16 potravín pre dobrú náladu

Určite aj vás občas prepadne depka, nič sa vám nechce, nedokážete sa sústrediť a márne hľadáte dobrú náladu. Existuje však viacero trikov, ako sa nabudiť a dostať do pohody. Vraví sa, že „dobré jedlo drží pohromade telo aj ducha“. Áno, z celkového pohľadu čerstvá a pestrá strava s rôznorodými cennými obsahovými látkami a vynikajúcou vôňou podporuje aj vašu vyrovnanosť a psychickú výkonnosť. Ponúkame vám potraviny pre dobrú náladu, ktoré môžete skúsiť hneď teraz.

Žiadne lieky, umelé stimulanty, energetické nápoje – to všetko odložte a neničte si organizmus. Existuje množstvo bežných surovín, ktoré vám vedia lepšie pomôcť a dostať vás do pohody.
Mnohé prírodné prostriedky vám naozaj dodajú istotu a väčší pokoj, vrátia vám životnú energiu a dokážete lepšie zvládať ťažké životné situácie. Presne o tom píše vo svojej knihe Prírodné psychofarmaká, v ktorej ponúka množstvo zaujímavých a osvedčených tipov.
Pozrime sa teda na tie sľúbené potraviny pre dobrú náladu. Sú to najväčšie hviezdy zdravej a chutnej kuchyne.

Potraviny pre dobrú náladu

ARTIČOKA

Mimoriadny zmyslový pôžitok – stačí povariť v osolenej vode, potom po jednom odtŕhať lístky, namáčať ich do ľahkej omáčky vinaigrette a vychutnávať, až kým sa nedostanete k chutnému srdcu.
Už samotné jedenie vás urobí šťastnými 🙂
Horčiny, ktoré obsahuje artičoka , odľahčia pečeň, čo platí aj pre ďalšie druhy zeleniny s obsahom horčín.

 

BANÁN

Ideálne občerstvenie medzi hlavnými jedlami v praktickom „balení“ plné vitamínov a minerálnych látok, predovšetkým kália a magnézia pre pokoj a vyrovnanosť.

 

BOBULE

Jahody, brusnice, čučoriedky, maliny, ríbezle a kivi (botanicky tiež bobuľovina) neprinášajú dobrú náladu a bdelosť len vďaka vynikajúcej chuti, ale aj pre vysoký obsah vitamínu C a sekundárnych rastlinných látok.

 

HORKÁ ČOKOLÁDA

Komplexná zmes látok a kakaových bôbov má viacnásobný pozitívny účinok nielen na organizmus, ale aj na dušu. Dbajte na produkty spravodlivého obchodu!

pri1

ČILI

Štipľavá paprička stimuluje v organizme produkciu hormónov šťastia a my sa cítime príjemne povzbudení. Buďte opatrní pri citlivom trávení.

 

ZELENÉ ODRODY KAPUSTY

Kel, brokolica, rímsky karfiol, romanesco. Tieto multitalenty nás po celý rok zásobujú okrem iného zdravými horčinami a hodnotnými vitamínmi C a D, ktoré môže organizmus zužitkovať, až keď sa kapustoviny mierne povaria.

 

OVOS

Vďaka stopovým prvkom selén a železo a cenným sacharidom nás ovos povzbudí a pôsobí harmonizujúco. Oplatí sa zaobstarať si mlynček na vločky!

 

ZÁZVOR

Éterické oleje zázvoru nás vynikajúco uvoľnia. Najlepší je čerstvo nastrúhaný a ako prísada zeleninových jedál, omáčok a šalátov.

zázvorPrečítajte si aj
Zázračný zázvor. Proti prechladnutiu, aj na chudnutie.

JOGURT

Extraporcia tryptofanu (esenciálnej aminokyseliny) v mliečnych výrobkoch zabezpečí príjemný pocit. Kyslomliečne produkty ako jogurt alebo kyslé mlieko sa všeobecne dobre znášajú.

 

BYLINKY

Petržlen, ligurček, vňať koriandru… zaháňajú vďaka éterickým olejom pocity nevôle, a vitamíny a chlorofyl sa postarajú o dobrú náladu. Sú vynikajúce aj v smoothie.

 

ORECHY

Hodnotné mastné kyseliny a vitamíny z nespracovaných prírodných vlašských orechov, mandlí, para orechov… posilňujú nervy, podporujú psychickú výkonnosť a zasýtia bez toho, aby vás unavili.

 

HUBY

Poskytujú veľa vitamínu D, ktorý zlepšuje náladu. Obohatia náš jedálny lístok najmä v tmavom ročnom období, keď telo samotné vytvára pomocou slnečného svetla menej vitamínu D.

ryby
Ryby žijúce v chladnejších vodách sú na omega-3 mastné kyseliny bohatšie. Rybie mäso obsahuje veľa vitamínov A, B a D, ale aj minerálnych látok, ako je fosfor, draslík, železo, horčík a vápnik, stopové prvky zinok a selén.

MORSKÉ RYBY

Losos, tuniak, sardinka a pod. dodávajú cenné mastné kyseliny pre mozog a nervy.

 

ŠPENÁT

Veľa kyseliny listovej (označovanej aj ako vitamín B9) pôsobí harmonizujúco na náladu.

 

CELOZRNNÝ CHLIEB

Vďaka vitamínom a minerálom zlepšuje schopnosť myslieť, prináša dobrú náladu a príjemnú sýtosť bez pocitu únavy.

 

ŠKORICA

Zohrieva a utešuje, chutí vynikajúco ako korenie v pikantných a sladkých jedlách. Rozdiely v kvalite škorice sú veľké, preto sa informujte v obchodoch s koreninami, v bio obchodoch a na internete.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 887x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Leave a Comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.