Ako si predstavujete víkendové raňajky? Určite pohodovo, bez stresu, pokojne si sadnúť a ideálne mať na stole niečo chutné a voňavé. Máme pre vás super tip, ktorý vám určite zachutí. Domáca vianočka, ktorá je ľahká ako pavučinka. Na ňu pokojne len maslo, ale môžete dať aj nutellu (pokojne aj domácu – tu je recept), džem, med…podľa svojej chuti.
Výborný recept pre každého. Aj keď podľa povery by sa vianočka mala pripravovať jedine v bielej zástere a pri miesení cesta by sa nemalo rozprávať, povera-nepovera tento recept vás určite nesklame 🙂
Domáca vianočka – RECEPT
Recept je odľahčený špaldovou múkou a je dokonca aj pre tých, ktorí vo vianočke nemajú radi sušené hrozienka. Táto naša domáca vianočka je doplnená sušenými marhuľami a vonia po mede.
SUROVINY
- 200g hladkej špaldovej múky bielej
- 50g celozrnnej špaldovej múky
- 50g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 vajíčka (1 vajíčko do cesta, 1 vajíčko na potretie)
- 30g roztopeného masla
- 50g jemného tvarohu
- 75ml mlieka
- ½ droždia alebo 2ČL sušeného droždia
- štipka soli
- sušené marhule
- 0,5dcl medoviny alebo iného obľúbeného sladkého destilátu prípadne rum
Na posypanie
- mandľové lupienky
Na potretie:
- 1PL medu
- 1PL roztopeného masla
POSTUP
Sušené marhule nakrájame na kúsky a necháme nasiaknuť alkoholom.
Pripravíme si kvások. Zohrejeme si mlieko v hrnčeku na teplotu, ktorá nám je príjemná na dotyk. Toto je dôležitý krok, pretože ak to s teplotou preženiete, mikroorganizmy v droždí neaktivujete. Pridáme 1 lyžičku cukru a rozdrobené kvasnice. Kvások necháme napučať cca 10 minút.
Ideme na cesto. Do misy si pripravíme všetky ostatné ingrediencie, čiže múku, zvyšok cukru, vanilkový cukor, vajíčko, roztopené maslo, tvaroh, štipku soli. Nakoniec pridáme napučaný kvások. Opatrne premiešame a pridáme aj marhule nasiaknuté alkoholom.
Miesime v kuchynskom robote alebo ručne do hladkého nelepivého cesta, ktoré sa odlepuje od stien misky. Trvá to približne 10 minút. Ak by sa vám cesto zdalo lepivé, pridávajte opatrne po lyžičkách hladkú špaldovú múku.
Z vymieseného cesta vytvarujeme bochník a poprášime ho múkou, aby nám cesto neoschlo. Prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste ho necháme vykysnúť aspoň 30 minút.
Vykysnuté cesto váži asi 600 gramov, rozdelíme ho na 3 alebo 4 rovnaké časti a vytvarujme z nich približne 30cm dlhé šulčeky. Vianočku zapletieme podľa vlastnej fantázie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Posypeme mandľovými lupienkami a pečieme na 180°C bez ventilátora 20 až 30 minút na papieri na pečenie.
Kým sa nám vianočka upečie zmiešame si 1 lyžicu roztopeného masla a 1 lyžicu medu. Upečenú vianočku ešte teplú natrieme pripravenou zmesou a necháme poriadne vychladnúť.
Táto domáca vianočka vám zaručene rozvonia celý dom a môžete si ju pripraviť aj deň vopred. Na kvalite jej to vôbec neuberie.
Dobrú chuť!
Foto: autorka/LepšíDeň.sk