Hovorí sa im všelijako: najčastejšie osie hniezda, ale tiež sladké slimáky, či vysoké roládky. Každopádne je to výborná pochúťka, ktorú nie je zložité pripraviť. Pečenie netrvá dlho a hodí sa nielen na raňajky k čajíku, po víkendovom obede ku kávičke, ale pokojne aj pre návštevu. Základom je totiž mäkké a voňavé kysnuté cesto. Ak ho správne pripravíte, je nadýchané a upečené na plechu dlho nevydrží 🙂
Svoje o tom vie napríklad aj pekárka a kuchárka Lucia Súkeníková, ktorá už množstvo receptov ponúkla záujemcom aj v rámci knižiek. My milujeme Recepty našich starých mám, kde nájdete desiatky skutočne tých pravých babičkovských receptov, na koláče, drobné pečivo, rezy, ovocné múčniky…no proste, už pri listovaní sa cítime ako v detstve u svojej babičky.
Recept na osie hniezda
Osie hniezda sú pre nás nostalgiou, spomienkou na detstvo, ktoré sme často trávili práve na vidieku. Keď sú ešte trošku teplé, nádherne voňavé a vy si odlupujete jednotlivé vrstvy a vychutnávate si každé sústo. Škoricovo-jemne maslové…mňam!
„Osie hniezda sú klasika, ktorá sa pečie asi v každej domácnosti. Či už uprednostňujete orechovú, alebo škoricovú plnku, vždy budú mäkké vďaka tomu, že do cesta sa nedáva vajce,“ tvrdí Lucia.
SUROVINY
- 600 g hladkej múky
- 1 kocku kvasníc
- 5 dl mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g masla
- maslo
- škoricový cukor (alebo orechy)
POSTUP
Z mlieka, lyžice kryštálového cukru a kvasníc urobíme kvások.
Do misy nasypeme múku, zvyšný cukor, mäkké maslo a prilejeme kvások. Zamiesime cesto a necháme ho vykysnúť. Prikryté utierkou na teplom mieste cca 15-20 minút.
Vykysnuté cesto rozgúľame, potrieme rozpusteným maslom, posypeme škoricovým cukrom a zvinieme do rolády.
Pokrájame ostrým nožom na kolieska hrubé asi 1,5 cm a ukladáme v menších rozostupoch na plech rezom nadol. Plech vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme.
Osie hniezda pečieme na 180 stupňov asi 30 minút, v závislosti od rúry. Po dopečení ich ešte horúce môžeme potrieť rozpusteným maslom a posypať ďalším škoricovým cukrom.
Prípadne môžete osie hniezda poliať čokoládou alebo polevou z mascarpone.
Vyskúšajte si najskôr klasické a potom môžete experimentovať.
Dobrú chuť!
Zdroj a foto: Lucia Súkeníková, LepšíDeň.sk