Tento kakaový závin z kysnutého cesta musíte vyskúšať. Možno sa aj vám pri spomienkach na detstvo vybavia rôzne koláčiky a záviny, aké vedeli robiť len naše babičky. Pri tomto kakaovom závine sa nám na tvári objaví úsmev a akoby sme cítili vôňu, ktorá sa šírila po celom dome. Úžasná vôňa kysnutého cesta, závin s kakaovou, orechovou alebo makovou plnkou…ten kakaový sme mali najradšej. A hlavne, aby bolo v ňom veľa náplne 😊
Recept na babičkin kakaový závin
Poďme si spolu urobiť tento skvelý závin – my sme urobili klasiku s kakaovou náplňou, ale pokojne si urobte makovú, či orechovú. Kakaový závin je tradičná lahôdka, aká sa možno robila aj u vás. Existuje veľa receptov, nie každý výsledok je chutný a ten pravý. Ale tento recept máme priamo od babky – tak, ako sme už robili Orechovo-žĺtkové rezy, alebo Osie hniezda ako od babičky, či Babičkin kysnutý marhuľový koláč s mrveničkou.
Tak smelo do toho!
SUROVINY
- 1 kg hladkej múky
- 2 lyžičky soli
- 5 lyžíc cukru (1 pôjde do kvásku)
- 13 lyžíc oleja
- 0,6 litra mlieka
- 2 bielka
- 1 droždie
- kakao, maslo a práškový cukor na kakaovú náplň
- orechy, maslo, práškový cukor a mlieko na orechovú náplň
POSTUP
Najskôr si pripravíme kvások a to tradičným, jednoduchým spôsobom: do 3 dcl mlieka dáme 1 lyžicu kryštálového cukru a nadrobíme droždie. Premiešame a necháme odstáť asi 10 minút – keď kvások vzíde, urobí sa pena.
Pripravíme si cesto. Zmiešame múku, soľ, cukor, potom pridáme mlieko, olej a bielka z vajíčok. Napokon primiešame kvások a dobre premiešame.
Ešte odložíme v mise, posypeme múkou a prikryjeme utierkou, aby vykyslo. Môže to byť hodina až hodina a pol. Cesto zdvojnásobí svoj objem.
Potom cesto rozdelíme na dve polovice. Rozvaľkáme na pomúčenej doske, asi na priemer 1cm, nie veľmi tenko, aby sa pri pečení neroztrhlo.
A ideme plniť. Nižšie nájdete tip na orechovú plnku od našej babičky. Kakaová sa robí ešte jednoduchšie: zmiešajte kakao s práškovým cukrom. Nechajte roztopiť maslo, ktorým potriete cesto. Poriadne, štedro, nešetrite.
Potom posypte hodne kakaovou náplňou a opäť na to pokvapkajte maslo. Práve to urobí náplň šťavnatú.
Napokon závin zavinieme – bočné okraje cca 3-4 cm si môžete založiť dovnútra a začnete s rolovaním. Robte to pomaly, opatrne, aby vám kakaová náplň nevytiekla. Pôjde to v pohode, pretože cesto je vláčne.
Položte kakaový závin na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžete závin zatočiť, nechať rovný, je to na vás. V miske rozšľahajte vajíčko, pridajte polievkovú lyžicu oleja a touto zmesou pekne potrite celý závin z každej strany. Popichajte vidličkou cesto, aby mohla pri pečení para unikať von.
Pečieme vo vyhriatej rúre (cca 180 stupňov) približne 20 minút, podľa toho, ako vám pečie. Potom znížte na 150 stupňov a ešte dopečte 10 minút, aby bol povrch závinu zlatistý, až dohneda.
Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj náš recept na
Lahodné makové rožteky z lístkového cesta.
Zdroj a foto: LepšíDeň.sk