Lístkové cesto je univerzálne a dá sa rýchlo a jednoducho využiť na sladké aj slané recepty. Ak vám v chladničke zostalo jedno a všimli ste si, že vám pomaly končí trvanlivosť, viete ho šikovne využiť na nejakú dobrotu. Napríklad rýchle jablkové taštičky, alebo skvelé syrové tyčinky, prípadne jednoduché nutelové croissanty.
A čo by ste povedali na mini pizzové taštičky alebo vanilkovo tvarohové kapsičky?
Tu je 12 receptov, ktoré sú naozaj neuveriteľne jednoduché a rýchle na prípravu, takže ich musíte vyskúšať 😊
Ako využiť lístkové cesto? 5 receptov
Lístkové cesto je špeciálne vrstvené cesto, ktoré sa pri pečení nafúkne a vytvorí chrumkavé vrstvy. Je to jedno z najuniverzálnejších ciest, používané na sladké aj slané jedlá.
Jeho príprava je pomerne náročná a vyžaduje si techniku prekladania a chladenia. Ak vás to zaujíma, prebieha takto:
- Základné cesto (détrempe) – pripraví sa jednoduché cesto zo špaldovej/pšeničnej múky, vody, soli a trošky masla.
- Pridanie tuku (beurre manié) – do cesta sa zabalí veľký kus masla alebo margarínu.
- Skladanie (laminácia) – cesto sa opakovane rozvaľká a prekladá (6 – 8×), pričom sa vždy chladí, aby sa maslo neroztopilo.
- Pečenie – pri pečení sa voda v masle odparuje, čím vznikajú vzdušné vrstvy (tzv. „lístkovanie“).
Poznáme niekoľko typov – klasické lístkové cesto je vrstvené maslom, používa sa na croissanty, štrúdle, taštičky.
Rýchle lístkové cesto je jednoduchšia verzia bez zdĺhavého prekladania.
Puff pastry (anglické lístkové cesto) má viac vrstiev a je extra nadýchané.
Obrátkové lístkové cesto (inverse puff pastry) – maslo je na vonkajšej strane, používa sa napr. na francúzske „mille-feuille“.
Vyskúšajte tiež
Jablkové kolieska v lístkovom ceste, ktoré vás nadchnú.
SLANÉ recepty
Vedeli ste, že tradičné lístkové cesto má 729 vrstiev, ak sa preloží 6×!
Vy to nemusíte robiť, stačí mať v chladničke klasické lístkové cesto z obchodu a poďme na tie dobroty. Najskôr slané.
1. Syrové tyčinky a slané praclíky
Postup: Rozvaľkajte lístkové cesto (ak je v rolke, len ho rozložte).
Posypte strúhaným syrom (napr. eidam, gouda, parmezán) a môžete pridať aj sezam, rascu, mak. Zľahka pritlačte valčekom, aby sa syr prichytil.
Nakrájajte na pásiky alebo vytvarujte do praclíkov.
Pečte na 200 °C cca 12 až 15 minút, kým nebudú zlatisté.
2. Šunkovo-syrové slimáky
Postup: Cesto potrite kečupom alebo smotanou. Poukladajte šunku a syr. Zarolujte ako roládu a nakrájajte na kolieska.
Pečte na 200 °C 15 – 18 minút.
Náš TIP: Môžete pridať oregano, cesnakový olej alebo špenát.
3. Mini pizzové taštičky
Postup: Cesto nakrájajte na štvorce alebo kruhy. Naplňte kečupom, salámou, syrom, olivami, hubami. Preložte na polovicu, pritlačte okraje vidličkou. Potrite vajíčkom a pečte na 200 °C cca 15 minút.
Môžete urobiť aj zemiakové alebo kapustové taštičky.
4. Rýchle slané jednohubky
Postup: Cesto rozvaľkajte a nakrájajte na štvorce alebo obdĺžniky. Do stredu dajte plátok slaniny, syra, alebo cherry paradajku. Zabaľte ako mini balíček alebo rolku. Potrite vajíčkom a posypte sezamom.
Pečte na 200 °C cca 15 minút.
5. Lístkové “hot-dogy”
Postup: Párky obaľte v horčici alebo kečupe. Zabaľte ich do pásikov lístkového cesta. Potrite vajíčkom, posypte rascou alebo sezamom.
Pečte na 190 °C cca 15 minút.
Môžete pridať aj plátok syra na párky pred zavinutím.
6. Bryndzové taštičky
Postup: Bryndzu zmiešajte s vajíčkom a troškou čierneho korenia. Naplňte ňou štvorce cesta a preložte na trojuholníky. Okraje pritlačte vidličkou a potrite vajíčkom.
Pečte na 200 °C cca 15 minút.
Ak nemáte bryndzu, môžete použiť feta syr.
7. Domáce mini quiche
Postup: Cesto nakrájajte na štvorce a vložte do muffinovej formy. Naplňte ich vajíčkovou plnkou (vajce + smotana + šunka/syr/špenát).
Pečte na 190 °C cca 15 – 18 minút.
SLADKÉ recepty
Teraz pár tipov pre maškrtníkov a milovníkov sladkého. Naozaj jednoduché a rýchle recepty z lístkového cesta, aby ste nemuseli dlho a prácne vypekať.
8. Jablkové taštičky
Postup: Jablká nastrúhajte, zmiešajte s cukrom, škoricou a troškou citrónovej šťavy. Cesto naplňte touto zmesou a zabaľte do taštičiek alebo ako závin. Potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte na 200 °C cca 20 minút.
Môžete pridať orechy, hrozienka alebo pudingovú náplň.
9. Nutelové croissanty
Postup: Cesto nakrájajte na trojuholníky. Na širší koniec dajte lyžičku Nutelly alebo džemu. Zrolujte do tvaru croissantu. Potrite vajíčkom, posypte mandľami a pečte na 190 °C cca 15 minút.
Vyskúšajte tiež
Domáce čokoládové rolky a slimáky.
3 suroviny a 15 minút prípravy.
10. Pečené vanilkovo-tvarohové kapsičky
Postup: Zmiešajte tvaroh, cukor, vanilkový cukor a žĺtok. Dajte lyžičku plnky do stredu cesta. Preložte a okraje zatlačte vidličkou.
Pečte na 200 °C 15 minút, posypte práškovým cukrom.
11. Banánové vankúšiky
Postup: Banán nakrájajte na plátky a obaľte do štvorcov lístkového cesta. Potrite rozšľahaným vajíčkom.
Pečte na 200 °C cca 12 – 15 minút. Po upečení posypte práškovým cukrom alebo polejte čokoládou. Funguje to aj s Nutellou alebo arašidovým maslom.
12. Čokoládové taštičky
Postup: Na cesto dajte kúsok čokolády a preložte na trojuholník. Okraje pritlačte vidličkou.
Pečte na 200 °C cca 12 minút. Po upečení posypte práškovým cukrom alebo polejte rozpustenou čokoládou. Skvele chutia aj s kokosom alebo orechmi.
Zdroj a foto: LepšíDeň.sk, Vecteezy.com,
Unsplash.com, Freepik.com, wikimedia/Popo le Chien