
Pečte na 200 °C cca 15 minút.
Ak nemáte bryndzu, môžete použiť feta syr.

ikona pribor7. Domáce mini quiche

Postup: Cesto nakrájajte na štvorce a vložte do muffinovej formy. Naplňte ich vajíčkovou plnkou (vajce + smotana + šunka/syr/špenát).
Pečte na 190 °C cca 15 – 18 minút.

listkove-cesto-slane

ikona sefkucharSLADKÉ recepty

Teraz pár tipov pre maškrtníkov a milovníkov sladkého. Naozaj jednoduché a rýchle recepty z lístkového cesta, aby ste nemuseli dlho a prácne vypekať.

ikona pribor8. Jablkové taštičky

Postup: Jablká nastrúhajte, zmiešajte s cukrom, škoricou a troškou citrónovej šťavy. Cesto naplňte touto zmesou a zabaľte do taštičiek alebo ako závin. Potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte na 200 °C cca 20 minút.
Môžete pridať orechy, hrozienka alebo pudingovú náplň.

ikona pribor9. Nutelové croissanty

Postup: Cesto nakrájajte na trojuholníky. Na širší koniec dajte lyžičku Nutelly alebo džemu. Zrolujte do tvaru croissantu. Potrite vajíčkom, posypte mandľami a pečte na 190 °C cca 15 minút.

domáce čokoládové rolky receptVyskúšajte tiež
Domáce čokoládové rolky a slimáky.
3 suroviny a 15 minút prípravy.

ikona pribor10. Pečené vanilkovo-tvarohové kapsičky

Postup: Zmiešajte tvaroh, cukor, vanilkový cukor a žĺtok. Dajte lyžičku plnky do stredu cesta. Preložte a okraje zatlačte vidličkou.
Pečte na 200 °C 15 minút, posypte práškovým cukrom.

ikona pribor11. Banánové vankúšiky

Postup: Banán nakrájajte na plátky a obaľte do štvorcov lístkového cesta. Potrite rozšľahaným vajíčkom.
Pečte na 200 °C cca 12 – 15 minút. Po upečení posypte práškovým cukrom alebo polejte čokoládou. Funguje to aj s Nutellou alebo arašidovým maslom.

ikona pribor12. Čokoládové taštičky

Postup: Na cesto dajte kúsok čokolády a preložte na trojuholník. Okraje pritlačte vidličkou.
Pečte na 200 °C cca 12 minút. Po upečení posypte práškovým cukrom alebo polejte rozpustenou čokoládou. Skvele chutia aj s kokosom alebo orechmi.

Zdroj a foto: LepšíDeň.sk, Vecteezy.com,
Unsplash.com, Freepik.com, wikimedia/Popo le Chien


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.