Osie hniezda. Jednoduchý recept a chutný ako od babičky

LinkedIn

Hovorí sa im všelijako: najčastejšie osie hniezda, ale tiež sladké slimáky, či vysoké roládky. Každopádne je to výborná pochúťka, ktorú nie je zložité pripraviť. Pečenie netrvá dlho a hodí sa nielen na raňajky k čajíku, po víkendovom obede ku kávičke, ale pokojne aj pre návštevu. Základom je totiž mäkké a voňavé kysnuté cesto. Ak ho správne pripravíte, je nadýchané a upečené na plechu dlho nevydrží 🙂

Svoje o tom vie napríklad aj pekárka a kuchárka Lucia Súkeníková, ktorá už množstvo receptov ponúkla záujemcom aj v rámci knižiek. My milujeme Recepty našich starých mám, kde nájdete desiatky skutočne tých pravých babičkovských receptov, na koláče, drobné pečivo, rezy, ovocné múčniky…no proste, už pri listovaní sa cítime ako v detstve u svojej babičky.

Recept na osie hniezda

recept na osie hniezdaOsie hniezda sú pre nás nostalgiou, spomienkou na detstvo, ktoré sme často trávili práve na vidieku. Keď sú ešte trošku teplé, nádherne voňavé a vy si odlupujete jednotlivé vrstvy a vychutnávate si každé sústo. Škoricovo-jemne maslové…mňam!
„Osie hniezda sú klasika, ktorá sa pečie asi v každej domácnosti. Či už uprednostňujete orechovú, alebo škoricovú plnku, vždy budú mäkké vďaka tomu, že do cesta sa nedáva vajce,“ tvrdí Lucia.

SUROVINY

  • 600 g hladkej múky
  • 1 kocku kvasníc
  • 5 dl mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g masla
  • maslo
  • škoricový cukor (alebo orechy)

POSTUP

recept postupZ mlieka, lyžice kryštálového cukru a kvasníc urobíme kvások.
Do misy nasypeme múku, zvyšný cukor, mäkké maslo a prilejeme kvások. Zamiesime cesto a necháme ho vykysnúť. Prikryté utierkou na teplom mieste cca 15-20 minút.

recept postupVykysnuté cesto rozgúľame, potrieme rozpusteným maslom, posypeme škoricovým cukrom a zvinieme do rolády.
Pokrájame ostrým nožom na kolieska hrubé asi 1,5 cm a ukladáme v menších rozostupoch na plech rezom nadol. Plech vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme.

recept postupOsie hniezda pečieme na 180 stupňov asi 30 minút, v závislosti od rúry. Po dopečení ich ešte horúce môžeme potrieť rozpusteným maslom a posypať ďalším škoricovým cukrom.

Ďalšie obmeny
Do cesta alebo do plnky môžete pridať hrozienka, či nasekané orechy. Prípadne ich posypte cukrom. Náplňou môže byť aj tvarohovo-pudingová zmes, kakaové, jablkovo-škoricová zmes, orechová, maková ap.
Prípadne môžete osie hniezda poliať čokoládou alebo polevou z mascarpone.
Vyskúšajte si najskôr klasické a potom môžete experimentovať.
Dobrú chuť!

recept na osie hniezda

Zdroj a foto: Lucia Súkeníková, LepšíDeň.sk


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author