Orechovo-žĺtkový rez ako od babičky | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Naše babičky sú nepochybne vychýrené kuchárky a cukrárky. Však bola taká aj vaša 🙂
S láskou nám vypekali rôzne dobroty. Omamná vôňa šíriaca sa z babičkinej skromnej kuchyne lákala naše chuťové poháriky a my sme sa jej dobrôt nevedeli nasýtiť. Buchty, koláče, záviny, bábovka, rezy či cukrovinky…
Sladký obed alebo maškrta k limonáde?

Babičky vykúzlili čokoľvek, na čo si ich vnúčence len pomysleli…a niekedy ani nepomysleli 🙂 Ich kulinárske umenie nemá konkurenciu. Aj keď sme už prešli na modernejšiu gastronómiu, k babičkinej klasike sa radi vraciame. Má pre nás neopísateľné čaro. Babičkine recepty starostlivo uchovávame ako rodinné poklady. Jedným z našich obľúbených babičkiných receptov je recept na orechovo-žĺtkový rez.

Orechovo-žĺtkový rez

Ak máte radi vlašské orechy, určite ho vyskúšajte. Cesto je vďaka nim jemné a nadýchané. Chuť orechového cesta dopĺňa sladučká žĺtková poleva. Maškrtné jazýčky si prídu na svoje a pritom vás to nebude stáť ani veľa peňazí, ani času, či energie.

SUROVINY

Cesto

  • 250 g maslo
  • 200 g práškový cukor
  • 150 g polohrubá múka
  • 1 ks kypriaci prášok
  • 250 g mletých orechov
  • 6 ks vaječný bielok

Poleva

  • 6 ks vaječný žĺtok
  • 250 g práškový cukor

orechovo-žĺtkový rez recept

POSTUP

recept postupRúru si vyhrejeme na 180°C. Plech s rozmermi 30 x 40 cm si vymastíme tukom a vysypeme múkou.  Oddelíme si žĺtky od bielkov. Žĺtka dáme bokom. Bielky si vyšľaháme na tuhý sneh. Navážime si práškový cukor, preosejeme ho a vyšľaháme ho s maslom. Šľaháme, pokiaľ sa nám cukor a maslo nespoja do jednej zmesi.

recept postupPostupne k maslovej zmesi pridávame preosiatu polohrubú múku a kypriaci prášok. Zašľaháme vlašské orechy. Nakoniec pridáme k orechovej zmesi vyšľahaný bielkový sneh. Môžete ho zapracovať vareškou alebo si pomôžte šľahačom.

Náš TIP
Ak nemáte radi vlašské orechy, môžete ich nahradiť mletými mandľami. Upozorňujem však, že mandle majú inú štruktúru ako vlašské orechy, a teda aj cesto nebude natoľko nadýchané, ako keď použijete vlašské.

recept postupCesto je tuhšie, maslovej konzistencie. Áno, presne také má byť. Na pripravený plech pomocou stierky alebo noža natrieme orechové cesto a dáme ho piecť do vyhriatej rúry na približne 25 minút. Počas pečenia ho priebežne kontrolujeme.
Keď je povrch medovo-hnedý, cesto by malo byť upečené. Urobíme skúšku dreveným špáradlom.

recept postupPokiaľ sa nám cesto pečie, pripravíme si žĺtkovú polevu. Do misky preosejeme práškový cukor, pridáme žĺtka a vyšľaháme.  Hneď ako vyberieme upečené cesto z rúry, natrieme na neho polevu. Žĺtková poleva na koláči nám vďaka pôsobeniu tepla krásne stuhne.
Naša babička zvykla do polevy vmiešať 1 PL oleja. Poleva sa  bude lepšie krájať a nebude nám praskať.

recept postupVychladnutý koláč nakrájame horúcim nožom na požadované tvary. Môžete ho pofŕkať čokoládovou polevou, no u nás je obľúbená táto klasická, generáciami overená verzia.

koláč zo sladkých zemiakovVyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.

Foto: autorka/LepšíDeň.sk


Zdielať

About Author

Stanislava Palkociova

Pochádzam z okolia Michaloviec. Nadšenie pre písanie som objavila už počas štúdia na gymnáziu. Vo voľnom čase rada čítam, varím, pečiem a venujem sa záhrade. Som kreatívna duša. Rada tvorím a nechávam sa viesť svojou fantáziou. Som milovníčkou inovácií a zlepšovákov v domácnosti.

Komentáre sú uzavreté.