Rozmýšľate ako ozvláštniť víkendové raňajky? Pripraviť pre rodinu alebo deti niečo zdravé, ale zároveň chutné a sýte? Vyskúšajte tento recept z cottage syra a tvarohu s ovsenými vločkami a ozdobené ovocím. Je to neuveriteľne rýchle, absolútne jednoduché a verte, že takéto zdravé lievance vám zachutia.
Cottage syr je nutrične bohatý, zároveň nízkokalorický a prirodzene bezlepkový. Obsahuje veľa ľahko stráviteľných bielkovín a vápnika, ktorý je dobrý pre kosti. Prospieva rastu vlasov, nechtov, je diétny a dokáže zahnať hlad.
Tvaroh má mnoho zdravotných účinkov, obsahuje vitamín B12, ktorý je potrebný pre správnu funkciu a vývoj mozgu, nervov a krvných buniek. Pomáha telo detoxikovať. Vďaka obsahu fosforu v kombinácii s vápnikom pomáha budovať silné kosti.
Ovsené vločky sú jednou z najvýživnejších obilnín, majú veľa vlákniny, kyseliny listovej, niektoré vitamíny skupiny B vhodné pre správne fungovanie srdca a nervového systému, ako aj vitamín E s antioxidačnými účinkami. Prečítajte si 7 dôvodov, prečo jesť ovsené vločky.
Recept na zdravé lievance z cottage syra
Takéto raňajkové lievance z cottage syra, tvarohu a ovsených vločiek sú plné bielkovín. Nielenže chutia, ale aj zasýtia a dodajú vám energiu. Môžete si ich pripraviť aj večer a potom ráno len prihriať v mikrovlnke a dozdobiť.
SUROVINY
- 400 g cottage syra (2 tégliky)
- 1 tvaroh (hrudkový alebo jemný)
- 4 vajíčka
- 200 g jemných ovsených vločiek
- 1 banán
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- škorica podľa chuti
- vanilka podľa chuti
- 30 gramov medu
- 80 ml polotučného mlieka
- Ovocie na ozdobenie
Prečítajte si tiež
Cottage cheese.
Zdravý, výživný a chutný syr + domáci RECEPT
POSTUP
Postup je absolútne jednoduchý a rýchly – vložíte všetky ingrediencie do mixéra a vymixujete dohladka.
Ale nemusíte použiť mixér, ani my sme nepoužili a išlo to ľahko. Vločky, škorica, vanilka, prášok do pečiva, pridáte cottage syr, tvaroh, nasekaný banán, prilejete med a mlieko. Rozbijete vajíčka a dobre premiešate. Nechajte trošku odstáť.
Potom jednoducho opekajte na nepriľnavej panvici vo veľkosti podľa seba. My sme zvolili klasickú panvicu na lievance, mali sme dve, aby to išlo rýchlejšie.
Opekajte na strednom ohni cca 2 minútky z každej strany. Až keď sa začnú vytvárať bublinky, vtedy opatrne obráťte, skôr nie, lebo by sa nedali dobre otočiť. Prvé možno nevyjdú ideálne, ale postupne to bude lepšie.
Napokon ozdobte podľa seba. My sme potreli orieškovým maslom, pistáciovým alebo arašidovým. Na to čerstvé ovocie, prípadne pokvapkajte javorovým sirupom.
Môžete dať navrch jogurt.
Foto: LepšíDeň.sk