Tajomstvo zdravej kávy. Viete, ako ju správne pripraviť?

Nie je káva ako káva. Pre niekoho je to synonymum relaxu a pohody. Inému šálka kávy pomáha sústrediť sa a nabudiť na ďalšie aktivity. A káva samozrejme môže byť veľmi zdravá. No tak ako pri výbere surovín do vášho jedla, tak aj pri káve veľmi záleží na jej kvalite, pôvode, forme spracovania a nakoniec, aj na forme praženia.
Aké je teda tajomstvo zdravej kávy? Podľa čoho ju rozoznať? Ako je to s instantnou kávou?
A na záver pridáme aj recept na power kávu, ktorá môže byť efektívnou náhradou raňajok.

Dušan Plichta je bezpochyby jeden z najväčších znalcov a odborníkov na kávu u nás. Žil v Austrálii a práve tam „pričuchol“ k naozaj kvalitnej káve a keďže sa venuje zdravej výžive, chcel tieto dve zložky prepojiť ešte viac. Vytvoril koncept Power Coffee, čiže kávy, ktorá dodáva energiu.

Kofeín je výborný stimulant, avšak iba ak je používaný v správnej dávke, v správnom čase a v ideálnej kombinácii. Tu je často zakopaný kameň úrazu a teda, že človek často nepozná mieru a kávu kombinuje s cukrom a dáva si dávky a la „veľké espresso“, alebo turka, ktoré obsahujú namiesto éterických olejov, množstvo drevín a toxických látok.

 

Aké je tajomstvo zdravej kávy?

„Zjednodušene a pre ľahšie zapamätanie odporúčam sústrediť sa na týchto 5 kritických bodov,“ píše Dušan Plichta vo svojej knihe Najzdravšie powerfood koláče ku káve:

  • Prémiová kvalita zŕn z plantáží s organickým certifikátom pestovania („Specialty coffee“)
  • Poctivé pestovanie bez použitia pesticídov, herbicídov a chemikálií („organic“, alebo “Bio”)
  • Metóda spracovania pre elimináciu vzniku nebezpečných mykotoxínov (plesní a ďalších defektov)
  • Stredná škála a správny postup praženia, pri ktorom sa zrná neprepaľujú a neprodukujú sa karcinogény (tak ako pri mäse)
  • Správna príprava espressa, alebo alternatívnych foriem pre adekvátny obsah organicky viazaného kofeínu a olejov, v ktorých sú zastúpené antioxidanty

Tam, kde im na káve skutočne záleží, tak by vám mali vedieť zodpovedať aspoň na 4 z 5 bodov. Pýtajme sa v kaviarni, zisťujte a vytvárajte tlak na to, aby sme ocenili poctivých dodávateľov a skutočnú kvalitu.

tajomstvo zdravej kávy

Instantná (oklamaná) káva 

Instantná káva (instantný nápoj) je veľký návykový trend. Takáto káva nahradila nekvalitné zrno v našich reťazcoch, keď sa štandardné kávy vyrábali z “odpadu” z celého sveta a to len kvôli cene. Ľuďom to prestalo chutiť a preto siahli po instantnej káve. A vyhovuje im aj rýchla príprava.

„Môj názor je, že ľudia by mali ochutnať čerstvo upraženú a správne pripravenú kávu, aby opäť pocítili pravú chuť kávy,“ tvrdí jeden z top svetových odborníkov na kávu Oldřich Holiš. „Ak to raz urobia, budú veľmi prekvapení ako chutí naozajstná káva. Prirovnal by som to napríklad k jedlu. Ak si v nedeľu pripravíte na obed slepačí vývar alebo zalejete si instantnú polievku, čo je podľa vás lepšie, čo má ozajstnú chuť? A čo je pre vás zdravšou variantou?“

Veľa sa v posledných mesiacoch písalo napríklad o káve Starbucks a nových otvorených predajniach. Ako však O.Holiš tvrdí, mnohí Slováci nepoznajú kvalitnú kávu a tak naletia aj tomuto módnemu trendu, ktorý je vo svete. Odborníci dokonca označujú Starbucks kávu za miešaný nápoj so sladidlami. Lepšie je na tom podľa Holiša káva v McDonalde, ktorá sa za posledné roky zlepšila. Robia ju poctivejšie, lepšie, hoci stále to nie je skutočná kvalitná káva. „Stále máme na Slovensku príliš veľa kávy, ktorá vlastne nie je kávou, ale len kávovým nápojom, instantnou kávou. To isté platí pre Starbucks, kde ide vlastne o miešaný nápoj s pridaným mliekom a sladidlami,“ povedal O.Holiš pre HNtelevíziu.

 

Ako je to s bezkofeínovou kávou?

Kvalitná bezkofeínová káva. Lacno.
Aj takéto inzeráty nájdete na internete. Bezkofeínová káva a najmä rôzne instantné kávové nápoje už nie sú kávou, ale len nejakým spracovaným produktom. Doň sa často pridajú látky, ktoré následne spôsobujú oslabenie imunity, či prekyslenie (jemné toxikovanie) organizmu. Takže už tobôž nie sú kvalitnou kávou.

Jedine v Brazílii sa zatiaľ podarilo vyšľachtiť kávovníkové zrno, ktoré neobsahuje kofeín, ale jeho produkcia je zatiaľ nízka.

