Úvod TOP Žlté, hnedé alebo zelené banány. Ktoré majú aké účinky a ako z nich vyťažiť...

Žlté, hnedé alebo zelené banány. Ktoré majú aké účinky a ako z nich vyťažiť čo najviac?

zlte-banany-vyzivove-hodnoty
Foto: Freepik.com

Máte radšej také žiarivo žlté, krásne dozreté banány alebo skôr ešte zelené, keď sú tvrdšie. Hnusia sa vám hnedé, prezreté banány a radšej také vyhadzujete? Nerobte to – zrelé i nezrelé banány majú rôzne zdravotné účinky. Či už sú to žlté, hnedé alebo zelené banány, tu je návod, ako z vášho obľúbeného ovocia vyťažiť čo najviac.

Banány patria medzi najobľúbenejšie ovocie na svete. Sú chutné, praktické na prenášanie, zasýtia a navyše obsahujú celý rad dôležitých živín. Málokto si však uvedomuje, že ich nutričné zloženie, účinky na organizmus a vhodnosť pre rôzne skupiny ľudí sa výrazne líši v závislosti od ich zrelosti.
Inak teda pôsobí zelený, ešte nedozretý banán, inak žltý a celkom inak prezretý banán so škvrnami či úplne hnedou šupkou.

ikona banánZelené banány – viac rezistentného škrobu, menej cukru

Zelené banány sú v podstate ešte nedozreté. Sú tvrdé, majú jemne horkastú chuť a ťažšie sa trávia. Ale to vôbec nie je na škodu! Naopak – pre určité skupiny ľudí môžu byť veľmi prospešné.

Zelenšie banány v skoršej fáze zrenia obsahujú vyšší podiel rezistentného škrobu. „Toto je forma sacharidov, ktorá sa správa ako vláknina. Je to prebiotikum, ktoré majú vaše črevá rady. Navyše, čím je banán zelenší, tým nižší je jeho glykemický index. To znamená, že vášmu telu trvá dlhšie, kým ho rozloží na glukózu, takže sa vám energia uvoľňuje pomalšie a postupne,“ vysvetľuje lekár Dr.Karan Rajan v publikácii plnej tipov a rád Táto kniha vás môže zachrániť.

Zelené banány nespôsobujú prudký nárast cukru v krvi, podporujú rast prospešných baktérií v čreve, naozaj dlhšie zasýtia než žlté banány.
Mali by ich zaradiť do jedálnička diabetici a ľudia s inzulínovou rezistenciou a to kvôli pomalému vstrebávaniu cukru. Tiež ľudia s tráviacimi problémami – paradoxne, v malom množstve môžu upokojiť hnačku (vďaka obsahu pektínu a vlákniny).
Odporúčame ich aj športovcom po tréningu, ktorí nechcú hneď prijímať jednoduché cukry.

Ale pozor! U niektorých ľudí môžu spôsobiť nafukovanie či zápchu, najmä ak ich zjedia priveľa a ich črevá nie sú zvyknuté na veľa vlákniny. Aj malé deti a ľudia so slabším trávením by ich mali jesť s opatrnosťou.

zelene-banany

ikona banánŽlté banány – vyvážený zdroj energie

Klasické žlté banány, ktoré si bežne kupujeme v obchodoch, sú ideálnym kompromisom medzi tvrdosťou a sladkosťou. Žltý, zrelší banán je ľahšie stráviteľný. Je to preto, že časom sa viac škrobu premení na jednoduché sacharidy.

Rýchlejšie dodávajú energiu, preto sú obľúbeným ovocím na raňajky alebo pred fyzickou aktivitou. Sú bohaté na draslík, horčík, vitamín B6 a antioxidanty (dopamín). Regulujú krvný tlak a podporujú zdravie srdca. Podporujú dobrú náladu, keďže obsahujú látky, ktoré ovplyvňujú tvorbu serotonínu.

Môže ich jesť prakticky každý, deti aj dospelí, športovci pred výkonom (je to rýchly zdroj sacharidov), aj ľudia s vysokým tlakom (draslík pomáha vylučovať sodík).

Hoci sú žlté banány bežne dobre znášané, pri nízkosacharidových diétach treba rátať s tým, že obsahujú cca 20–25 g sacharidov na kus.

zelene-zlte-hnede-banany

ikona banánHnedé, prezreté banány – sladké, mäkké, plné antioxidantov

Hnedý alebo prezretý banán sa niekomu nemusí zdať taký lákavý, mnohí ho dokonca vyhadzujú, hoci pod hnedou šupkou môže vyzerať bez nejakých kazov, či nevábne. Má však jeden veľký bonus – obsahuje vyšší obsah antioxidantov vďaka rozpadu chlorofylu.

Banány s hnedými či dokonca čiernymi škvrnami na šupke z pohľadu výživy majú tiež čo ponúknuť. Keďže ich škrob je takmer úplne premenený na jednoduché cukry, sú najsladšie, ale aj najľahšie stráviteľné.

Majú najvyšší glykemický index a rýchlo zvyšujú hladinu glukózy v krvi. Obsahujú veľa antioxidantov, ktoré vznikajú počas zrenia. Pomáhajú telu v boji proti zápalom.
Niektoré štúdie ukazujú, že prezreté banány stimulujú imunitu – vďaka látke nazývanej TNF (tumor nekrotizujúci faktor), ktorá sa objavuje práve v prezretom ovocí.

Odporúčajú sa ľuďom so zníženou imunitou, po chorobe. Môžu ich jesť seniori a deti, mäkká konzistencia a sladká chuť sú vítané. A tiež tí, ktorí potrebujú rýchlu energiu (napr. pred skúškou, tréningom, maratónom).

Pozor! Diabetici by sa im mali vyhýbať kvôli rýchlemu nárastu hladiny cukru.
Banány by tiež nemali mať pleseň ani hnilobné škvrny – mäkkosť a čierna šupka neznamená pokazený banán, ale ak je už cítiť kyslosť alebo alkohol, treba ho vyhodiť.

banánová šupka - spôsob využitiaPrečítajte si tiež
Banánová šupka. 11 tipov, ako ju môžete
využiť v domácnosti, či pre zdravie.

Zaujímavosti o banánoch
  • Banán je vlastne bobuľa! Z botanického hľadiska patrí medzi bobule, hoci to znie zvláštne.
  • Obsahuje prírodný antacid – dokáže neutralizovať žalúdočnú kyselinu a pomôcť pri pálení záhy.
  • Banány zvyšujú vstrebávanie vápnika – najmä vďaka fruktooligosacharidom, ktoré stimulujú črevnú mikroflóru.
  • Zelené banány sa často používajú v ázijskej kuchyni ako „zelenina“ – varia sa, pečú či smažia.
  • Prezreté banány sú ideálne na pečenie – čím sladšie, tým lepšie do koláčov, smoothie či banánového chleba.

Banán je úžasné ovocie, ktoré dokáže zasýtiť, dodať energiu, podporiť trávenie aj zlepšiť náladu. Ale výber správneho typu banánu podľa zrelosti vám môže priniesť ešte väčší úžitok. Zelený na vlákninu a hladinu cukru, žltý ako univerzál a prezretý na rýchlu energiu či imunitu.

Zdroj a foto: lepšíDeň.sk, Freepik.com