Tradičné jablkové pité, ktoré si zamilujete

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jablkové pité nikdy nesklame. Robievali ho naše babičky, vedeli perfektne odhadnúť pomer surovín, aby sa pité doslova rozplývalo na jazyku. Také čerstvé, ešte mierne teplé, posypané cukrom… lahoda. Úžasný koláčik na víkendovú pohodu, pre návštevu alebo len tak ku káve.  Vyskúšajte tento náš recept.

Recept na jablkové pité

Tento rozpis surovín vyjde na plech veľký asi 30×40 cm. Celá príprava zaberie asi hodinu, pol hodinku príprava, zvyšok pečenie.

Suroviny:

  • 600 g hladkej múky
  • 250 g rozpusteného masla
  • 150 g práškového cukru
  • 2 vajíčka
  • ½ prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1,5 dcl vlažného mlieka

Na plnku:

  • 1,5 kg jabĺk
  • 2 škoricové cukry alebo mletú škoricu zmiešanú s vanilkovým cukrom
  • kryštálový cukor (množstvo podľa kyslosti jabĺk)

Pripravte si aj hrsť pomletých orechov, ktoré môžete pridať do jablkovej plnky, prípadne hrozienka. My sme robili aj verziu s tvarohom, jemný hrdukovitý.

Vyskúšajte aj ďalšie naše JABLKOVÉ RECEPTY.jablkové recepty 5

Postup:

recept postupJablká očistite a postrúhajte na strúhadle.  Posypte škoricovým cukrom, dobre premiešajte a odložte bokom.

recept postupPreosiatu múku, práškový cukor, prášok do pečiva, soľ, zmäknuté maslo, mlieko a vajíčka spracujte na cesto. Ak by bolo veľmi tuhé, môžete pridať 1 – 2 lyžice kyslej smotany. Pekne ho spracujte, premieste.

recept postupCesto rozdeľte na polovicu. Jednu polovicu rozvaľkajte na veľkosť plechu a preneste na vymastený, múkou alebo krupicou vysypaný plech. Cesto prenášajte tak, že ho jemne poprášite múkou, preložíte na tretiny, podsuniete ruky pod cesto a prenesiete na plech. Následne ho rozviňte.

recept postupRozvinuté cesto posypte spomínanými orechmi, ktoré však môžete vynechať. Táto vrstvička však zabráni prílišnému zvlhnutiu spodnej časti cesta od jabĺk.
Jablká následne jemne vytlačte, aby stratili väčšinu šťavy a rozložte na spodné cesto.

recept postupZatiaľ si rozvaľkajte druhú časť cesta a rovnakým spôsobom ho preneste na postrúhané jablká. Jemne ho popritláčajte prstami, pri pečení sa prepojí s nižšími dvomi vrstvami. Popichajte koláčik vidličkou, aby sa cesto nenadúvalo. Vrch potrite vajíčkom rozšľahaným v troške mlieka a dajte piecť do rúry.

recept postupJablkové pité pečieme pri teplote asi 180  až 200 stupňov Celzia (podľa toho, ako poznáte svoju rúru) zhruba 25 až 30 minút. Nechajte vychladnúť a pred podávaním posypte práškovým cukrom.

NÁŠ TIP
Cesto je pomerne jemné, krehké a niekomu sa nemusí dariť preniesť ho na plech. Aby sa vám podarilo preniesť ho pomocou valčeka, vaľkajte ho na silikónovej podložke. Pomocou nej ho ľahko dostanete na valček a potom na plech 🙂

tradičné jablkové pité


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.