Všetky ostatné bezkofeínové kávy musia prebehnúť procesom úpravy, ktorý znižuje ich kvalitu a z časti aj obsah prospešných látok. „Tu si treba radšej uvedomiť, že organický kofeín zastúpený v káve, čaji či čokoláde môže byť výborným doplnkom, keď si už len uvedomíme jeden z jeho hlavných benefitov: spustenie mechanizmu v mozgu, ktorý vylučuje ´Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF)´. Ten má výnimočnú schopnosť aktivovať bunky do tvorby nových neurónov,“ vysvetľuje Dušan Plichta.

tajomstvo zdravej kávy

Čo dokázali svetoví odborníci?

Špičkoví odborníci Harwardskej Univerzity skúmali vplyv kávy na zdravie a dokázali, že správna káva  môže mať naozaj potenciálny prínos pre zdravie, najmä pokiaľ ide o zvýšenie hladiny antioxidantov a tvorby hormónov šťastia. Ale tiež netreba zabúdať na zníženie rizika Parkinsonovej choroby a vybraných druhov rakoviny.

Odborníci okrem iného dokázali:

  • Pitie 5-6 šálok kávy denne nie je spojené so zvýšeným rizikom rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení alebo úmrtia z akejkoľvek inej príčiny.
  • V niektorých prípadoch je vhodné zvážiť vynechanie kávy alebo prechod na kávu bez kofeínu, čo platí najmä pre tehotné ženy alebo ľudí, ktorí majú potrebu kontroly vysokého krvného tlaku alebo hladiny cukru v krvi.
  • Najzdravšie je pripravovať kávu štýlom „espresso“, alebo používať papierový filter a kontrolovať dĺžku lúhovania, aby sa do kávy nedostávali látky, ktoré môžu zvýšiť hladinu zlého LDL cholesterolu.
  • Instantná káva obsahuje často vysoké hladiny akrylamidu – chemickej zlúčeniny, ktorá preukázateľne spôsobuje rakovinu u zvierat, negatívne vplýva na reprodukciu a môže poškodzovať nervové tkanivo. Akrylamid vzniká prirodzene v niektorých potravinách pri vysokej teplote vykurovania, čo je práve prípad instantnej kávy.

zdravé zákusky dušan plichtaPrečítajte si aj
Dušan Plichta: Ako si vyberať zdravé dezerty a koláče?

Čo je na káve zdravé?

Káva neobsahuje len povzbudivú látku kofeín. V skutočnosti je to veľmi komplexný nápoj s obsahom stoviek rôznych prvkov, antioxidantov a mastných kyselín.

Tak ako je to aj s potravinami. Iba veľmi málo z nich je vhodných na všetko. Tak aj u kávy platí, že nie každá káva má priaznivé účinky na naše zdravie. Preto je dôležitá najmä správna príprava a zabezpečenie kvalitného extraktu.

Recept na POWER kávu

Vyskúšajte nasledujúci recept, ale naozaj dodržiavajte ingrediencie, ich množstvo a postup. Táto káva zapne váš mozog. „Predstavte si, že by existovali raňajky, ktoré sú rýchle, chutné, efektívne a dodajú vám energiu na celé dopoludnie,“ láka nás Dušan Plichta v spomínanej knihe, ktorú napísal spolu s expertmi na optimálnu výživu, s manželmi Vladom a Tinou Zlatošovcami. „Aj keď to znie ako reklama na slávne keksíky, tak na rozdiel od nich nám pôjde o metabolicky oveľa výhodnejšie zloženie makroživín.“

Toto je skvelá POWER káva, ktorá vás naštartuje.

Ingrediencie:

Variant A: ak pripravujete kávu cez Espresso

  • čerstvo a jemne mletá POWER COFFEE – 7 až 9 g (1/2 PL)
  • pravé kravské maslo 80 % alebo POWER GHEE– 15 g (1 PL)
  • MCT olej -15ml (1 PL)
  • škorica alebo pravé kakao – 5 g (1 ČL)

Variant B: ak pripravujete kávu cez Aeropress, zalievate, Chemex, Mokka, Kotyogo, French press

  • čerstvo a hrubšie mletá POWER COFFEE -15 g (1 PL)
  • pravé kravské maslo 80 % alebo POWER GHEE- 15 g (1 PL)
  • MCT olej -15ml (1 PL)
  • škorica alebo pravé kakao – 5 g (1 ČL)

Extra:

  • pravá smotana min. 33% (50 ml)
  • POWER kokosový olej (10ml)

Postup:

  • Ak máte kávovar na prípravu espressa, manuál alebo automat, tak si pripravte dvojité espresso a dolejte horúcou vodou aby ste mali cca 200ml kávy.
    Ak máte iný typ prípravy, tak si pripravte cca. 200ml filtrovanej kávy, len neextrahujte dlhšie ako 3 minúty.
  • Do pripravenej kávy 200ml pridajte plnú polievkovú lyžicu masla a polievkovú lyžicu MCT oleja. Podľa chuti posypte kakaom a škoricou.
  • Kokosový olej môže chutiť, občas pridám aj trochu toho, ale nemá rovnaké účinky ako MCT olej. Prečo je MCT olej lepší, čítajte tu.
  • Dôležité je však všetko poriadne vymixovať, buď mini mixérom, alebo ručným, či stolovým.
  • Potom už len vychutnajte samotnú kávu a nekombinujte ju zo žiadnym jedlom, tobôž nie s cukrom. Celý efekt by sa stratil.
  • Jediné čo sa môže pridať do kávy je kvalitný proteín, odporúčam kolagén proteín rozpustný aj v teplých nápojoch.

Výborná kombinácia produktov na prípravu energetickej kávy je Ghee combo. Vyskúšajte.

Ghee combo

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 2 041x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.