Vajíčka sú zdravé, hoci získali v istom období nálepku strašiaka – škodia našim cievam, cholesterolu, ale odborníci už niekoľkokrát vyvrátili tento mýtus. Ak si teda doprajete z času na čas vajíčka natvrdo, možno máte podobný problém, ako sme mali aj my 😊 Nie vždy sa dá dobre ošúpať, drobí sa, prípadne ide so šupkou a časť bielka a to nechceme.
Máme pre vás pár tipov, ako olúpať vajíčka natvrdo rýchlejšie, ľahšie a bez ich zničenia.
Ako olúpať vajíčka natvrdo
Mimochodom, vajíčka natvrdo sú nielen skvelými raňajkami, ale často ich využívame aj pri rýchlom občerstvení pre návštevu a práve vtedy chceme, aby vyzerali pekne. Prípadne ako doplnok do polievky, do zeleninových či cestovinových šalátov, nakrájané do nátierok (milujeme vajíčkovú nátierku), ale aj do kôprovej omáčky, k špenátu so zemiakmi.
Pripraviť vajíčko natvrdo je jednoduché – dáme do studenej vody a potom varíme cca 7 až 8 minút…ale olúpať niekedy už nejde tak ľahko. Problémy môže spôsobiť tenká membrána medzi škrupinou a bielkom. Ak je príliš tvrdá, pri lúpaní sa odtrhávajú kúsky bielka, takže vajce vyzerá zle (a prídete o dobré bielko). Tu je pár trikov:
1. Správny výber vajíčok
Áno, už pri výbere predídete problémom – vo všeobecnosti platí, že čím je vajce čerstvejšie, tým ťažšie sa zbavuje škrupiny. Pri veľmi čerstvých vajciach, ktoré uvaríte krátko po znesení je takmer nemožné, aby sa bielok pri lúpaní neporušil. Preto si vždy vyberajte vajcia staré asi dva týždne, ak ich idete variť natvrdo a chcete, aby dobre vyzerali po olúpaní.
2. Chladenie po uvarení
Nikdy nevynechajte po uvarení chladenie vajec v studenej alebo ľadovej vode. Pokojne aj 5 minút, ak máte čas, ale stačia aj dve minútky. Ale v tom prípade v ľadovej vode a počas chladenia vodu vymeňte, keďže ju vajcia zahrejú.
Ľahšie lúpanie je aj pod tečúcou vodou – načnite škrupinu, začnite olupovať a potom to robte pod tečúcou vodou.
3. Poklepte vajce po stranách
Namiesto postupného olupovania škrupiny najskôr vajce zľahka poklepte zo všetkých strán. Potom ho jemne prevaľkajte dlaňou po doske na krájanie alebo na kuchynskej linke. Budete počuť, ako prasklo, ale pozor, aby ste ho nerozmliaždili. Škrupina pôjde ľahšie dolu.
4. Potraste vajíčkom v pohári
Ďalší obľúbený trik: vezmite zaváraninový pohár, do tretiny nalejte studenú vodu a vložte vajcia. Zavrite viečkom alebo dlaňou a pohárom jemne traste. Škrupina nárazom praskne a dobre sa odlepí od bielka. Nerobte to veľmi silno, aby sa vajíčka úplne nepoškodili.
Prečítajte si tiež
Tipy a triky na vajíčka.
Príprava, skladovanie a vychytávky.
5. Trik s čajovou lyžičkou
Uvarené a vychladnuté vajce rozklepnite na širšom konci a na boku. Odstráňte časť škrupiny a potom vložte pod zvyšnú škrupinu čajovú lyžičku. Zľahka ňou obíďte vajce po celom obvode a škrupina sa uvoľní. Chce to trošku cvik, jemnosť, ale dva-tri razy, a pôjde vám to jednoducho. Niečo podobné, ako keď odstraňujete šupku z kivi.
6. Pridajte ocot alebo citrón
Ďalšou metódou, ktorá môže pomôcť, je pridať ocot alebo niekoľko plátkov citróna do vody, v ktorej sa vajcia varia. Kyseliny narušia štruktúru škrupiny, mierne rozpustia vápnik v škrupine a uľahčia tak lúpanie.
Zdroj a foto: LepšíDeň.sk, dumazahrada.cz,
ireceptar.cz, irozhlas.cz, Vecteezy.com